Οι γυναίκες στην Ευρώπη ζουν περισσότερο

10:35 15/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Παρόλο που το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, οι άντρες στην Ευρώπη υστερούν σε αυτόν τον τομέα σε σχέση με τις γυναίκες και εξακολουθούν να βρίσκονται «μισή γενιά πίσω από τις Ευρωπαίες», σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που συνέταξαν επιστήμονες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από 9 εκατομμύρια ανθρώπους, από 53 χώρες της Ευρώπης και διαπίστωσαν ότι σύγχρονοι άνδρες έχουν σήμερα το προσδόκιμο επιβιώσεως που είχαν οι γυναίκες τη δεκαετία του 1980.

Συγκεκριμένα η έκθεση αποκαλύπτει ότι το χάσμα στο προσδόκιμο επιβίωσης

μεταξύ των δύο φύλων κυμαίνεται στα 7,5 χρόνια.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων ίσως εξηγείται από τις διαφορές στον τρόπο ζωής και στην επαγγελματική ζωή.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι μεγαλύτεροι εχθροί των Ευρωπαίων είναι το τσιγάρο και η κατάχρηση αλκοόλ, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος.

Η Ευρωπαϊκή Έκθεση επισημαίνει επίσης σημαντικές ανισότητες στο μέσο προσδόκιμο επιβίωσης μεταξύ διαφορετικών κρατών , ανισότητες που είναι και πάλι σε βάρος των ανδρών.

Το χάσμα μεταξύ των χωρών με το καλύτερο και το χειρότερο προσδόκιμο επιβίωσης φθάνει τα 17 χρόνια για τους άνδρες, και τα 12 χρόνια για τις γυναίκες.

Ο Alan White, καθηγητής Υγείας των Ανδρών στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Leeds. σχολίασε στο BBC «Οι άνδρες δεν είναι γενετικά προγραμματισμένοι να πεθαίνουν νωρίτερα από τις γυναίκες και παρόλο που πάντα υπήρχε διαφορά μεταξύ των δύο φύλων, το χάσμα δεν υπάρχει λόγος να είναι τόσο μεγάλο».

Keywords
Τυχαία Θέματα