Ολλανδός Ευρωβουλευτής: Η Τουρκία να υλοποιήσει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις

18:02 21/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ΕΕ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει στην Τουρκία ότι χωρίς την απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο και την υλοποίηση των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ένωση, δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής Hans van Baalen.

Ο κ. Baalen μιλούσε στο πλαίσιο ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την οποία τιμήθηκε με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Αξίας

της Κυπριακής Δημοκρατίας, που τού απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Μιλώντας στην τελετή και απευθυνόμενος στον κ. van Baalen, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η σημερινή τελετή αποτελεί μια ευκαιρία με την οποία «ο κυπριακός λαός, η Κυβέρνηση μου και εγώ προσωπικά σας τιμούμε για τη στενή συνεργασία και τη φιλία που απολαμβάνουμε μέσα από τα χρόνια».

«Από τη θέση σας είτε ως μέλος του Ολλανδικού Κοινοβουλίου είτε ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των Φιλελευθέρων έχετε επιδείξει ένα έντονο ενδιαφέρον και ενεργό ανάμιξη στα θέματα που σχετίζονται με την Κύπρο κάτι για το οποίο είμαστε ευγνώμονες», πρόσθεσε.

«Λέγεται, ότι ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται και εσείς είστε φίλος σε ώρα ανάγκης», είπε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε, «κατά τη διάρκεια δύσκολων καιρών, η ενεργός σας υποστήριξη στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ συνέβαλε στην επίτευξη αυτού του ιστορικού στόχου για τη χώρα».

Σημείωσε ότι «συμμεριστήκατε μαζί μας το όραμα ενός μέλλοντος στην ΕΕ. Είναι, συνεπώς, σωστή η στιγμή πραγματοποίησης αυτής της τελετής, λίγες μόνο μέρες πριν την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο, για πρώτη φορά».

«Είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση, για την οποία είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι, όταν μπορούμε να βασιστούμε στη συνεργασία των καλών φίλων της Κύπρου και του λαού της στο σύνολο του», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος τόνισε ότι «η στάση σας στο Κυπριακό μέσα από τα χρόνια ήταν ειλικρινής, δίκαιη και αντικειμενική. Υποστηρίζατε πάντοτε με συνέπεια ξεκάθαρες θέσεις για την ανάγκη επίτευξης μιας δίκαιης, συνολικής λύσης στο Κυπριακό, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζατε το δικαίωμα των Κυπρίων να παίρνουν σημαντικές αποφάσεις που αφορούν το μέλλον τους».

«Επιμένατε πάντοτε στην άμεση απόσυρση όλων των τουρκικών στρατευμάτων και στην ανάγκη να τεθεί τέρμα στην κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου. Και μιλήσατε ξεκάθαρα για την ευθύνη της Τουρκίας για την παρούσα κατάσταση», είπε.

Επαναλαμβάνω, πρόσθεσε, «ότι από δικής μας πλευράς θα συνεχίσουμε άοκνα τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό το συντομότερο, μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται από τα σχετικά ψηφίσματα Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα».

«Αυτή είναι η βάση μιας λύσης που συμμορφώνεται πλήρως με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Είμαστε απόλυτα έτοιμοι να συνεχίσουμε το διάλογο για λύση του Κυπριακού κατά τη διάρκεια της Κυπριακής

Keywords
Τυχαία Θέματα