Ομήρου: Τα τεχνάσματα της Τουρκίας να απορριφθούν από την ΕΕ

11:32 27/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε σήμερα την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα να απορρίψουν τα όποια τεχνάσματα και τις όποιες δολιότητες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά το θέμα της απόδοσης της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της.

Μετά το πέρας συνάντησης με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρη Δόλλη, ο κ. Ομήρου υπέδειξε ότι ”η υποχρέωση της Τουρκίας

είναι μια και μοναδική – με βάση τα ψηφίσματα 550 του 1984, 789 του 1992, με βάση τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου του 1979 Κυπριανού-Ντενκτάς αλλά και το πολύ πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – να αποδώσει την πόλη των Βαρωσίων στον ΟΗΕ προκειμένου να ετοιμαστεί η πόλη να υποδεχθεί τους νόμιμους κατοίκους της.

Κι όχι μόνο τους επιζώντες, όπως γράφει η ”Μιλιέτ”, συνέχισε, αλλά και τους κληρονόμους τους.

Σε αυτή τη χώρα, τόνισε, υπάρχει Σύνταγμα, σε αυτή τη χώρα ισχύει και το ευρωπαϊκό δίκαιο και οι περιουσίες τυγχάνουν κληρονομικής διαδοχής.

”Θα πρέπει να πάει το μήνυμα ανεξάρτητα από την απόλυτη μη εγκυρότητα, διότι είναι φανερό ότι γίνεται και ανίχνευση προθέσεων σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας και ε/κ πλευράς. Η αντιμετώπιση θα είναι μια – όχι σε τουρκικές δολιότητες, όχι σε τουρκικά τεχνάσματα αυτής της μορφής”, συμπλήρωσε.

Ο Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης δήλωσε ότι ”παρόλο που δεν χρειάζεται να ειπωθεί, πάντοτε θα είμαστε στο ίδιο χαράκωμα και πάντοτε θα παλεύουμε για τα ίδια θέματα, για την ανεξαρτησία της Κύπρου και τον περήφανο λαό της”.

Ο κ. Ομήρου είπε πως με τον κ. Δόλλη είχε μια πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων σε ό,τι αφορά την πορεία του μεγάλου εθνικού μας θέματος του Κυπριακού.

Σημείωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Δόλλη ότι ”οι απευθείας διαπραγματεύσεις βρίσκονται ουσιαστικά σε στασιμότητα και τέλμα εξαιτίας της τουρκικής κακοπιστίας, αδιαλλαξίας και στρεψοδικίας ότι οι προϋποθέσεις για να συγκληθεί μια διεθνής διάσκεψη, όπως εμείς την εννοούμε είναι ανύπαρκτες δεδομένου ότι δεν υπάρχει συμφωνία επί των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού”.

Τον ενημέρωσε επίσης ότι ”πρέπει να δώσουμε το μήνυμα προς τη διεθνή και την ευρωπαϊκή κοινότητα ότι αν θέλουν πράγματι την διαμόρφωση συνθηκών σταθερότητας, ασφάλειας, συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα πρέπει να στραφούν προς την πλευρά που ευθύνεται για τη συνεχιζόμενη κρίση στην περιοχή, που ευθύνεται για την ανωμαλία, που ευθύνεται για την παραβίαση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου που είναι η Τουρκία”.

Βεβαίως, σημείωσε, Κύπρος και Ελλάδα είμαστε στο ίδιο χαράκωμα, δεν χρειάζεται καν να το τονίσουμε, και να το υπογραμμίσουμε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τους κινδύνους.

Την ίδια στιγμή στην περιοχή μας, ανέφερε ο κ. Ομήρου, διαμορφώνονται νέοι συσχετισμοί δυνάμεων, νέες γεωστρατικές και γεωπολιτικές ισορροπίες, τις οποίες θα πρέπει να αξιοποιήσουμε προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων.

Ο κ. Δόλλης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για το

Keywords
Τυχαία Θέματα