Οικολόγοι:Δίχτυ προστασίας όχι μόνον για τις βιώσιμες επιχειρήσεις, αλλά και για τα νοικοκυριά

12:48 2/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αντικρίζει θετικά την πρόθεση της Κυβέρνησης να δημιουργήσει νομοθετικό δίχτυ προστασίας για τις βιώσιμες επιχειρήσεις, το οποίο να τους παρέχει χρονικό περιθώριο μέχρι δύο χρόνια για εξυπηρέτηση των οφειλών τους. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Κυπριακής οικονομίας, και πρέπει, στο μέτρο του δυνατού, να στηριχθούν.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι όμως, η δημιουργία τέτοιας προστασίας και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επαναφέρουμε την εισήγησή μας για δημιουργία νομοθεσίας που να προστατεύει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

και άλλες ευπαθείς ομάδες, στο πρότυπο του Νόμου 3869/2010 της Ελληνικής Δημοκρατίας (Νόμος Κατσέλη). Ο Νόμος Κατσέλη προβλέπει τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και καλύπτει χρέη σε όλους τους τύπους στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, ακόμα και σε πιστωτικές κάρτες.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου Κατσέλη, μπορεί να επιτευχθεί, με την εφαρμογή οικονομικών, κοινωνικών, και εισοδηματικών κριτηρίων, μείωση του δανειστικού επιτοκίου που φτάνει ως και μηδενικό επιτόκιο, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ακόμα και διαγραφή χρεών. Ειδικά αναφορικά με πρώτη κατοικία, μπορεί να επιτευχθεί εξαίρεση της από τη ρευστοποίηση της περιουσίας του νοικοκυριού. Μπορεί επίσης να επιτευχθεί μερική ή ακόμα και ολική διαγραφή χρεών, σε περιπτώσεις μακροχρόνιας ανεργίας ή προβλημάτων υγείας.

Καλούμε επομένως την Κυβέρνηση, να τείνει ευήκοον ους, όχι μόνον στις θέσεις του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και στις κραυγές αγωνίας των δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, που η ανεργία, η εξαπάτηση τους από τις τράπεζες για επενδύσεις σε αξιόγραφα, ο ακρωτηριασμός των καταθέσεών τους και άλλα κοινωνικό-οικονομικά προβλήματα τους έχουν φέρει, ή θα τους φέρουν κατά τους επόμενους μήνες, σε ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική κατάσταση. Αυτοί αποτελούν το βασικό κοινωνικό ιστό και η αποτελεσματικότητα και επιτυχία της Κυβέρνησης, θα εξαρτηθεί, κατά μέγα μέρος, από τη στήριξη αυτών που περισσότερο την έχουν ανάγκη,καταλήγει σε δηλώσεις του ο κ.Νίκος Παυλίδης , Μέλος Επιτροπής Οικονομικών .

Keywords
Τυχαία Θέματα