Οι επενδυτές αποφεύγουν τα κυπριακά κρατικά ομόλογα

09:29 5/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι επενδυτές εξακολουθούν να αποφεύγουν τα κυπριακά κρατικά ομόλογα, παρά τη διάσωση της χώρας, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, φοβούμενοι ότι οι όροι της συμφωνίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αφόρητη ύφεση, η οποία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του νησιού να εξοφλήσει τα χρέη του.

Η επιβολή απωλειών στους καταθέτες των τραπεζών αναμένεται να υπονομεύσει περαιτέρω το υπερμεγέθες τραπεζικό σύστημα – την κύρια

βιομηχανία του νησιού, σημειώνει το Reuters.

Το μέτρο αυτό, όπως αναφέρει το Reuters, σε συνδυασμό με τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται για την αποφυγή της εκροής καταθέσεων από τις τράπεζες και το συνηθισμένο φάρμακο της δημοσιονομικής λιτότητας, είναι πιθανό να καταδικάσει την οικονομία σε ύφεση για χρόνια, η οποία, σύμφωνα με αναλυτές, θα μπορούσε να είναι πιο επώδυνη από αυτήν που έχει υποστεί η Ελλάδα.

Αν η οικονομική συρρίκνωση κατά τα επόμενα χρόνια είναι βαθύτερη από ό, τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, όπως στην Ελλάδα, η τρόικα και η Κύπρος θα πρέπει να εξεύρουν νέα κεφάλαια για να γεφυρώσουν το χάσμα που θα προκύψει.

Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο τελικά η Τρόικα να προσπαθήσει να επιβάλει απώλειες στους κατόχους κυπριακών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με αναλυτές.

Η τιμή του κυπριακού ομολόγου, λήξης 2020 ήταν 64 σεντ του ευρώ την Πέμπτη, ελαφρά μόνο πάνω από τα 61 σεντ που ήταν την ημέρα που έκλεισε η συμφωνία διάσωσης, έχοντας υποχωρήσει μέχρι και τα 55,75 σεντ την περασμένη εβδομάδα.

“Εάν συρρικνώνεις το τραπεζικό σου σύστημα με τέτοιο δραματικό τρόπο, τότε είναι απίθανο η οικονομία σου να αναπτυχθεί σύντομα”, δήλωσε επενδυτής που δραστηριοποιείται στις αγορές κρατικού χρέους.

“Η άποψη αυτή αντανακλάται σήμερα στους ανθρώπους που λένε:.. Περιμένετε. Εάν πρόκειται να έχουμε ένα σχέδιο διάσωσης τώρα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρόκειται να είναι αρκετό. Δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα είναι ικανοί να αποπληρώσουν (το χρέος)”.

Οι τιμές του 10ετούς ελληνικού ομολόγου καταποντίστηκε στα 60 σεντ του ευρώ περίπου, πριν η Αθήνα καταλήξει σε συμφωνία για το πρώτο σχέδιο διάσωσης της τον Μάιο του 2010 και, μετά από μερικά σκαμπανεβάσματα, τελικά υποχώρησε κάτω από τα 20 σεντ προτού η χώρα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της το περασμένο έτος.

Οι αναλυτές αναφέρουν, σύμφωνα με το Reuters, ότι οι τιμές των κυπριακών ομολόγων είναι απίθανο να χτυπήσουν τα χαμηλά που έχει δει η Ελλάδα, επειδή τα ομόλογα του κυπριακού δημοσίου έχουν εκδοθεί βάσει του διεθνούς δικαίου, το οποίο προσφέρει καλύτερη προστασία στους κατόχους τους.

Η απόδοση του κυπριακού ομολόγου, λήξης 2020 ανήλθε στο 12,5%, κάτω από την απόδοση 16,7% που πρόσφερε το ομόλογο, λήξης 2015. Η αναστροφή της καμπύλης απόδοσης – όταν οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις είναι υψηλότερες από τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων – αποτελεί σημάδι της αύξησης των ανησυχιών για στάσης πληρωμών.

«Η σημερινή καμπύλη απόδοσης δείχνει ότι αν σε διάστημα ενός έτους, η ύφεση είναι βαθύτερη από την αναμενόμενη, τότε ίσως τα υπόλοιπα κρατικά ομόλογα βρίσκονται σε κίνδυνο”, δήλωσε ο Sohail Malik, επικεφαλής διαχειριστής του χαρτοφυλακίου του Ειδικού επενδυτικού ταμείου αντιστάθμισης κινδύνου της EMC.

“Μακροπρόθεσμα, οι αγορές αναρωτιούνται:« Θα παραμείνει η Κύπρος στο ευρώ; ”

Κυπριακά CDS
—————-
Σύμφωνα με το Reuters, τα credit default swaps (CDS), που χρησιμοποιούνται από τους επενδυτές για την προστασία τους έναντι του ενδεχόμενου αθέτησης πληρωμών (χρεοκοπίας), τύγχαναν διαπραγμάτευσης πριν τη συμφωνία – ένα φαινόμενο που συμβαίνει όταν κυβερνήσεις ή εταιρίες βρίσκονται κοντά στη χρεοκοπία.

Τα πενταετή κυπριακά CDS ήταν στις 36 μονάδες βάση πριν τη συμφωνία, υψηλότερα από τις 28 μονάδες βάσης που βρέθηκαν αμέσως μετά τη συμφωνία διάσωσης, κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές έπρεπε καταβάλουν 3,6 εκατομμύρια δολάρια για να ασφαλίσουν από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Κύπρου επένδυση τους σε 5ετή κυπριακά ομόλογα, αξίας 10 εκατ. δολαρίων.

Η ανακοίνωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα συμβάλει στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου ενίσχυσε τις τιμές των κυπριακών ομολόγων κατά 3-5 σεντ.

Οι αναλυτές προειδοποιούν πως η αύξηση θα μπορούσε να είναι προσωρινή.

“Εξακολουθώ να είμαι ικανοποιημένος με τη (σύσταση) μου για πώληση» των ομολόγων της Κύπρου, είπε ο Gabriel Sterne, επικεφαλής οικονομολόγος της χρηματιστηριακής εταιρείας Exotix.

“Μακροπρόθεσμα υπάρχει ο κίνδυνος το πρόγραμμα να εκτροχιαστεί… εγώ δεν θα σκεφτόμουν ότι τα ομόλογα θα αξίζουν περισσότερο από 30 (σεντ), εάν εγκαταλείψουν το ευρώ”, πρόσθεσε.

Ομόλογο Ιουνίου
——————-

Ωστόσο, ο Sterne έχει διαφορετική άποψη για το ομόλογο αξίας 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ που λήγει τον Ιούνιο του 2013, λέγοντας ότι η δήλωση του ΔΝΤ “αύξησε τις πιθανότητες” ότι η έκδοση θα αποπληρωθεί.

Η τιμή του δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως από τη συμφωνία διάσωσης. Η τελευταία συναλλαγή ήταν στα 94,5 σεντ του ευρώ σε σχέση με τα χαμηλά του περασμένου μήνα των περίπου 80 σεντ.

Για πολλούς, αυτή είναι μια ευκαιρία για να βγάλουν μεγάλα κέρδη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται να αφεθούν να χρεοκοπήσουν σε διάστημα δύο μηνών; Δεν πρόκειται να συμβεί”, δήλωσε ανώτερος επενδυτής ομολόγων στο Λονδίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα