Οικολόγοι: Τέρμα στα λόγια – ΄Ωρα για συλλογική δράση στην οικονομία

11:05 26/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυπριακή οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Το 2012 ίσως αποδειχθεί το χειρότερο έτος που βίωσε η κυπριακή οικονομία από εγκαθιδρύσεως της δημοκρατίας. Χωρίς δράσεις κινδυνεύουμε να εισέλθουμε σε βαθύ υφεσιακό κύκλο με άγνωστο τον χρόνο τερματισμού του. Η ένταξη μας σε μηχανισμό στήριξης με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται βρίσκεται προ των πυλών.

Δημοσιογραφική διάσκεψη

Έφτασε η ώρα που από την απραξία θα πρέπει να εισέλθουμε σε κατάσταση δράσης. Οι ανώφελες αντιπαραθέσεις δεν προσφέρουν απολύτως καμιά καλή υπηρεσία στην πατρίδα μας. Όσοι ποντάρουν

στην αποτυχία και θεωρούν την ένταξη μας σε μνημόνιο ανακουφιστική κατάληξη θα διαψευστούν οικτρά αλλά τότε θα είναι αργά.

Εμείς πιστεύουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Υποστηρίζουμε την εισήγηση για νέα σύσκεψη των κομμάτων και διακομματική συνεργασία. Η υπόθεση της οικονομίας δεν είναι ευθύνη μόνο των δύο μεγάλων κομμάτων. Η εισήγηση του προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αναστασιάδη πρέπει να διευρυνθεί και να περιλαμβάνει όλα εν τη βουλή κόμματα.

Η κυβέρνηση καλείται να εγκαταλείψει την πολιτική ροκανίσματος του χρόνου. Η γελοιοποίηση της διαδικασίας λήψης μέτρων για την οικονομία με εξαγγελίες και σκέψεις που πάνε και έρχονται προκαλούν μεγάλη ζημιά στην αξιοπιστία της χώρας. Δυστυχώς συμφωνούμε ότι η πρόσφατη επιστολή Καζαμία προς τον Όλι Ρεν μας σπρώχνει με ταχύτητα να ενταχθούμε στην ομάδα των αναξιόπιστων χωρών της ευρωζώνης.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχια. Καλούμαστε να αναλάβουμε δράσεις με αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε:
1. Οι περικοπές στο κρατικό μισθολόγιο θα πρέπει να είναι στοχευμένες. Όχι στις οριζόντιες περικοπές.
2. Η σπατάλη στην κρατική μηχανή θα πρέπει να μηδενιστεί, οι πολιτικοί να δείξουν τον δρόμο.
3. Να παταχθεί η φοροδιαφυγή και άσκοπη φοροαποφυγή. Ας ξεκινήσουμε από τα αφορολόγητα αυτοκίνητα και τα αφορολόγητα αλλά συντάξιμα επιδόματα των κρατικών αξιωματούχων.
4. Το κοινωνικό κράτος θα πρέπει να διαφυλαχθεί με εξορθολογισμό και αντιμετώπιση των στρεβλώσεων, στοχεύσεις.
5. Οι δαπάνες με μηδενικό πολλαπλασιαστή στην οικονομία θα πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο.
6. Η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με οριστικό τρόπο θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα. Η οικονομία χρειάζεται ρευστότητα.
7. Ο αδρανής πλούτος θα πρέπει να φορολογηθεί με τον μέγιστο συντελεστή της δημοκρατίας.
8. Θα πρέπει να εισαχθεί νέος φορολογικός συντελεστής για τα υψηλά εισοδήματα σε συνδυασμό με φόρο εκατομμυριούχων.
9. Το επιχειρηματικό κεφάλαιο θα πρέπει να στηριχθεί με αναπτυξιακά και συγκεκριμένα μέτρα / πολιτικές για να επιτευχθούν οι στόχοι του. Χρειαζόμαστε νέες πολιτικές ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων στην πραγματική οικονομία.
10. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της δημοκρατίας θα πρέπει να καλυφθούν από την εσωτερική αγορά με νέα και καινοτόμα εργαλεία χρηματοδότησης, ελκυστικά στους κύπριους πολίτες.

Ο ωφέλιμος χρόνος για συζητήσεις έχει παρέλ

Keywords
Τυχαία Θέματα