Ομήρου: Πιθανή ένταξη της Κύπρου στον μηχανισμό στήριξης θα έχει τραγικές συνέπειες

13:06 27/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Πιθανή ένταξη της Κύπρου στον μηχανισμό στήριξης θα έχει τραγικές συνέπειες και πάνω στην εθνική μας υπόθεση, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου προσθέτοντας ότι επιβάλλεται εθνική συνεννόηση για αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο συνεδρίου για τον αθλητισμό

που διοργάνωσε η ΕΔΕΚ στη Λάρνακα και κληθείς να σχολιάσει την αυριανή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου του ΔΗΣΥ στην οποία θα συζητηθούν τα θέματα οικονομίας, ο κ. Ομήρου είπε ότι «η θέση της ΕΔΕΚ εδώ και 2 – 3 χρόνια είναι πως επιβάλλεται η εθνική συνεννόηση και η διαμόρφωση συνθηκών εθνικής συναίνεσης για να αντιμετωπιστούν τα θέματα της οικονομίας».

Επανέλαβε ότι η ΕΔΕΚ «συμμετείχε σε συσκέψεις τόσο με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών όσο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μάλιστα στη σύσκεψη της 22ας Ιουλίου καταθέσαμε ένα δεκασέλιδο έγγραφο με συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης» είπε και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς δεν υπήρξε η απαιτούμενη αποφασιστικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης. Υπήρξε αναβλητικότητα και ατολμία αλλά εμείς δεν θα σταθούμε σ’ αυτά, εμείς είμαστε έτοιμοι με υψηλό αίσθημα ευθύνης να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια που πρέπει να είναι εθνική προσπάθεια για να αποτραπεί η ένταξη της Κύπρου στον μηχανισμό στήριξης».

Εξήγησε ότι ένταξη της Κύπρου στον μηχανισμό στήριξης «δεν θα σημαίνει μόνο απώλεια οικονομικής κυριαρχίας αλλά και εθνικής κυριαρχίας και αντιλαμβάνεστε τις δραματικές τραγικές συνέπειες που θα υπάρξουν και πάνω στην εθνική μας υπόθεση».

Ερωτηθείς κατά πόσον θα πρέπει να πραγματοποιηθεί συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα της οικονομίας, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε ότι «ασφαλώς μπορεί να γίνει μια σύσκεψη των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως έγινε και το περασμένο καλοκαίρι για να συζητηθούν σε αυτό το επίπεδο, τα προβλήματα της οικονομίας».

Κληθείς να σχολιάσει την εκστρατεία που έχουν αναλάβει η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος για διάσωση του ευρώ, ο Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι «είμαστε σε μια τραγική συγκυρία για την ΕΕ και ιδιαίτερα για την ευρωζώνη. Βεβαίως με σπασμωδικές κινήσεις δεν νομίζω ότι θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ούτε πιστεύω ότι με συνεχείς αναθεωρήσεις των Συνθηκών θα είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα» είπε.

Χρειάζεται, συνέχισε «μια εξ’ υπαρχής θεώρηση των οικονομικών σχέσεων του ευρωπαϊκού αλλά και του παγκόσμιου οικονομικού στίγματος, χρειάζονται ρυθμιστικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί, χρειάζεται περιορισμός της ασυδοσίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, γιατί αυτά είναι που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση».

Με αλλαγές των Συνθηκών πάνω σε συχνή βάση, είπε «δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα