Ομήρου: Διαφωνίες για το χαρακτήρα του υποψηφίου

15:23 6/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε διαφορές των τεσσάρων κομμάτων σε θέματα αρχών σχετικά με το χαρακτήρα της υποψηφιότητας αλλά και τη διαδικασία επιλογής, καθώς και στη συνεχή εισαγωγή νέων όρων και προϋποθέσεων για το πρόσωπο του υποψηφίου, απέδωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, την αρνητική έκβαση των προσπαθειών των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου για διαμόρφωση κοινής εναλλακτικής πρότασης εξουσίας εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2013.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας γιατί κρίσιμες διαφορές σε θέματα αρχών για το χαρακτήρα της υποψηφιότητας

και τη διαδικασία επιλογής αλλά και συνεχής εισαγωγή νέων όρων και προϋποθέσεων για το πρόσωπο του υποψηφίου φαίνεται ότι δεν επιτρέπουν να συνεχιστεί η προσπάθεια», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ σε διάσκεψη Τύπου στα γραφεία του Κινήματος.

Ο Γιαννάκης Ομήρου επανέλαβε ότι για την ΕΔΕΚ οι αρχές και οι αξίες της διακήρυξης, στην οποία από κοινού κατέληξαν τα τέσσερα κόμματα, «είναι αδιαπραγμάτευτες».

«Δεν μας αφορά και δεν μας ενδιαφέρει οποιαδήποτε λογική έκπτωσης από τις αρχές αυτές. Μας αφορά και μας ενδιαφέρει μια σαφής και ξεκάθαρη πρόταση διακυβέρνησης, χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς υποχωρήσεις σε όσα πιστεύουμε» είπε.

«Ως ΕΔΕΚ, προσπαθήσαμε με ειλικρινή πολιτική βούληση να συμβάλουμε στην επίτευξη συμφωνίας για ένα πρόσωπο που θα εκπροσωπούσε αξιόπιστα και νικηφόρα τον ενδιάμεσο χώρο» ανέφερε ο κ. Ομήρου.

Ερωτηθείς ποιό κόμμα δεν προσήλθε με ειλικρίνεια σε αυτό το διάλογο, επανέλαβε ότι η ΕΔΕΚ επέδειξε ειλικρινή πολιτική βούληση καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. «Δεν θέλω σε αυτό το στάδιο να μπω σε μια λογική αλληλοεπίρριψης ευθυνών» είπε, προσθέτοντας ότι «όροι, προϋποθέσεις ή αρχές που κατά τη γνώμη κάποιων συναδέλφων σε αυτή την προσπάθεια θα έπρεπε να διέπουν την υποψηφιότητα, εμπόδισαν την κατάληξη. Και σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που θα υιοθετείτο για την επιλογή του υποψηφίου, και σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση ενός τέτοιου καταλόγου υποψηφίων».

Εξάλλου σε ερώτηση εάν η ΕΔΕΚ θα καταβάλει μια ύστατη προσπάθεια για μια συνεργασία ΕΔΕΚ-ΕΥΡΩΚΟ-Οικολόγων με κοινό υποψήφιο, ο Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε, ωστόσο, σεβόμενος τα συλλογικά όργανα του κόμματος, δεν θέλησε να προαναγγείλει οτιδήποτε το οποίο θα πρέπει να αποφασιστεί στο πλαίσιο των συντεταγμένων λειτουργιών του Κινήματος, όπως είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα συγκληθούν τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ για μελέτη των νέων δεδομένων και στον κατάλληλο χρόνο, είπε, το Κίνημα θα ανακοινώσει τη στάση του για τις προεδρικές εκλογές. Σε πρώτο στάδιο θα υπάρξει ενημέρωση της Γραμματείας του Κινήματος και στη συνέχεια θα συγκληθεί το Πολιτικό Γραφείο που έχει ήδη οριστεί για την ερχόμενη Τετάρτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα