Ομήρου: Η ένταξη στην EE αποτελεί σταθμό στην ιστορία της ΚΔ

18:52 26/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ένταξη στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί σταθμό στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας εποχής, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σε ομιλία του από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, με την ευκαιρία της όγδοης επετείου από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την 1η Μαΐου

2004.

Ο κ. Ομήρου είπε πως πολλά και απτά τα ωφελήματα της ένταξης σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας, στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης, της προστασίας του περιβάλλοντος, της προστασίας του καταναλωτή και σε πολλούς άλλους τομείς.

Παράλληλα, η δυνατότητα συμβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί σημαντικότατη εξέλιξη, όπως και η δυνατότητα των πολιτών να διακινούνται ελεύθερα στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυσικά, το βασικότατο αυτό ευρωπαϊκό δικαίωμα οι Κύπριοι πολίτες εξακολουθούν να το στερούνται στην ίδια τους την πατρίδα λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, ανέφερε.

Σημείωσε πως πολλές είναι και οι προκλήσεις της ένταξης για την Κύπρο, με καθοριστικότερες τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας, την πλήρη αξιοποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, την έξοδο από την οικονομική κρίση που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και που φυσικά δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη ούτε τη χώρα μας.

Στο παρόν όμως στάδιο η σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι η ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αφού αυτό αποτελεί την κορύφωση της ενεργού συμμετοχής της Κύπρου στα ευρωπαϊκά δρώμενα και της ιδιότητάς της κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια ως πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι για το λόγο αυτό που με ιδιαίτερο ενθουσιασμό η Βουλή ετοιμάζεται να φιλοξενήσει οκτώ Κοινοβουλευτικές Διασκέψεις κατά το εξάμηνο της κυπριακής προεδρίας, καθώς και τη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2013, ανέφερε.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα για μια επιτυχή διοργάνωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και για μια άριστη και άκρως παραγωγική συνεργασία των κοινοβουλίων, αλλά και όλων των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος των λαών μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα