Ομήρου: Σύγχρονη και ισχυρή παιδεία η αποτελεσματικότερη άμυνα στην κρίση

20:24 27/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δεν υπάρχει αποτελεσματικότερη άμυνα σε αυτή την οικονομική κρίση από μια παιδεία σύγχρονη, ισχυρή, ανθρωποκεντρική, σταθερά προσανατολισμένη να υπηρετεί τις ανάγκες των ανθρώπων και των κοινωνιών, δήλωσε απόψε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, στην τελετή αποφοίτησης των φοιτητών και φοιτητριών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι ο φαύλος κύκλος της ύφεσης

είναι βέβαιο ότι θα οδηγεί σε συνεχόμενες αυξήσεις του χρέους, σε οικονομική και χρηματοπιστωτική παράλυση και σε μια προοπτική που δεν έχει μέλλον.

“Είναι κατεπείγουσα ανάγκη η κυπριακή οικονομία να ξαναβρεί το δρόμο της σταθερότητας στα πλαίσια ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, για να απαλλαγούμε από τα δεσμά της τρόικας, του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Αυτή σήμερα είναι η μεγάλη πρόκληση και η μεγάλη ευθύνη για όλους”, συνέχισε, προσθέτοντας ότι “θα επιμείνουμε μέχρι τέλους στην κατανομή ευθυνών για την οικονομική τραγωδία που ζει η Κύπρος και την προσαγωγή όσων ενέχονται ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων”.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι η φετινή τελετή αποφοίτησης συμπίπτει με τις συνθήκες της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που πλήττει την Κύπρο, ως αποτέλεσμα δημοσιονομικών προβλημάτων, αλλά και της κατάρρευσης τμήματος του τραπεζικού τομέα.

Η Κύπρος βιώνει τις δραματικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, εν πολλοίς εξαιτίας της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτώβρη του 2011 για απομείωση του ελληνικού χρέους, χωρίς καμιά εκ μέρους τους πρόνοια προστασίας των κυπριακών τραπεζών, είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια, η πρωτοφανής απόφαση του Eurogroup για την απομείωση καταθέσεων στην Κύπρο, “παραβίασε κατάφωρα το αναπαλλοτρίωτο ανθρώπινο δικαίωμα της ιδιοκτησίας και εκτιμάται ότι θα έχει αρνητικό πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ε.Ε. διότι καταστρατηγεί τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Ευρωπαίων πολιτών”.

“Η απόφαση καταπέλτης του Eurogroup, εν ολίγοις μετατρέπει την Κύπρο σε πειραματόζωο, υπονομεύει την ασφάλεια των συναλλαγών και την ελευθερία των συμβάσεων, εξουθενώνοντας ουσιαστικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου και επιφέροντας βαρύ πλήγμα στην εθνική μας κυριαρχία. Εκτιμάται ότι τα μέτρα που επέβαλε η Τρόικα θα οδηγήσουν την κυπριακή οικονομία σε βαθειά ύφεση, σε αύξηση της ανεργίας και περιθωριοποίηση ευρύτατων κοινωνικών ομάδων”, συνέχισε.

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας επέκρινε τους εταίρους στην ΕΕ για έλλειψη αλληλεγγύης προς την Κύπρο, λέγοντας ότι η απώλεια της εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας των πολιτών προς τις κυβερνήσεις και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οξύνουν περαιτέρω το δημοκρατικό έλλειμμα της ΕΕ και οδηγούν τους πολίτες σε απόγνωση, αβεβαιότητα και ευρωσκεπτικισμό.

Ο κ. Ομήρου διερωτήθηκε τι εννοούμε όταν μιλάμε για Ευρωζώνη και εάν αναφερόμαστε στις πολιτικές που καθορίζει μια ισχυρή χώρα ή μια ομάδα χωρών και επιβάλλονται σε χώρες που έχουν μεν το ίδιο νόμισμα αλλά όχι τις ίδιες οικονομικές δυνατότητες.

Συνέχισε λέγοντας ότι οι μέχρι τώρα προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης “πάσχουν και χαρακτηρίζονται από κραυγαλέα ανισότητα και έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας”, προσθέτοντας ότι τα σχέδια διάσωσης και λιτότητας είναι ξένα με την ανάπτυξη και έχουν καταστεί συνώνυμα με τη μαζική φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την καλπάζουσα ανεργία.

Ο κ. Ομήρου εξήρε το ρόλο του Πανεπιστημίου Κύπρου για την πραγμάτωση του στόχου για μια παιδεία σύγχρονη και ισχυρή, λέγοντας ότι είναι ένα δημόσιο, ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που λειτουργεί ως το σπίτι της ελεύθερης σκέψης, της έρευνας, της δημιουργικής διδασκαλίας, της αναζήτησης και της μάθησης και που έχει διεθνή χαρακτήρα, με μηχανισμούς κοινωνικής λογοδοσίας και αυτοδιαχείριση, που είναι υπόδειγμα διαφάνειας και έχει ως διαρκή στόχο την αριστεία, την προετοιμασία των αυριανών ενεργών πολιτών, τη σύνδεση με την επαγγελματική ζωή.

Keywords
Τυχαία Θέματα