Οι βουλευτές ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις στο νέο ΠΔΠ

16:06 9/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα μέλη των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Οικονομικών και Προϋπολογισμού έτυχαν σήμερα ενημέρωσης αναφορικά με τις εξελίξεις στο Νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο(ΠΔΠ) της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίας των δύο επιτροπών στη Βουλή.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι «σήμερα είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τις προτάσεις για το Νέο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο της Κυπριακής

Προεδρίας της ΕΕ σε σχέση με το ΠΔΠ της ΕΕ».

Το νέο αναθεωρημένο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο για το ΠΔΠ, που παρουσίασε η Κυπριακή Προεδρία στις 29 Οκτωβρίου 2012, περιλαμβάνει εξοικονομήσεις σε όλους τους τομείς του ΠΔΠ  ύψους πέραν των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, από το σύνολο του 1 τρισεκατομμυρίων ευρώ που προέβλεπε ο αρχικός προϋπολογισμός που είχε καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ως γνωστό η νέα συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε η Κυπριακή Προεδρία «έχει προκαλέσει κάποιες αντιδράσεις μέσα στους κύκλους της ΕΕ και σήμερα είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και ευρωβουλευτών που συμμετέχουν στη συζήτηση αυτών των ζητημάτων».

«Οι αντιδράσεις ήταν φυσικά αναμενόμενες γιατί υπάρχουν διάφορες τάσεις εντός της ΕΕ αυτό που ελπίζουμε όλοι μας είναι όπως σύντομα έχουμε μια κατάληξη σ’ αυτά τα πάρα πολύ σημαντικά ζητήματα καθώς η επίτευξη συμφωνίας για το ΠΔΠ θα μπορεί να θεωρηθεί μια επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας», πρόσθεσε.

Η Κυπριακή Προεδρία εκτιμά ότι είναι αναπόφευκτη η προς τα κάτω προσαρμογή του συνολικού ύψους των δαπανών που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένων όλων των στοιχείων εντός και εκτός του ΠΔΠ.

Η εκπρόσωπος της Κυπριακής Προεδρίας, η Μαρίνα Τζένσεν ανέφερε ότι στόχος της Κυπριακής Προεδρίας ήταν να καταθέσει μια πρόταση που να μην απορριπτόταν αλλά να γινόταν αποδεκτή ως βάση για περαιτέρω διαπραγμάτευση.

Από την πλευρά του, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης είπε ότι η Επιτροπή κρίνει ότι το ΠΔΠ είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για να βγούμε από την οικονομική κρίση η οποία ταλανίζει αυτή τη στιγμή τις οικονομίες πολλών χωρών της Ευρώπης.

Εξέφρασε, ταυτόχρονα τη διαφωνία της Επιτροπής ως προς την πρόταση της Κυπριακής Προεδρίας και την προσήλωσή της στη δική της πρόταση. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η πρότασή της «επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία σε περίοδο κρίσης, τόσο σε σχέση με το συνολικό ποσό όσο και μεταξύ των διαφόρων ευρωπαϊκών πολιτικών».

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το ΠΔΠ πρέπει να είναι ένα εργαλείο για επενδύσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση, ενώ σε γραπτή δήλωσή της εκτιμά ότι οι προτάσεις της Κυπριακής Προεδρίας παραπέμπουν σε προϋπολογισμό λιτότητας, εν μέσω υποσχέσεων για «ανάπτυξη» και δημιουργία  νέων θέσεων απασχόλησης.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλους ανέφερε, επίσης, ότι είναι γεγ

Keywords
Τυχαία Θέματα