Οι αποθήκες γκαζιού θανάσιμος κίνδυνος για τη Λάρνακα

10:17 29/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι αποθήκες γκαζιού θανάσιμος κίνδυνος για τη Λάρνακα

Αναγκαία η αναθεώρηση των Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης SEVESO ΙΙ

Το Κίνημα Οικολόγων έχει καταγγείλει στη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι σημαντικές οικιστικές μονάδες που μάλιστα εξυπηρετούν χιλιάδες ανθρώπους, βρίσκονται σε μικρή απόσταση από επικίνδυνες εγκαταστάσεις – συγκεκριμένα στις δεξαμενές γκαζιού – που δεν επιτρέπονται από τους όρους της οδηγίας SEVESO II .

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει την ανησυχία του για την καθυστέρηση που παρατηρείται

στην αναθεώρηση των Εξωτερικών Σχεδίων Επείγουσας Ανάγκης, με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία SEVESO ΙΙ, για τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή του διυλιστηρίου της Επαρχίας Λάρνακας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, τα σχέδια αυτά καταρτίστηκαν το 2008 και η Πολιτική Άμυνα έχει ήδη εντοπίσει παραμέτρους των Σχεδίων που είναι αναγκαίο να επικαιροποιηθούν και αφορούν κυρίως νέες οικιστικές μονάδες, αλλά και εμπορικές που προσελκύουν σημαντικό αριθμό επισκεπτών. Αυτές οι οικιστικές και εμπορικές μονάδες, οι οποίες έχουν ανεγερθεί περιμετρικά των εγκαταστάσεων, εμπίπτουν στην οδηγία SEVESO, δηλαδή τις δεξαμενές γκαζιού.

Στο παρόν στάδιο, όπως μας απάντησε ο Υπουργός, αξιολογείται η έκταση των αναγκαίων αναθεωρήσεων, ώστε να αποφασιστεί η διαδικασία με την οποία επιβάλλεται να προωθηθούν οι αναγκαίες αναθεωρήσεις από ιδίους πόρους ή από εμπειρογνώμονες, μέσω της περί Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων νομοθεσίας.

Πεποίθηση μας είναι ότι, θέματα που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών δεν χωρούν καθυστερήσεις αλλά χρήζουν άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης. Είναι πολύ πιο σωστό και οικονομικό να επενδύουμε ΕΓΚΑΙΡΑ στην πρόληψη παρά να θρηνούμε επί ερειπίων. Βέβαια καλύτερη και πιο ασφαλής λύση είναι η μετακίνηση το συντομότερο των δεξαμενών γκαζιού, οι οποίες αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για την Λάρνακα.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ

Keywords
Τυχαία Θέματα