Ομήρου: Η Τουρκία να ανοίξει τα στρατιωτικά αρχεία για να χυθεί άπλετο φως για την τύχη των αγνοουμένων

19:18 1/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου, οφείλει, με βάση και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην 4η διακρατική προσφυγή, να συγκατατεθεί ή να υποχρεωθεί να ανοίξει τα αρχεία του τουρκικού στρατού και άλλων υπηρεσιών, προκειμένου να δοθούν όλες οι αναγκαίες πληροφορίες και στοιχεία που θα χύσουν άπλετο φως για την πλήρη, ασφαλή και τεκμηριωμένη διερεύνηση της τύχης

των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.

Σε αναφορά του στην Ημέρα Αγνοουμένων, κατά την έναρξη της απογευματινής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι, “με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας, η Βουλή των Αντιπροσώπων αποτίει φόρο τιμής στους αγνοουμένους μας και εκφράζει ολόψυχη συμπαράσταση προς τις οικογένειες και τους συγγενείς τους”.

“Συμμεριζόμαστε και συμπάσχουμε”, είπε ο κ. Ομήρου, “με τον πόνο των συγγενών των αγνοουμένων μας, που για 38 και πλέον έτη αναζητούν την αλήθεια για τα αγαπημένα τους πρόσωπα”.

“Ενώνουμε τις δυνάμεις μας”, πρόσθεσε, “για να καταστεί δυνατή η πλήρης διακρίβωση της τύχης κάθε αγνοούμενου μας” και “αυτή την προσπάθεια, αυτό τον αγώνα δεν θα τον εγκαταλείψουμε, μέχρι να διακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου  αγνοούμενου μας”.

όπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, “η 29η Οκτωβρίου καθιερώθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2010 ως Ημέρα Αγνοουμένων” και “ο λόγος της επιλογής της συγκεκριμένης ημέρας είναι το γεγονός ότι το πρόβλημα των αγνοουμένων και των αδήλωτων αιχμαλώτων της κυπριακής τραγωδίας άρχισε στις 29 Οκτωβρίου 1974, αφού την προηγούμενη ημέρα αφέθησαν ελεύθεροι από τους Τούρκους και οι τελευταίοι αιχμάλωτοι”.

“Έκτοτε”, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, “έχουν καταβληθεί τόσο από το κοινοβούλιο όσο και από τις εκάστοτε κυβερνήσεις πάμπολλες προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και έχουν γίνει επανειλημμένες εκκλήσεις προς τη διεθνή κοινότητα για εντατικοποίηση των σχετικών ενεργειών, η τουρκική αδιαλλαξία όμως αποτελούσε και αποτελεί μέχρι και σήμερα εμπόδιο”.

“Κατά τα τελευταία έτη”, όπως είπε ο κ. Ομήρου, “το ζήτημα των αγνοουμένων εισήλθε σε νέα φάση, αφού, μέσα από το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων και χάρις στις άοκνες προσπάθειες της ομάδας των ειδικών επιστημόνων που δρουν στο πλαίσιο των όρων εντολής της Διερευνητικής καθώς και της ομάδας επιστημόνων του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, εντοπίσθηκαν τα σημεία προσωρινής ταφής δεκάδων αγνοουμένων και εξακριβώθηκε η ταυτότητά τους”.

“Το γεγονός αυτό”, δήλωσε ο κ. Ομήρου, “οδήγησε στην παράδοση των οστών στις οικογένειές τους και στην τέλεση, με μερικές δεκαετίες καθυστέρηση, της κηδείας των αγνοουμένων αυτών, με απόδοση και των οφειλόμενων τιμών από την πολιτεία”.

“Παρ` όλα αυτά”, συνέχισε ο κ. Ομήρου, “η τύχη των περισσότερων αγνοουμένων μας δεν έχει ακόμα διακριβωθεί” και “τριάντα οκτώ έτη από το φοβερό έγκλημα της Τουρκίας σε βάρος του κυπριακού λαού, το ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων εξακολουθεί να βασανίζει

Keywords
Τυχαία Θέματα