Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων για την απόφαση του κακουργιοδικείου για την τραγωδία στο Μαρί

17:28 9/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Καταδίκη του κράτους συνιστά η απόφαση για το Μαρί αναφέρει το ΔΗΚΟ

Το Δημοκρατικό Κόμμα αναφέρει ότι συνιστά καταδίκη του κράτους και κορυφαίων του θεσμών η σημερινή απόφαση του κακουργιοδικείου Λάρνακας για την έκρηξη στο Μαρί και επιβεβαιώνει τα σοβαρά κενά και τις σοβαρές δυσλειτουργίες, καθώς και τις εγκληματικές ανεπάρκειες του κράτους και τις σοβαρές παθογένειες του συστήματος.

Σε

ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι «η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί και η απόφαση του δικαστηρίου είναι σεβαστή, όμως, οι διαπιστώσεις του πρέπει να αφυπνίσουν τους πάντες».

Το ΔΗΚΟ εκτιμά ότι «πρώτη ευθύνη και πρώτιστο καθήκον είναι η ανασύνταξη του κράτους και η αποκατάσταση της συντεταγμένης λειτουργίας της πολιτείας, ώστε να μην ξαναζήσει ο τόπος παρόμοια τραγωδία».

«Η καταδίκη και ο καταλογισμός ποινικών ευθυνών στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν αρκούν ούτε για να απαλύνουν τον πόνο των συγγενών των 13 αδικοχαμένων ηρωωμαρτύρων μας ούτε για να θεραπεύσουν τις σοβαρές παθογένειες του κράτους», αναφέρει το ΔΗΚΟ.

Προσθέτει ότι «η ανάληψη και η απόδοση πολιτικής ευθύνης είναι ένα αναγκαίο πάρα πέρα βήμα και η κοινή βούληση για αποκατάσταση αρχών και θεσμών είναι το πιο ουσιαστικό βήμα για τη λειτουργία ενός συντεταγμένου κράτους δικαίου, που με αποτελεσματικότητα και επάρκεια να προστατεύει τη ζωή και τα δικαιώματα των πολιτών του».

Το ΔΗΚΟ καταλήγοντας θεωρεί ότι «η απόφαση του δικαστηρίου για αθώωση και απαλλαγή από τις κατηγορίες του κ. Μάρκου Κυπριανού τερματίζει τη σκληρή δοκιμασία του πρώην Υπουργού Εξωτερικών, στον οποίον φορτώθηκαν πολιτικές ευθύνες άλλων».

ΔΗΣΥ: Εν μέρει δικαίωση κοινού αισθήματος η καταδίκη Υπουργού για το Μαρί

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) αναφέρει ότι «η καταδίκη Υπουργού της προηγούμενης κυβέρνησης για την έκρηξη στο Μαρί, μπορεί να δικαιώνει – εν μέρει – το κοινό αίσθημα, εφόσον αποδίδονται ευθύνες για εγκληματική παράληψη στην άσκηση καθηκόντων από αξιωματούχο του κράτους».

Σε ανακοίνωσή του, ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι «η κοινή πεποίθηση ότι στην Κύπρο επικρατεί καθεστώς ατιμωρησίας, θα είχε καταπολεμηθεί πλήρως, μόνο εάν κρινόταν και η ευθύνη του ανθρώπου, τις οδηγίες και την πολιτική του οποίου ακολουθούσαν οι συγκεκριμένοι Υπουργοί, όπως επισημαίνεται και στην απόφαση του Δικαστηρίου».

Ο ΔΗΣΥ αναφέρει, ακόμη, ότι «ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, δυστυχώς, απέφυγε μέχρι σήμερα να αναλάβει έμπρακτα την οποιαδήποτε πολιτική ή άλλη προσωπική ευθύνη, όσο και εάν αυτή παραμένει πασιφανής και εντοπίστηκε με σαφήνεια στο πόρισμα της μονομελούς επιτροπής που ο ίδιος είχε συστήσει».

