Ομήρου: Λήξαν πρέπει να θεωρείται το θέμα της συνομολόγησης κοινού ανακοινωθέντος

13:23 22/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Είναι η ώρα για μια νέα εθνική στρατηγική έστω με καθυστέρηση 39 ολόκληρων χρόνων, δήλωσε στην Πάφο ο πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Σε σημερινές δηλώσεις του είπε ότι είναι πλέον σαφές ότι η τουρκική πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί την συνομολόγηση ενός κοινού ανακοινωθέντος, μιας σαφούς διαπραγματευτικής βάσης με τα χαρακτηριστικά μιας δημοκρατικής δίκαιης λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος

στηριγμένη στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Για μας αυτό το θέμα, συμπλήρωσε, πρέπει να θεωρείται λήξαν.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ακόμη πως για την ΕΔΕΚ η κατάθεση ή η διατήρηση οποιονδήποτε προσχεδίων για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος πρέπει να είναι γεγονός τετελεσμένο. Πρέπει συνέχισε, να αποσυρθούν οποιεσδήποτε προτάσεις έχουν κατατεθεί διότι κατά την γνώμη μας σημείωσε, «αυτές οι προτάσεις είναι επικίνδυνες διότι η κυριαρχία πρέπει να είναι μία ενιαία και αδιαίρετη χωρίς ουρές».

Το ίδιο παρατήρησε και η διεθνής νομική προσωπικότητα, και η υπηκοότητα.

Επεσήμανε επίσης πως πρόνοιες για εσωτερική και εξωτερική κυριαρχία, πρόνοιες ότι η κυριαρχία πηγάζει όχι από το λαό αλλά είτε από τις κοινότητες, είτε από Ελληνοκύπριους, και Τουρκοκύπριους ως αναφέρεται στο τελευταίο ανακοινωθέν το οποίο προτάθηκε από την δική μας πλευρά, συνιστούν επικίνδυνη εκτροπή.

Ως εκ τούτου αυτό που επιβάλλεται σημείωσε, είναι ο καθορισμός ημερομηνίας σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου για να διαμορφώσει την εναλλακτική στρατηγική, την εθνική στρατηγική, την οποία εδώ και καιρό διακηρύσσουμε ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί δεδομένου ότι με διαπιστωμένη την τουρκική κακοπιστία αδιαλλαξία και στρεψοδικία, δεν υπάρχει πλέον χρόνος για αναμονή.

Κατά τον κ. Ομήρου, θα πρέπει να καταγγελθεί η τουρκική στάση διεθνώς και εντός ΕΕ. Θα πρέπει επίσης να διαμορφωθεί περίγραμμα λύσης του κυπριακού προβλήματος το οποίο να οριοθετεί τα όρια ασφάλειας του κυπριακού ελληνισμού και θα πρέπει να υπάρξει επικουρική συνδρομή της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση με διορισμό μιας πολιτικής προσωπικότητας , η οποία θα ενεργεί ως ειδικός απεσταλμένος για να εποπτεύει ότι όποιες πρόνοιες της λύσης συζητούνται είναι συμβατές με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Επίσης συνέχισε, « θα πρέπει να μελετήσουμε τα νέα γεωστρατηγικά, γεωπολιτικά και γεωοικονομικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή μας, και τα οποία αναβαθμίζουν τον ρόλο της Κυπριακής δημοκρατίας, στην ευρύτερη περιοχή, περιλαμβανομένων και των ενεργειακών αποθεμάτων που έχουν εντοπιστεί στην οικονομική αποκλειστική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα