Ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση του μνημονίου, τερματίζεται η περίοδος αβεβαιότητας λέει η Κυβέρνηση

19:21 2/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με την Τρόικα και την διαμόρφωση του μνημονίου, που αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δανειακή σύμβαση.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τους Υπουργούς Οικονομικών, Εμπορίου και Παιδείας, σημείωσε

ότι τερματίζεται μια περίοδος αβεβαιότητας και δημιουργούνται οι συνθήκες για επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ανακοινώνοντας τη διαμόρφωση του μνημονίου, ο ΚΕ έκανε λόγο για σημαντικότατη εξέλιξη, που κλείνει μία μακρά περίοδο αβεβαιότητας, σημειώνοντας ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα, «σε πολύ πιο ευνοϊκές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες».

Σημείωσε ότι έστω και με αυτή την καθυστέρηση, η κατάσταση πλέον ομαλοποιείται, σταθεροποιείται και δημιουργούνται οι συνθήκες για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση «κληρονόμησε μία προσυμφωνία με πολλές δεσμεύσεις και εξάντλησε κάθε περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης».

Όπως ανέφερε, η Κυβέρνηση σε δύσκολες συνθήκες πέτυχε συγκεκριμένες βελτιώσεις προς όφελος του λαού.

Ο παραιτηθείς ΥΠΟΙΚ Μιχάλης Σαρρής μίλησε για σκληρή διαπραγμάτευση, τονίζοντας ότι αρχίζει τώρα η διαδικασία ώστε στις αρχές Μαΐου να αρχίσει η χρηματοδότηση του προγράμματος της Κύπρου. Σημείωσε ότι το 2013 και 2014 θα είναι δύσκολες χρονιές για όλους και ότι από κει και πέρα οι προοπτικές που διαγράφονται είναι θετικές.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, θωρακίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσον αφορά το σχεδιασμό, την εκμετάλλευση και τη διαχείριση των εσόδων από το Φυσικό Αέριο.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται ρητές αναφορές στην αποκλειστική ευθύνη της ΚΔ, αφαιρείται η πρόνοια για επανεξέταση του προγράμματος από την Τρόικα και διασφαλίζεται ότι τα έσοδα από την μελλοντική εκμετάλλευση του Φυσικού Αερίου παραμένουν στη δικαιοδοσία του Κράτους.

Η περίοδος δημοσιονομικής προσαρμογής επεκτείνεται κατά δύο χρόνια, από το 2016-2018. Η προσαρμογή καθίσταται πιο ήπια, δίνεται η ευκαιρία τα μέτρα αντί σε τρία χρόνια να κατανεμηθούν στα πέντε και με αυτό τον τρόπο αμβλύνεται η πίεση για άμεση προσαρμογή.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η πρόνοια προσφέρει επαρκή χρονικά περιθώρια, που εκτείνονται μέχρι το 2018, αντί του 2016. Αυτή η άνεση χρόνου, πρόσθεσε, παρέχει τη δυνατότητα για καλύτερο σχεδιασμό και για υλοποίηση του προγράμματος κάτω από καλύτερες οικονομικά συνθήκες, που να διασφαλίζουν και τους εργαζόμενους.

Η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, πέτυχε τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας για τους ωρομίσθιους που θα αποχωρούσαν, αλλά και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας για τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς, έναντι μίας πολύ μικρής και κλιμακωτής συνεισφοράς που κυμαίνεται από το 0.8% για τους χαμηλά αμειβόμενους στο Δημόσιο Τομέα και φθάνει μέχρι το 2% για τους υψηλόμισθους

Απαλείφθηκε εξάλλου η πρόνοια για αύξηση κατά μία περίοδο των ωρών διδασκαλίας, που θα οδηγούσε στην ανεργία 500 εκπαιδευτικούς, με παράλληλη προώθηση σειράς άλλων διαχρονικών μέτρων.

Ο Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι διασφαλίζεται η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για 170,000 συμπολίτες μας, που με βάση τις πρόνοιες του αρχικού Μνημονίου θα τερματιζόταν. Η διασφάλιση, όπως εξήγησε ο Εκπρόσωπος, επιτεύχθηκε έναντι μίας προσωρινής συνεισφοράς-ασφαλίστρου του 1.5% επί των μηνιαίων απολαβών, για τη μεταβατική περίοδο μέχρι την καθιέρωση του ΓΕΣΥ. Το ίδιο όφελος διασφαλίζεται, σε εθελοντική βάση, για οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά.

Ο κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε εξάλλου ότι εξασφαλίζονται επαρκείς πόροι από τη δανειακή σύμβαση, για τα Ταμεία Προνοίας που είναι κατατεθειμένα στη Λαϊκή Τράπεζα, ούτως ώστε αυτά να μην απολεσθούν, αλλά να έχουν την ίδια μεταχείριση με εκείνα της Τράπεζας Κύπρου. Σε αυτό το σημείο, ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε την απόφαση της Κυβέρνησης για καταρτισμό ολοκληρωμένου σχεδίου με στόχο την πρόσθετη και μεγαλύτερη δυνατή διασφάλιση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Με βάση τις βελτιωτικές αλλαγές που επήλθαν στο μνημόνιο, περιορίζεται ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου, στις 4,500 θέσεις από τις 5,000 που είχε αρχικά συμφωνηθεί, διευκολύνοντας έτσι την ομαλή προσαρμογή του μεγέθους της Δημόσιας Υπηρεσίας μέσω αφυπηρετήσεων.

Σε ό, τι αφορά την αποπληρωμή των δανείων, εισάγεται για πρώτη φόρα η δυνατότητα διακανονισμού μεταξύ Τραπεζών – πελατών για αναπροσαρμογή των όρων αποπληρωμής , με στόχο την ελάφρυνση του βάρους που επωμίζονται οι πολίτες.

Όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος, η υποχρέωση διακανονισμού κατοχυρώνεται νομικά, ενώ για τη διευκόλυνση μιας πιο δίκαιης συμφωνίας μπαίνει σε εφαρμογή και ο θεσμός του Τραπεζικού Διαμεσολαβητή.

Επιπρόσθετα απεφεύχθη η φορολογία επί των μερισμάτων, την οποία η Τρόικα είχε απαιτήσει. Σε σχέση με το Μνημόνιο του περασμένου Νοεμβρίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η διαδικασία εκποίησης πρώτης κατοικίας επεκτείνεται από τα δύο στα δυόμιση χρόνια, ενώ οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις μετατίθενται χρονικά στο τέλος του 2014.

Βελτιώνονται επίσης σημαντικά οι όροι για την εξυγίανση του Συνεργατικού Κινήματος , διαγράφονται οι όποιοι όροι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δραστική και απότομη εξυγίανση (resolution) και διασφαλίζεται παράλληλα ότι η αναδιάρθρωση των Συνεργατικών Ιδρυμάτων θα είναι ομαλή.

Σε διευκρινιστική ερώτηση για το ΓΕΣΥ και κληθείς να πει πώς θα υπάρχει τεχνική εφαρμογή του 1,5% , ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα υπάρχει συνεισφορά ασφαλίστρων που θα περιλαμβάνει όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που μέχρι τώρα τύγχαναν δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

«Με την προηγούμενη προσυμφωνία, ένας αριθμός γύρω στις 110 χιλιάδες, έχανε αυτή τη δυνατότητα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τώρα την επανακτούν πληρώνοντας 1,5% του μισθού τους και οι άλλες 100 χιλιάδες τρίτεκνες και άνω οικογένειες μπορούν σε εθελοντική βάση να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα», εξήγησε.

Σε ερώτηση αν το ύψος της δανειακής σύμβασης θα είναι στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ και αν η αποπληρωμή θα αρχίσει σε δέκα χρόνια και κατά πόσο το ύψος του επιτοκίου θα είναι 2,5%, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε καταφατικά.

Πρόσθεσε ότι όταν μιλάμε για ένα επιτόκιο που θα είναι μεταξύ 2,5% και 2,7%, υπό τις περιστάσεις και με δεδομένο τι επιτόκιο είχαμε πάρει προηγούμενα δάνεια, είναι πολύ ευνοϊκά τουλάχιστον σε σύγκριση.

Πρόσθεσε ότι αφότου αρχίσει σε δέκα χρόνια η αποπληρωμή, η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου θα είναι για 12 χρόνια.

«Άλλο το 4,5% και άλλο το 2,5%, η περίοδος χάριτος είναι δέκα χρόνια και προσφέρει τη δυνατότητα μιας άνεσης χρόνου για να μην έχουμε τη βιαιότητα των μέτρων που είδαμε αυτές τις μέρες ειδικά στον τραπεζικό τομέα και από την άλλη, αυτή η όντως βίαιη προσαρμογή που έχει επηρεάσει όλους προσφέρει την υποδομή ώστε από δω και πέρα η προσαρμογή να γίνει με πιο ήπιους τόνους», ανέφερε.

Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο κυπριακός λαός, όπως απέδειξε και το 1974, έχει το πείσμα και την ευθυκρισία να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση- που είναι μια πάρα πολύ μεγάλη οικονομική τραγωδία – αλλά έχει και τα φόντα ώστε το συντομότερο να οδηγήσει την οικονομία σε ομαλότητα.

«Η χθεσινή εκδήλωση γενικής αλληλεγγύης απέδειξε ότι τα αποθέματα αυτού του λαού είναι πολύ περισσότερα από ό,τι φαντάζονταν κάποιοι», ανέφερε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι Τούρκοι αξιωματούχοι προβαίνουν συχνά σε δηλώσεις για το θέμα του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ και ότι Τουρκία και Ισραήλ έχουν αναθερμάνει τις σχέσεις τους και ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση σκέφτεται να δημιουργήσει ειδικό ταμείο για το φυσικό αέριο στο οποίο θα καταβάλλεται το 18% από τα κέρδη και να δοθεί με τη λύση του Κυπριακού στους Τουρκοκύπριους, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «η Κυβέρνηση εξετάζει πλήρως τις νέες γεωπολιτικές αλλαγές που συμβαίνουν στην περιοχή».

«(Η Κυβέρνηση) γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι έχει δυνατότητες μέσα σε αυτές τις νέες γεωπολιτικές συνθήκες να έχει το δικό της σημαντικό ρόλο εξ ‘ ου και η επίσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών και Εμπορίου στο Ισραήλ και η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ αργότερα. Είναι δύο πολύ σημαντικά ταξίδια που θα διαμορφώσουν νέα δεδομένα πάνω στα οποία θα πρέπει όλοι να προβληματιστούν», σημείωσε.

Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση έχει ένα δικό της στρατηγικό σχεδιασμό με βάση τις αλλαγές που έχουν επισυμβεί αυτές τις μέρες, τονίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το αποκλειστικό και απόλυτο κυριαρχικό δικαίωμα για την πλήρη εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Θετικές οι προοπτικές που διαγράφονται, αναπτερώνονται οι ελπίδες , λέει ο Σαρρής

————–

Ο απερχόμενος ΥΠΟΙΚ Μιχάλης Σαρρής υπογράμμισε την τεράστια σημασία του γεγονότος της κατάληξης σε αυτή τη συμφωνία, λέγοντας ότι αρχίζει η διαδικασία έγκρισης από τα θεσμικά όργανα, από το Eurogroup και τα εθνικά κοινοβούλια ώστε από τις αρχές Μαΐου να αρχίσει και η διαδικασία χρηματοδότησης του προγράμματος προσαρμογής της Κύπρου.

