Ομήρου: Mέγιστη απειλή για το περιβάλλον η συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική στρατιωτική κατοχή

19:40 5/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ως Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να επιταχύνουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να συγκρατήσουμε τις εκπομπές αερίων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σε χαιρειτσμό του σε εκδήλωση της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως συνιστά μέγιστη απειλή για το περιβάλλον η συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική στρατιωτική κατοχή του 37% των εδαφών της Κυπριακής

Δημοκρατίας. “Παράνομες λατομεύσεις, άναρχη οικοδομική ανάπτυξη, καταπάτηση περιουσιακών δικαιωμάτων, καταστροφή αρχαίων μνημείων και χώρων θρησκευτικής λατρείας συνιστούν τις καθημερινές εγκληματικές συμπεριφορές των κατοχικών αρχών σε βάρος του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος”, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής και κάλεσε τη διεθνή και την ευρωπαϊκή κοινότητα να παρέμβουν αποφασιστικά προς την Τουρκία, για να την υποχρεώσουν να τερματίσει την παράνομη στρατιωτική κατοχή της Κύπρου, που πέραν των άλλων προκαλεί μη αναστρέψιμη καταστροφή στο περιβάλλον.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως ”θα πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την ανάπτυξη μιας προοδευτικής στρατηγικής στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος”, προσθέτοντας πως ”η αντιμετώπιση της αλλαγής κλίματος είναι αναπόσπαστο μέρος της πάλης για την παγκόσμια δικαιοσύνη”.

Ανέφερε πως η αλλαγή κλίματος είναι μια σημαντική απειλή και πως η αντιμετώπιση της αλλαγής θα μπορούσε να σημαίνει μια νέα παγκόσμια ευκαιρία. Δεδομένου ότι μας αναγκάζει να αλλάξουμε τον παγκόσμια μη αποδεκτό τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης, παρέχει σε μας ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας να επαναπροσανατολιστεί ο κόσμος πάνω σε μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία.

“Η γενιά μας έχει το καθήκον και το προνόμιο να θέσει τα θεμέλια για ένα καλύτερο κόσμο, ένα κόσμο ειρήνης, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης μεταξύ των λαών και των γενεών, σωστής διαχείρισης του μέλλοντος του πλανήτη μας από όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης”, ανέφερε και πρόσθεσε πως στην Κύπρο η παρατεταμένη ξηρασία επιβεβαιώνει μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Πρέπει να ανακοπεί η δραματική αλλαγή των κλιματικών αλλαγών, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα