Οι Οικολόγοι προτείνουν να τεθεί το μνημόνιο στη Βουλή

12:41 7/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών έχει προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη Βουλή όπως “η δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο τεθούν ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων”, δήλωσε σήμερα η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Ελένη Χρυσοστόμου.

Πρόσθεσε

ότι “είναι αδιανόητο σε έξι χώρες της Ευρωζώνης να κληθούν τις επόμενες ημέρες οι βουλευτές να αποφασίσουν για το κυπριακό μνημόνιο και οι Κύπριοι βουλευτές, που εκπροσωπούν το λαό που θυματοποιείται από τα μέτρα του μνημονίου, να μείνουν άφωνοι και να παρακολουθούν αμέτοχοι”.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος, η κ. Χρυσοστόμου είπε ότι “πρέπει να αποτελεί καθοριστικό στοιχείο της δανειακής σύμβασης η `ρήτρα διαφυγής`, δηλαδή πρέπει να καθορίζεται η διαδικασία πρόωρου τερματισμού της και να είναι κατοχυρωμένο το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποδεσμευτεί από το μνημόνιο”.

“Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα καταγγελίας της συνθήκης και η απελευθέρωση από το μνημόνιο θα είναι πολιτικά και νομικά αδύνατη, τότε το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση πρέπει να τεθούν ενώπιον των πολιτών στα πλαίσια δημοψηφίσματος”, είπε.

Όσον αφορά τη συζήτηση για το ευρώ, είπε ότι “δεν υπάρχει κανένας λόγος ή ανάγκη για διχασμό και αντιπαραθέσεις γύρω από αυτό το θέμα”.

“Το Κίνημα Οικολόγων, όπως προφανώς και άλλοι φορείς, έχει ξεκινήσει μία επιστημονική έρευνα από νομικούς, διεθνολόγους και οικονομολόγους για να εξεταστούν όλες οι πτυχές του θέματος. Καλό είναι λοιπόν να αναμένουν όλοι την ολοκλήρωση όλων αυτών των ερευνών και μελετών. Ας αποφεύγονται οι φανατικές, μηδενιστικές και μισαλλόδοξες εκατέρωθεν τοποθετήσεις. Ας σταματήσει η αχρείαστη αντιπαράθεση που συγχύζει το λαό και προκαλεί φαινόμενα αποσταθεροποίησης”, είπε.

Εξάλλου, αναφερόμενη στο θέμα των κατεχόμενων περιουσιών, είπε ότι ο “πρόεδρος” της λεγόμενης επιτροπής ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα “καυχιέται ότι από την αρχή του χρόνου έλαβαν 400 νέες αιτήσεις και ότι περιμένει αύξηση των αιτήσεων μετά τις νέες δυσμενείς εξελίξεις στην οικονομία της Κύπρου”.

“Εμείς, ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, έχουμε ήδη εγείρει το θέμα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Πρέπει να υπάρξει επιτέλους ένα τολμηρό και αποτελεσματικό σχέδιο αποτροπής του ξεπουλήματος της γης μας στα κατεχόμενα. Επαναλαμβάνουμε την έκκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου”, είπε, προσθέτοντας ότι “οι κίνδυνοι στο Κυπριακό είναι μεγάλοι και χρειάζεται αμέσως σχεδιασμός, καθώς και πρόβλεψη, ώστε να μην βρεθούμε για ακόμα μια φορά με τετελεσμένα γεγονότα”.

Keywords
Τυχαία Θέματα