Ανέφερε ότι τα πρόσφατα γεγονότα και όσα έγιναν τα λίγα περασμένα χρόνια έφεραν την οικονομία μας σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ειλικρίνεια απαιτεί να πούμε στο λαό ότι οι επόμενοι λίγοι μήνες θα είναι δύσκολη για όλους, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και για όσους διαχρονικά συνεργάστηκαν με την Κύπρο σε διάφορους τομείς, αξιοποιώντας τις υπηρεσίες των ελεγκτών και των δικηγόρων και των τραπεζών μας.

«Θα περάσουμε μια δύσκολη περίοδο, όπως έχει αποδείξει η παγκόσμια οικονομική κρίση, οποιαδήποτε πρόβλεψη δεν μπορεί να είναι ακριβής, μετά βεβαιότητας και εκεί που κατευθυνόμασταν σε μια οικονομική έκβαση χωρίς μέλλον, τώρα αναπτερώνονται οι ελπίδες μας», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρρή σε ένα χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να προσδιοριστεί και θα εξαρτηθεί από εμάς, θα αρχίσει η ανάκαμψη και η επάνοδος σε καλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

«Το 2013 θα είναι πάρα πολύ δύσκολος χρόνος, οι αρχές του 2014 θα είναι δύσκολες, πέραν αυτού του χρονικού διαστήματος πιστεύω ότι προδιαγράφονται θετικές προοπτικές», συνέχισε ο κ. Σαρρής.

Σε ερώτηση για το θέμα του διακανονισμού με τις τράπεζες, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι θα εξαρτάται από τη σχέση της τράπεζας με τον πελάτη της, υποβοηθούμενη από τον διαμεσολαβητή. Εξήγησε ότι δίδεται περίοδος 60 ημερών για να εξαντληθούν τα περιθώρια και η προδιάθεση των τραπεζών θα πρέπει να είναι «να βλέπουν με κατανόηση τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δανειζόμενοι στο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».

«Το ότι γίνονται διακανονισμοί δεν είναι ασύνηθες φαινόμενο, εκείνο το οποίο είναι ασύνηθες είναι ότι περνάμε μια τόσο δύσκολη περίοδο που πάρα πολλοί άνθρωποι θα έχουν επηρεαστεί και μάλιστα σε ψηλό βαθμό. Επομένως, η προσπάθεια είναι να γίνει ένας διακανονισμός που να επιτρέψει σε αυτούς τους ανθρώπους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων θέλουν να είναι πιστοί στις υποχρεώσεις τους, να μπορούν να ανταποκριθούν. Αυτό έχει περιληφθεί με τρόπο ξεκάθαρο και στο Μνημόνιο», σημείωσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτή η πρακτική υπήρχε και πριν το Μνημόνιο και ερωτηθείς πώς θα δεσμευτεί το οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ότι θα σεβαστεί τον πολίτη, ο κ. Σαρρής είπε ότι πρέπει να εξευρεθεί η χρυσή τομή και το καινούργιο στοιχείο που εισάγεται στο διακανονισμό είναι ότι αναγνωρίζεται και το μέγεθος και η ένταση αυτού του προβλήματος και υπενθυμίζονται όλοι ότι πρέπει να κάνουν μια ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε αυτό το πρόβλημα να καταστεί όσο το δυνατόν ηπιότερο για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό συμπατριωτών μας.

Σε άλλη ερώτηση αν αυτό θα ισχύει και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Σαρρής ανέφερε πως εκείνο που έχει σημασία είναι να προσεγγίσουμε αυτή την ευκαιρία όλοι μας με υπευθυνότητα.

«Αυτός ο διακανονισμός απευθύνεται σε εκείνους που θα έχουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανείων τους, όπου θα συζητηθούν όροι που έχουν σχέση ίσως με επιμήκυνση. Υπάρχουν τρόποι για να γίνει αυτή η προσέγγιση. Αυτή είναι ευκαιρία για να βοηθηθούν αυτοί που θα θυματοποιούνται από αυτές τις εξελίξεις, όχι ευκαιρία για εκείνους που θα μπορούσαν να παραμείνουν πιστοί στις υποχρεώσεις τους αλλά τις αθετούν», εξήγησε περαιτέρω ο κ. Σαρρής.

Κληθείς να πει πότε θα υπάρξει άρση των περιοριστικών μέτρων, ο Υπουργός είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει το ακριβές χρονικό διάστημα, θα υπάρχει όμως μια σταδιακή βελτίωση.

«Η δική μας τοποθέτηση είναι ότι πρέπει να γίνει χαλάρωση αυτών των περιορισμών όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Από την άλλη πλευρά βλέποντας υπεύθυνα το όλο θέμα, θα θέλαμε αυτή η χαλάρωση να συνάδει με τον άλλο στόχο μας, αυτόν της διατήρησης της σταθερότητας του χρηματο-οικονομικού συστήματος», ανέφερε.

Ο κ. Σαρρής είπε ότι ήδη άρχισε η σταδιακή ελάφρυνση, οι συμπολίτες μας έχουν δώσει δείγματα αξιοζήλευτης συμπεριφοράς, όσον αφορά την προσέγγιση τους προς τις τράπεζες και εξέφρασε την ελπίδα ότι το στοιχείο αυτό θα διευκολύνει το όλο έργο.
Αναφέρθηκε στην επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης για προσαρμογή με πιο σταδιακό τρόπο, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό πολύ σημαντικό επίτευγμα.

Ανέφερε ότι αποκαθίσταται η αισιοδοξία στην οικονομία, υπάρχει θετική προοπτική των επενδύσεων στην ενέργεια και το φυσικό αέριο και ότι όσο «πικρό και αν είναι το χάπι» , υπάρχουν οι συνθήκες που μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες χωρίς επιπρόσθετες θυσίες.

Ερωτηθείς αν υπάρχει συμφωνία για μείωση του αφορολόγητου, ο κ. Σαρρής απάντησε αρνητικά.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι το τι έχει γίνει με τη Λαϊκή Τράπεζα είναι συμψηφισμός ταμείων με καταθέσεις πέραν των 100 χιλιάδων ευρώ. Εχουν γίνει, πρόσθεσε, οι διακανονισμοί στους οποίους αναφέρθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος με αρωγή του δανεισμού του οποίου θα επωφεληθούμε, «ώστε να τεθούν τα ταμεία προνοίας σε ίδια μοίρα». Κληθείς να διευκρινίσει είπε ότι «ο συμψηφισμός γίνεται πριν από το κούρεμα».

Σε δύο πυλώνες η διαπραγματευτική μας στρατηγική, λέει ο Εμπορίου

————

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η διαπραγματευτική μας στρατηγική βασίστηκε σε δύο πυλώνες , πρώτο στη διασφάλιση ότι τα έσοδα από το φυσικό αέριο θα τυγχάνουν διαχείρισης από την Κυπριακή Δημοκρατία και δεύτερο ότι, οι σχεδιασμοί για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου θα ήταν στη δικαιοδοσία της Κυπριακής Κυβέρνησης.

«Πετύχαμε και τα δύο. Τόσο η διαχείριση των εσόδων όσο και η εκμετάλλευση τους είναι στην πλήρη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό διασφαλίστηκε όχι μόνο στο κομμάτι που αφορούσε την Ενέργεια, αλλά και σε άλλα σημεία του Μνημονίου που είχαν να κάνουν με τα δημοσιονομικά. Σε αυτή την προσπάθεια, ο ρόλος των εταίρων μας θα είναι συμβουλευτικός», εξήγησε ο κ. Λακκοτρύπης.

