Οικολόγοι:Κακή διαπραγμάτευση από την προηγούμενη κυβέρνηση για τις βασικές πρόνοιες του μνημονίου

13:20 13/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αφού οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, κατάφεραν με τις μεθοδεύσεις τους να σκοτώσουν τον ένα πνεύμονα της οικονομίας μας ,χτες ενέκριναν το μνημόνιο.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών επαναλαμβάνει την θέση του όπως η δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο πρέπει να τεθούν ενώπιον της Βουλής

των Αντιπροσώπων. Για μας, όπως το έχουμε ξαναπεί , είναι αδιανόητο σε έξι χώρες της ευρωζώνης να κληθούν τις επόμενες μέρες, οι βουλευτές να αποφασίσουν για το Κυπριακό μνημόνιο και οι Κύπριοι βουλευτές να μείνουν άφωνοι και να παρακολουθούν αμέτοχοι. Ο λαός ήδη ζει σε ρυθμούς μνημονίου εδώ και μήνες, και θυματοποιείται από τα μέτρα του μνημονίου.

Όπως έχουμε ήδη υποδείξει, πρέπει να αποτελεί καθοριστικό στοιχείο της δανειακής σύμβασης, η “ρήτρα διαφυγής” δηλαδή πρέπει να καθορίζεται η διαδικασία πρόωρου τερματισμού της και να είναι κατοχυρωμένο το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποδεσμευτεί από το μνημόνιο. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα καταγγελίας της συνθήκης και η απελευθέρωση από το μνημόνιο θα είναι πολιτικά και νομικά αδύνατη, τότε το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση πρέπει να τεθούν ενώπιον των πολιτών στα πλαίσια δημοψηφίσματος.

Ως Οικολόγοι θεωρούμε ότι έγινε κακή διαπραγμάτευση από την προηγούμενη κυβέρνηση για την κατάληξη στις βασικές πρόνοιες του μνημονίου αφήνοντας στη νέα κυβέρνηση ελάχιστα περιθώρια διαπραγμάτευσης, τα οποία και εξανεμίστηκαν από τη βόμβα που έσκασε και διέλυσε τον τραπεζικό τομέα.
Η παρούσα κυβέρνηση πολύ λίγα μπορούσε να κάνει, όμως οφείλουμε να πούμε ότι και οι δικοί της χειρισμοί δεν ήταν αποτελεσματικοί.

Σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, η λύση των οικονομικών προβλημάτων της Κύπρου πρέπει να αναζητηθεί εκτός μνημονίου και προς αυτήν την κατεύθυνση οφείλουμε όλοι να εργαστούμε οργανωμένα και μεθοδικά, χωρίς λαϊκισμούς και υπερβολές.

Keywords
Τυχαία Θέματα