Οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συζητούν τη Δευτέρα την κρίση χρέους

00:05 19/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Συζήτηση για την κρίση χρέους θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης με στόχο να συμπληρώσουν το προσχέδιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα για να διασωθεί το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Με πολλά κράτη της Ευρωζώνης υπό την απειλή των υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής αξιολόγησης τους, στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα είναι η ενίσχυση με κεφάλαια του Διεθνούς

Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για να μπορέσει να συνδράμει στην ενίσχυση των δημοσιονομικά πληγέντων μελών.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ή Γιούρογκρουπ, θα συζητήσουν από τις 15.00 GMT ”τι θα γίνει μετά την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής που έγινε στις 8 και 9 Δεκεμβρίου” για την διάσωση της Ευρωζώνης.

Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν είναι μέλη της Νομισματικής Ενωσης.

Στη Σύνοδο Κορυφής, κατά την οποία η Βρετανία μπλόκαρε σχέδια για αλλαγές στην ευρωπαϊκή συνθήκη που είχαν στόχο να διασωθεί το ευρώ, οι χώρες μέλη ανακοίνωσαν σχέδιά για την ενίσχυση του ΔΝΤ με 200 δισ. ευρώ.

Τα μέλη της Ευρωζώνης θα παραχωρήσουν περίπου τα τρία τέταρτα των κεφαλαίων ενίσχυσης και τα υπόλοιπα οι χώρες της ΕΕ.

Στόχος της απόφασης αυτής είναι να επιτραπεί στο ΔΝΤ που εδρεύει στην Ουάσιγκτον να βοηθήσει οικονομικά, κράτη μέλη της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Η Σύνοδος Κορυφής έδωσε χρονικό περιθώριο 10 ημερών στους Ευρωπαίους ηγέτες για να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες του σχεδίου για την παραχώρηση κεφαλαίων στο ΔΝΤ.

Αρκετές χώρες έχουν συμφωνήσει επί της αρχής, χωρίς, ωστόσο, να αναφέρουν πόσα κεφάλαια θα είναι διατεθειμένες να συνεισφέρουν. Το Βέλγιο έχει υποσχεθεί 9,5 δισ. ευρώ, η Δανία 5,4 δισ. ευρώ και η Σουηδία 11 δισ. ευρώ.

Αλλά η εκτός της Ευρωζώνης Βρετανία έχει αρνηθεί να λάβει μέρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα