Παραίτηση ΔΣ της Λαϊκής και έρευνα για ποινικά αδικήματα ζητά το ΕΥΡΩΚΟ

17:12 25/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ως στοιχειώδη υποχρέωση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας, ”ιδιαίτερα των εναπομεινάντων δέκα από το παλιό ΔΣ”, θεωρεί την παραίτησή τους ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκκος Ερωτοκρίτου, ο οποίος καλεί το Γενικό Εισαγγελέα να ερευνήσει μια ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο κ. Ερωτοκρίτου είπε πως ”μετά τα όσα δημοσιοποιούνται από τον

ίδιο τον επικεφαλής του ομίλου της Λαϊκής, για τα όσα διενέργησαν αλλά και παρέλειψαν να πράξουν τα μέλη του ΔΣ, με αποτέλεσμα να χαθούν τα 3,5 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ στις επενδύσεις των ελληνικών ομολόγων, νομίζουμε πως στοιχειώδη υποχρέωση των μελών του ΔΣ, ιδιαίτερα των εναπομεινάντων 10 από το παλιό ΔΣ, είναι να υποβάλουν άμεσα την παραίτηση τους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους”.

Οταν ο επικεφαλής του Ομίλου ισχυρίζεται ότι το ΔΣ δεν γνώριζε για την κατεύθυνση των χρημάτων στα τοξικά ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και από την άλλη διαψεύδεται από τον προηγούμενο επικεφαλή του ΔΣ την επόμενη μέρα, είπε, το ζήτημα είναι μέγα και πάρα πολύ σοβαρό, «γιατί κάποιοι – και μιλώ για το ΔΣ – δεν άσκησαν τα καθήκοντα τους όπως αναμενόταν».

Ο κ. Ερωτοκρίτου δήλωσε ακόμη ότι τα μέλη του ΔΣ της Λαϊκής «άσκησαν πλημμελώς» τα καθήκοντα τους ”τόσο οι ίδιοι, που έβλεπαν και σιωπούσαν αλλά και εκείνοι που πήραν την απόφαση και δεν ενημέρωσαν τους άλλους, κατά τα λεγόμενα, σε σχέση με τις επενδύσεις στα τοξικά ομόλογα του ελληνικού δημοσίου”.

Ανέφερε περαιτέρω πως η υπόθεση των τραπεζών είναι εθνικό ζήτημα και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί υπεράνω κομμάτων, προσθέτοντας ότι ”θα πρέπει αυτοί που θα διοριστούν σε αντικατάσταση του ΔΣ, το μόνο κριτήριο που θα πρέπει να ικανοποιούν να είναι αυτό των προσόντων και της αξίας”.

Αναφερόμενος στον διορισμό ενός εκ των μελών και στα περί παρεμβάσεων από το ΑΚΕΛ, ο κ. Ερωτοκρίτου είπε πως αυτό ”εκπέμπει στους πολίτες την εντύπωση της διαπλοκής, της μικροκομματικής προσέγγισης, αλλά και του διορισμού ανθρώπων για τους οποίους η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την αξία τους, αλλά μόνο για την κομματική τους νομιμότητα”.

Το ΕΥΡΩΚΟ, συνέχισε, θεωρεί ότι ”η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι εξίσου μεγάλη, όπως αυτή των εποπτικών αρχών, όπως βεβαίως και αυτή του ΔΣ της Λαϊκής Τράπεζας”, προσθέτοντας ότι ”ο Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει να παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς αυτήν την ιστορία, από τη στιγμή κατά την οποία μέλη του ΔΣ της τράπεζας, που είχαν ευθύνη πίστεως να επιδεικνύουν στην εκτέλεση των καθηκόντων τους προς τα συμφέροντα της τράπεζας, ενήργησαν σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ίδιου του επικεφαλή σήμερα της Λαϊκής Τράπεζας, σε άγνοια των υπολοίπων μελών και ενάντια των συμφερόντων της τράπεζας”.

Αυτό «στοιχειοθετεί από μόνο του, σύμφωνα με την κοινή λογική και ποινικό αδίκημα και θα πρέπει λοιπόν, ο Γενικός Εισαγγελέας να ενδιαφερθεί για την υπόθεση αυτή, και πέραν από τις έρευνες που έχουν καθαρά πολιτικό ή εσωτερικό πειθαρχικό χαρακτήρα, να δει και την ενδεχόμενη διάπραξη αδικημάτων,

Keywords
Τυχαία Θέματα