Προσθέτει ότι «η στάση του κ. Χριστόφια, να συνεχίζει να παρακολουθεί ως απαθής θεατής την παραπομπή και καταδίκη στα δικαστήρια πρώην υφισταμένων και συνεργατών του, δεν περιποιεί τιμή στον ίδιο και δεν ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού».

Ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι «η μακροσκελής απόφαση του δικαστηρίου αποκαλύπτει και από την πλευρά της, τις παθογένειες, τις αδυναμίες και τις στρεβλώσεις του συστήματος στο σύνολό του».

Προσθέτει ότι «ως κόμμα θα την μελετήσουμε διεξοδικά και καλούμε παράλληλα όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να αρθούμε μαζί στο ύψος των περιστάσεων, να αποβάλουμε τις μικροπολιτικές αντιλήψεις, να εκσυγχρονίσουμε το κράτος και την δημόσια ζωή, να λειτουργούμε με αποκλειστικό γνώμονα το μακροπρόθεσμο συμφέρον του τόπου και να καταστήσουμε την ανάληψη ευθυνών κανόνα της πολιτικής μας κουλτούρας, αντί απομακρυσμένη εξαίρεση».

Ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι για αυτόν, «κάθε δικαστική απόφαση είναι απολύτως σεβαστή, διότι αυτό επιβάλλει η δημοκρατία και οι θεσμοί της».

Προσθέτει ότι «σήμερα είναι μια ακόμη τραγικά δύσκολη μέρα για τους οικείους των ηρωικών νεκρών του Μαρί» αναφέροντας ότι «με την απόφαση του δικαστηρίου καταδικάζονται όσοι κρίθηκαν υπεύθυνοι για τη λανθασμένη φύλαξη των εκρηκτικών στη ναυτική βάση και για την ελλειπή αντιμετώπιση των δραματικών συμβάντων της 11ης Ιουλίου 2011».

«Καμία απόφαση όμως, δεν πρόκειται να φέρει πίσω τους δικούς τους ανθρώπους. Χρέος όλων μας, είναι να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη των δεκατριών ηρωομαρτύρων», αναφέρει ο ΔΗΣΥ.

Διαβεβαιώνει ότι «ως η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη του τόπου, θα κρατήσουμε αλησμόνητη τη θυσία τους και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ και σε κανένα να την αμαυρώσει».

«Η σημερινή μέρα, είναι εξαιρετικά ιδιαίτερη για τη δημόσια ζωή του τόπου. Την τραγωδία του Μαρί την έχουμε πληρώσει ως χώρα και ως Κύπριοι πολίτες πολύ ακριβά και αποτέλεσε κυρίαρχο παράγοντα της οικονομικής δυσπραγίας που μαστίζει τη χώρα», καταλήγει ο ΔΗΣΥ.

Δεν είναι ευχαριστημένο το Κίνημα Οικολόγων από την απόφαση για το Μαρί

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δεν είναι ευχαριστημένο με τη σημερινή απόφαση αναφορικά με την έκρηξη στο Μαρί, δήλωσε ο ΓΓ του Κινήματος Γιώργος Περδίκης.

Ο κ. Περδίκης δήλωσε ότι «για ακόμα μια φορά διαφάνηκαν τα κενά και οι αδυναμίες του νομικού συστήματος της χώρας μας, αλλά και οι αδυναμίες της χώρας να σταματήσει να είναι η πατρίδα της ατιμωρησίας».

Το Κίνημα Οικολόγων, είπε ο Γενικός του Γραμματέας, «σέβεται την απόφαση του δικαστηρίου για τη δίκη του Μαρί, δεν νιώθουμε όμως καθόλου ικανοποίηση γι’ αυτήν την απόφαση».

Όπως είπε ο κ. Περδίκης, «για ακόμα μια φορά απογοητευτήκαμε από την κυπριακή δικαιοσύνη και θεωρούμε ότι η ευθύνη βαραίνει και τα πολιτικά πρόσωπα, είτε ακολουθούσαν οδηγίες είτε όχι, αφού η κάθε απόφαση τους έχει βαρύνουσες επιπτώσεις στις ζωές όλων μας».