Κληθείς να πει αν υπάρχει πρόνοια στο Μνημόνιο ότι το 25% των εσόδων από το φυσικό αέριο θα διατίθεται για την αποπληρωμή του δανείου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «αυτό θα το αποφασίσει η Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή ποια έσοδα θα πηγαίνουν για τις μελλοντικές γενεές, ποια για την αποπληρωμή του δανείου και ποια για την ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συμπλήρωσε σε αυτό το σημείο ότι αυτό που βγαίνει μέσα από την αλλαγή της διατύπωσης σε σχέση με το προηγούμενο κείμενο, είναι ότι η διαπραγματευτική ομάδα πέτυχε ουσιαστικά να εξασφαλίσει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Θα είναι κύριος και αφέντης της διαχείρισης των υδρογονανθράκων η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά.

Κάναμε μια πολύ σκληρή προσπάθεια να απαλείψουμε πρόνοιες που ήταν δεδομένες στο Μνημόνιο, δήλωσε ο Παιδείας

——————-

Ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος είπε ότι σε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που έγινε από όλη την Κυβέρνηση έχουμε πετύχει την απάλειψη της πρόνοιας που υπήρχε στο Μνημόνιο και ήταν συμφωνημένη από το 2012, που αφορά την αύξηση κατά μίας διδακτικής ώρας και η οποία συνεπακόλουθο είχε την απώλεια περίπου 500 θέσεων εργασίας.

«Με την πρόταση μας εκτός του γεγονότος ότι διασφαλίστηκε ως αντιστάθμισμα συνεπεία της κλιμακωτής περικοπής αλληλεγγύης ήταν συνεπακόλουθο μαζί με αντισταθμιστικά νέα μέτρα διαρθρωτικής φύσεως που αφορούν το Υπουργείο Παιδείας», συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι κάναμε μια πολύ σκληρή προσπάθεια να απαλείψουμε πρόνοιες που ήταν δεδομένες στο Μνημόνιο και να πετύχουμε πολύ σημαντικά πράγματα που έχουμε σήμερα ενώπιον μας.

Keywords
μνημονιο, νεα κυβερνηση, περιοδος, κυβερνηση, δανειακή σύμβαση, λαικη τραπεζα, υπουργείο παιδείας, τροικα, μαΐου, κυπρος, συμβασιουχοι, τραπεζες, αναδιαρθρωση, αοζ, λύση, νέα, ειλικρίνεια, επιμηκυνση, κουρεμα, εθνικη τραπεζα, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, μνημονιο 2, αλλαγη ωρας 2012, τραπεζα κυπρου, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, αλλαγη ωρας 2013, οικονομικη κριση, το θεμα, δανεια, δημοκρατια, δωρεαν, θεμα, ισραηλ, κυπρου, νεα μετρα, οικονομια, πιεση, υψος, φυσικο αεριο, αυξηση, αισιοδοξια, ανεργια, απωλεια, αρωγη, βγαινει, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δανειακή σύμβαση, δεδομενο, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωσεις, δικη, δοθει, δωσει, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ειλικρίνεια, ειπε, υπαρχει, εκβαση, εκμεταλλευση, ελπιδα, ενεργεια, εξελιξη, επρεπε, ευθυνη, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, ισχυει, ιδρυμα, κειμενο, λύση, λογο, μαΐου, μηνες, μειωση, ομαδα, ουσιαστικα, οφελος, παιδια, πεμπτη, πεισμα, σαρρης, ρυθμισεις, ρολο, ταξιδια, τουρκια, τομη, τρια, υλοποιηση, υπουργος παιδειας, φυσικο, φοντα, φορολογια, φορα, χρηστος, χρυση, χρυση τομη, χρονος, χρονικα, δικαιωμα, δικαιωματα, εφαρμογη, υπουργειο, κομματι, οργανα, τραπεζα, θεσεις
Τυχαία Θέματα