Οι προκλήσεις και απειλές στην Αν. Μεσόγειο στο επίκεντρο συνεδρίου

16:32 24/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στις νέες προκλήσεις και απειλές που αναδύονται για την περιφερειακή ασφάλεια των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερα μετά τις εξεγέρσεις της Αραβικής Ανοιξης, τις επιπτώσεις στη Συρία και τις εξελίξεις στο Ιράν, αναφέρθηκαν οι ομιλητές συνεδρίου που διοργάνωσε το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με τη ρωσική Πρεσβεία στην Κύπρο.

Στο χαιρετισμό του κατά το πρωινό μέρος του συνεδρίου, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο

Vyacheslav Shumskiy αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες στην περιοχής της ΝΑ Μεσογείου, καθώς και στην κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την Αραβική άνοιξη.

Το χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Ρώσου Πρέσβη ο Γραμματέας Α’ της Ρωσικής Πρεσβείας στην Κύπρο Dimitry Andreyko. Οπως ανέφερε κ. Shumskiy, η Κύπρος παραμένει στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής, λόγω της ανακάλυψης των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της, αλλά και λόγω της επερχόμενης Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.

Ο κ. Shumskiy αναφέρθηκε και στην κατάσταση στη Συρία, λέγοντας ότι η κλιμάκωση της βίας αποσταθεροποιεί τόσο την ίδια την χώρα, όσο και την ευρύτερη περιοχή. Είπε ότι η όποια παρέμβαση στη Συρία, είτε υπέρ της μίας είτε της άλλης πλευράς, θα επιδεινώσει περεταίρω την κατάσταση και συμπλήρωσε ότι το ενδιαφέρον της Ρωσίας επικεντρώνεται στον τερματισμό της βίας στη χώρα.

Ο πρώην Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γεράσιμος Αρσένης ανέφερε στη δική του παρέμβαση ότι οι χώρες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν από κοινού τα υποθαλάσσια ενεργειακά τους κοιτάσματα και ξεκινώντας από τον τομέα της ενέργειας, θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε μια συνεργασία περιφερειακής ενοποίησης.

Είπε ότι τη στιγμή που η ευρύτερη περιοχή μετατρέπεται σε έναν χώρο με αναβαθμισμένη ενεργειακή σημασία, δεν πρέπει να επιτραπεί σε ξένες δυνάμεις και στις πολυεθνικές εταιρείες να προσεγγίσουν την περιοχή κατά τρόπο διχαστικό, αλλά κάτω από μια κοινή προσέγγιση την οποία θα πρέπει να επεξεργαστούν από κοινού οι χώρες αυτές.

Εξάλλου, ο κ. Αρσένης αναφέρθηκε στην Αραβική Ανοιξη και τις ευρύτερες συνέπειες στην περιοχή, εν μέσω των ανακαλύψεων των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και είπε ότι οι νέες καταστάσεις που διαμορφώνονται απαιτούν φρέσκιες προσεγγίσεις.
Αναφερόμενος στα τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά της Αραβικής Ανοιξης, είπε ότι δεν πρόκειται για ένα μοναδικό ιστορικό φαινόμενο, αλλά ότι έχει επαναληφθεί στο παρελθόν, όπως έγινε με την εξέγερση του 1919 στην Αίγυπτο. Πρόσθεσε ότι οι εξεγέρσεις στην περιοχή αντικατοπτρίζουν εσωτερικές διαμάχες, οι οποίες πυροδοτούνται από εξωτερικά γεγονότα που έχουν σχέση με παγκόσμιες γεωπολιτικές αλλαγές.

Συμπλήρωσε ότι οι «διαδηλωτές του facebook», όπως ονόμασε τους διαδηλωτές στις αραβικές χώρες λόγω της χρήσης κοινωνικών δικτύων στις κινητοποιήσεις του 2011, μπορεί να διαφέρουν ως προς τη χρήση τεχνικών με τα παλιότερα κινήματα διαμαρτυρίας, όμως δεν διαφέρουν ως προς την ουσία της διαμαρτυρίας. Τέλο

Keywords
Τυχαία Θέματα