Ο κ. Περδίκης είπε ότι «το ερώτημα που εύλογα γεννιέται είναι αφού ο Υπουργός Εξωτερικών ακολουθούσε εντολές αθωώθηκε, αυτός που έδινε οδηγίες στον πρώην Υπουργό και άρα έχει την απόλυτη ευθύνη πού βρίσκεται και γιατί δεν προσάχθηκε στο δικαστήριο για να αποφασίσει την ενοχή του ή την αθωότητα του;».

ΕΔΕΚ: Τα ερωτήματα εξακολουθούν να παραμένουν

Η απόφαση του Κακουργιοδικείου για την φονική έκρηξη στο Μαρί εξεδόθη. Και είναι σεβαστή.
Μια υπόθεση που συγκλόνισε τον Κυπριακό λαό και οδήγησε στον θάνατο 13 ήρωες, αξιωματικούς, ναύτες και πυροσβέστες ολοκληρώθηκε με την έκδοση της δικαστικής απόφασης.
Ωστόσο τα ερωτήματα εξακολουθούν να παραμένουν.
Πρώτον: Για τη μη διατύπωση κατηγοριών σε πρόσωπα τα οποία είχαν ευθύνη και διέφυγαν την παρουσία τους ενώπιον του Δικαστηρίου. Όπως ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕφ.
Δεύτερον: Οι κραυγάζουσες πολιτικές και όχι μόνο ευθύνες, του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ευκρινώς αναδεικνύονται μέσα από τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου.
Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ απευθύνει προς τις οικογένειες των ηρωικών νεκρών μήνυμα ολόψυχης αλληλεγγύης. Θα είμαστε συνεχώς δίπλα τους στη δοκιμασία που υπέστησαν και υφίστανται μέχρι τέλους.

Σεβαστή και θα μελετηθεί η απόφαση για το Μαρί αναφέρει το ΕΥΡΩΚΟ

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα αναφέρει ότι «η σημερινή δικαστική απόφαση για την τραγωδία στο Μαρί είναι απολύτως σεβαστή και θα μελετήσει αναλυτικά το σκεπτικό της απόφασης και θα τοποθετηθεί περαιτέρω».

Σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κόμμα αναφέρει ότι «η απόφαση πέραν από τις ποινικές ευθύνες που κατέγραψε, κατέδειξε με τη σειρά της τις αδυναμίες, τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες του κράτους, οι οποίες μαζί με την πολιτική ανεπάρκεια που επεδείχθη οδήγησαν στην τραγωδία της 11ης Ιουλίου στο Μαρί».

Προσθέτει ότι «αυτές τις αδυναμίες, τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες καλούμαστε σήμερα να τις εξαλείψουμε από την πατρίδα μας, για να μην υπάρξει ξανά ανάλογη καταστροφή στον τόπο μας και γιατί μόνο έτσι θα αποκαταστήσουμε τη μνήμη των αδικοχαμένων ηρωικών νεκρών μας στο Μαρί».

«Η κυπριακή δικαιοσύνη αποφάνθηκε για την ποινική ευθύνη του κάθε κατηγορουμένου που παραπέμφθηκε ενώπιων της, για την τραγωδία που υπήρξε ένα πρωτόγνωρο απίστευτο γεγονός, που όμοιο του δεν υπάρχει στην ιστορία του τόπου μας», αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κόμμα.

Προσθέτει ότι «οι συνέπειες της έκρηξης της 11ης Ιουλίου ήταν και εξακολουθούν να είναι ολέθριες για την πατρίδα μας με αποκορύφωμα αυτής της τραγικής εξέλιξης ήταν ο ηρωικός αλλά άδικος θάνατος 13 παιδιών του λαού μας, ενώ καταστροφικό ήταν και το μέγεθος της ζημιάς στις πιο σημαντικές υποδομές του κράτους».

«Οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, στην αξιοπιστία του κράτους και στο ηθικό του λαού, ελλοχεύουν ακόμα πολλούς κινδύνους για την πατρίδα και το λαό μας», καταλήγει το Ευρωπαϊκό Κόμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα