Ομήρου: 38 χρόνια μετά η Τουρκία επιμένει στη στρατιωτική κατοχή της ευρωπαϊκής Κύπρου

20:12 16/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τριάντα οκτώ χρόνια μετά, η Τουρκία εξακολουθεί να επιμένει στην αναχρονιστική στρατιωτική κατοχή μιας ευρωπαϊκής χώρας όπως είναι η Κύπρος και να περιφρονεί σκαιότατα αρχές, ψηφίσματα και αποφάσεις τις Διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Λ. Ομήρου.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση καταδίκης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής μπροστά από το μνημείο Μακαρίου και Αντίστασης στην

Πάφο, ο κ. Ομήρου είπε πως ταυτόχρονα, ο παράνομος εποικισμός των κατεχομένων από τη Τουρκία συνεχίζεται, προωθείται συστηματικά η καταλήστευση ε/κ περιουσιών και καταστρέφονται μνημεία ελληνικού και χριστιανικού πολιτισμού ανεκτίμητης αξίας κτήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

“Τριάντα οκτώ χρόνια μετά την προδοσία και το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, μνημονεύουμε και τιμούμε τους ηρωικούς μας νεκρούς. Τιμούμε τους αγωνιστές της δημοκρατικής αντίστασης και όλους όσοι έπεσαν αγωνιζόμενοι εναντίον της τουρκικής εισβολής. Ξαναδίνουμε περιεχόμενο στη θυσία τους και επαναπροσδιορίζουμε το δικό μας καθήκον. Να συνεχίσουμε τον αγώνα για ελευθερία και δικαίωση”, πρόσθεσε.

Για 38η χρονιά, συνέχισε, ο λαός μας με νωπές τις μνήμες και ανεπούλωτα τα τραύματα αποτίει φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους υπέροχους αγωνιστές της αντίστασης που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία και την υπεράσπιση του νόμιμου εκλεγμένου ηγέτη του λαού μας, Εθνάρχη Μακαρίου.

Τιμά ο λαός μας, είπε ακόμη, τους μάρτυρες – μαχητές που έδωσαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι εναντίον της τουρκικής εισβολής που υπήρξε η δεύτερη φάση του δίδυμου εγκλήματος του 1974.

“Τιμούμε όσους έδωσαν το παρόν τους στον αντιστασιακό αγώνα για υπεράσπιση της δημοκρατίας, της νομιμότητας και του Προέδρου Μακαρίου, ενάντια στη Χούντα και την ΕΟΚΑ Β και κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στις θυσίες και τα μαρτύρια του λαού μας ευγνωμονώντας για πάντα τους ηρωικούς μας νεκρούς”, ανέφερε.

Τιμούμε, συνέχισε, τους ηρωικούς μας εγκλωβισμένους, τους συγγενείς των αγνοουμένων μας και τον προσφυγικό μας κόσμο που για 38 ολόκληρα χρόνια σηκώνουν ένα αβάστακτο σταυρό μαρτυρίου.

Τριάντα οκτώ χρόνια από την προδοσία και το έγκλημα, είπε ο κ. Ομήρου, και οφείλουμε να συντηρούμε αλώβητη τη μνήμη. Όχι για την αναβίωση ενός εφιαλτικού διχαστικού παρελθόντος. Αλλά για τη μόνιμη ιστορική καταδίκη των ενόχων και για να φωτίζεται διδακτικά η σημερινή και η μελλοντική μας πορεία.

Η καταδίκη της προδοσίας του πραξικοπήματος και του εγκλήματος της εισβολής, πρόσθεσε, δεν πρέπει να μετατρέπεται σε μια απλή επετειακή εκπλήρωση χρέους και απόδοσης τιμών στους αγώνες και τους ηρωικούς μας νεκρούς.
Οι επετειακές εκδηλώσεις, συμπλήρωσε, πρέπει να χρησιμεύουν για την άντληση διδαγμάτων για τη συνέχιση και τη δικαίωση του αγώνα για την άρση των φοβερών συνεπειών της προδοσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα