Παιδιά με ειδικές ανάγκες στα έδρανα της Βουλής

14:05 21/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

 Mιας διαφορετικής συνεδρίας στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής προήδρευσε  την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος καλωσόρισε στα  έδρανα των βουλευτών παιδιά με ειδικές ανάγκες, στα πλαίσια του 22ου  Ραδιομαραθωνίου.

«Με μεγάλη μας χαρά σας φιλοξενούμε και φέτος εδώ, ανταποκρινόμενοι στη δέσμευση  κάθε Κύπριου πολίτη απέναντι σε εσάς, τα παιδιά που αντικρίζουν

τη ζωή με θάρρος και  δύναμη ψυχής. Η σημερινή μέρα είναι μια μόνο ένδειξη της εκτίμησής μας προς εσάς,  που υμνείτε με μοναδικό τρόπο δύο λαμπρές αξίες: τη διαφορετικότητα και την  αξιοπρέπεια», ανέφερε ο κ. Ομήρου.

Αναφερόμενος στο θεσμό του Ραδιομαραθωνίου, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ξεκίνησε πριν από 21 χρόνια ως μία πρωτοβουλία μικρής ομάδας συντακτών, του Ράδιο Σούπερ, και καθιερώθηκε σε αυτό το διάστημα ως μια από τις σημαντικότερες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις στην Κύπρο, αλλάζοντας ταυτόχρονα την αντίληψη που επικρατούσε παλαιότερα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Είπε ότι κάθε χρόνο χιλιάδες εθελοντές αγκαλιάζουν τις εκδηλώσεις του Ραδιομαραθωνίου και δεκάδες χιλιάδες αποδεικνύουν ότι «μόνο η αγάπη μπορεί» να κάνει όλους να στηρίξουν πραγματικά τα παιδιά με ειδικές ικανότητες.

«Μόνο με την αγάπη μπορούμε να δούμε μέσα από τα δικά σας μάτια τις ανάγκες σας και να θυμηθούμε ποιες είναι οι σημαντικές αξίες στη ζωή: ο σεβασμός, η αλληλεγγύη, ο αλτρουισμός, η εκτίμηση και η αγάπη, αυτή που όλοι αναζητάμε και όλοι επιθυμούμε να προσφέρουμε», είπε.

Πρόσθεσε ότι πάρα πολλές είναι οι ανάγκες των παιδιών που ικανοποιούνται κάθε χρόνο από τα έσοδα του Ραδιομαραθωνίου, σε μια εκδήλωση που φαίνεται να μην έχει τέλος, όπως δεν εξαντλείται ούτε η αγάπη προς παιδιά.

Από τα έδρανα των βουλευτών, τα παιδιά με ειδικές ικανότητες διατύπωσαν τα παράπονα, τους προβληματισμούς, τις εμπειρίες τους αλλά και την αγωνία τους για το μέλλον. Κάποια από τα παιδιά εξέφρασαν έντονο προβληματισμό για την τραγωδία στο Μαρί και ζητούσαν από τον Πρόεδρο της Βουλής να τους εξηγήσει τί ακριβώς έγινε.

Ο κ. Ομήρου εξήγησε ότι η έκρηξη στο Μαρί ήταν μια μεγάλη τραγωδία για όλους, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 13 άτομα και ότι πρέπει να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Εξήγησε επίσης ότι η Βουλή έχει συστήσει ειδική επιτροπή που παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Ενα από τα παιδιά κατήγγειλε την έλλειψη προσβασιμότητας από άτομα με ειδικές ανάγκες, στις τουαλέτες των εστιατορίων των Φοινικούδων στη Λάρνακα, αλλά και την κατάληψη αναπηρικών χώρων στάθμευσης από μη ανάπηρους.

Αλλος εξέφρασε τους προβληματισμούς του για το κατά πόσο θα βρει δουλειά όταν μεγαλώσει, για να λάβει απάντηση από τον κ. Ομήρου, ότι η Βουλή ψήφισε νόμο που επιβάλει την υποχρέωση του κράτους να προσλαμβάνει ποσοστό ατόμων με ειδικές ανάγκες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να ψηφιστεί και για τον ιδιωτικό τομέα.

«Οι προοπτικές είναι καλές, είμαστε σε καλό δρόμο», είπε ο κ. Ομήρου.

Συγκίνηση προκάλεσε και η ιστορία μιας νεαρής κοπελίτσας την οποία

Keywords
Τυχαία Θέματα