Ομήρου: Προέχει η οικονομία με κέντρο βάρους την Τράπεζα Κύπρου

13:43 14/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Προέχει η σταθεροποίηση της οικονομίας με κέντρο βάρους την Τράπεζα Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό.

Παράλληλα, ο κ. Ομήρου εξέφρασε την άποψη ότι από το χθεσινό Eurogroup αποδεικνύεται ότι οι κατηγορίες εναντίον της Κύπρου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ήταν συκοφαντικές και

άδικες.

«Ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας είχα μαζί του συνάντηση, ως Πρόεδρος της Βουλής, κατά την οποία με ενημέρωσε τόσο για τις ζυμώσεις όσον αφορά στο Κυπριακό, όσο και σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας και πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της οικονομίας από την πλευρά της Κυβέρνησης», ανέφερε ο κ. Ομήρου.

Επίσης, πρόσθεσε, «με ενημέρωσε για όλες τις επαφές, συναντήσεις που είχε με πολιτειακούς, θεσμικούς παράγοντες διαφόρων χωρών, την επίσκεψή του στο Ισραήλ, την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ και στην έδρα του διεθνούς οργανισμού».

Ήταν, είπε, «μια συνάντηση θεσμική και θα θεσμοθετηθεί, όπως με ενημέρωσε, για να είναι ενήμερος ο Πρόεδρος της Βουλής, ως αντικαθιστών δυνάμει του Συντάγματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, για όλα τα σημαντικά θέματα που πρέπει ο Πρόεδρος της Βουλής να γνωρίζει για να μπορεί να τα χειρίζεται εάν και εφόσον χρειαστεί».

Κληθείς να πει με βάση την ενημέρωση που είχε ποια είναι η εικόνα για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι «η εικόνα είναι αυτή που έχει κατ’ επανάληψη διαμορφωθεί από δημόσιες δηλώσεις που έχουν γίνει, ότι δηλαδή θέση της Κυβέρνησης είναι ότι τώρα δεν τίθεται θέμα επανέναρξης οποιωνδήποτε διαδικασιών για λύση του Κυπριακού». Η θέση του Προέδρου, πρόσθεσε, «είναι ότι λόγω της οικονομικής κρίσης προέχει η αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας και συνεπώς πριν από το φθινόπωρο δεν προβλέπεται οποιαδήποτε εξέλιξη».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση όσον αφορά στη βάση της διαπραγμάτευσης, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «όλα αυτά τα ζητήματα αντιλαμβάνομαι θα απασχολήσουν και το Εθνικό Συμβούλιο κάποια στιγμή, δεν γνωρίζω πότε». Αύριο, πρόσθεσε, «είναι προγραμματισμένη μια συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, αντιλαμβάνομαι θα υπάρξει ενημέρωση για το Κυπριακό, των μελών του Εθνικού Συμβουλίου». Ασφαλώς, είπε, «η κάθε πολιτική πλευρά έχει τις απόψεις της και όταν έρθει η ώρα θα διατυπώσουμε τις απόψεις μας και ως ΕΔΕΚ, αλλά εδώ, επαναλαμβάνω είμαι ως Πρόεδρος της Βουλής».

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς κατά πόσο κατά την αυριανή συνεδρία θα παρουσιαστεί απλώς η πρόταση του ΑΚΕΛ για έξοδο από το ευρώ ή αν θα διατυπώσουν όλοι τις θέσεις τους, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι «κοιτάξτε, δεν καθορίζω εγώ την ημερήσια διάταξη, την έχει καθορίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας». Αντιλαμβάνομαι, συνέχισε, «ότι όλοι θα έχουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να εκφράσουν απόψεις γύρω από τα θέματα της οικονομίας».

«Εκείνο που προέχει αυτή την ώρα είναι προφανώς η στοιχειώδης σταθεροποίηση των οικονομικών δεδομένων, η εξομάλυνση – και πάλι στοιχειωδώς – των οικονομικών προοπτικών, η εξομάλυνση του τραπεζικού τομέα και εδώ το κέντρο βάρους είναι φυσικό ότι πέφτει στην Τράπεζα Κύπρου», υπογράμμισε.

Δεν χωρούν, είπε, «άλλες καθυστερήσεις, θα πρέπει να υπάρξει διευθυντής, διοικητής της Τράπεζας για να μπορέσει ως η βασική ατμομηχανή του κυπριακού τραπεζικού συστήματος να δώσει ώθηση και σε αυτό που όλοι λέμε, την ανάπτυξη». Ανάπτυξη, συμπλήρωσε, «χωρίς δυνατότητες δανειοδότησης δεν μπορεί να υπάρξει, να είμαστε ειλικρινείς».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ομήρου είπε ότι δεν έλαβε συγκεκριμένη ημερομηνία από πλευράς Προέδρου όσον αφορά στο διορισμό του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας, σημειώνοντας ωστόσο ότι «με διαβεβαίωσε για τη βούληση να προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες».

Ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε ειδική αναφορά στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, λέγοντας ότι «επί έξι μήνες η Κύπρος δέχθηκε μια ανηλεή επίθεση από ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ και από ευρωπαϊκούς παράγοντες, κατά εξακολούθηση και κατά συρροή, συκοφαντικές, δυσφημιστικές κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και φορολογικού παράδεισου».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είναι προφανές και από τη χθεσινή συνεδρία στο Eurogroup και από την έκθεση που κατατέθηκε – παρόλο που φαίνεται να έγινε μια προσπάθεια να τηρηθούν κάποια προσχήματα για να διασωθούν και οι επιθέσεις που είχαν διατυπωθεί τους τελευταίους έξι μήνες – ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές και ότι πρέπει να υπάρξει μια προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου κατά του χρηματοοικονομικού εγκλήματος».

«Με λίγα λόγια είναι προφανές ότι απεδείχθησαν πράγματι συκοφαντικές και πράγματι δυσφημιστικές, άδικες οι κατηγορίες», είπε.

Βεβαίως, ανέφερε, «δεν είναι ανεξήγητο, νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ότι όλες αυτές οι επιθέσεις έγιναν με ένα και μοναδικό στόχο: να καταστραφεί τελικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου – και αυτό έγινε με το κούρεμα – και όλη αυτή η επίθεση που προηγήθηκε στόχευε ακριβώς να δικαιολογήσει αυτά που έγιναν στα Eurogroup της 15ης και της 25ης Μαρτίου.

«Έχουν το θάρρος κάποιοι να απολογηθούν;», διερωτήθηκε, λέγοντας ότι «θα αναμένουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα