Παράκληση οργανώσεων θαλασσαιμικών να μην διακοπεί η προμήθεια Exjade

18:48 28/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος (ΠΑΣ) και η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) όσον αφορά σημερινό δημοσίευμα για το φάρμακο Deferasirox (Exjade). Με ανακοίνωσή που εξέδωσαν σήμερα απευθύνουν, επίσης, παράκληση όπως οποιαδήποτε διερεύνηση των διαδικασιών να μην συνεπάγεται διακοπή της προμήθειας του φαρμάκου.

«Σαν οργανώσεις πασχόντων, τόσο ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος (ΠΑΣ) όσο και η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) συνήλθαν επειγόντως σε κοινή συνεδρία σήμερα, για να εκφράσουν την έντονη ανησυχία των πασχόντων της

Κύπρου για τη νέα επίθεση στο φάρμακο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Deferasirox (Exjade), προστίθεται, «χορηγείται από το στόμα μία φορά ημερησίως, άρα η θετική επίδρασή του στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων, που για χρόνια έπαιρναν υποδόρια (ενέσιμη) καθημερινή αγωγή (10-12 ώρες την ημέρα), είναι αδιαμφισβήτητη».

Το μεγάλο μειονέκτημά του, όμως, συμπληρώνεται, «είναι ότι είναι πολύ ακριβό».

Όσον αφορά την ασφάλεια, οι σύνδεσμοι επισημαίνουν ότι «το φάρμακο έχει περάσει από όλες τις φάσεις προκλινικών και κλινικών δοκιμών». Προς υποστήριξη του πιο πάνω αναφέρουν τη μελέτη ΕΡΙC, «που πέρασε από τη φάση I στη φάση IV, με περίοδο δοκιμών αρκετών χρόνων».

«Μετά από αυτές τις πολυετείς μελέτες, το Exjade εγκρίθηκε από τον οργανισμό αδειοδότησης των Ηνωμένων Πολιτειών FDA, το 2005 και από τον αντίστοιχο οργανισμό στην Ευρώπη EMA, το 2006», σημειώνεται.

Προστίθεται ότι η παρακολούθησή του φαρμάκου συνεχίζεται και μετά την αδειοδότηση «ώστε να συνεχίσουν να καταγράφονται οι πιθανές παρενέργειες, ιδίως εφόσον το φάρμακο χρησιμοποιείται σε άλλες πιο επικίνδυνες παθήσεις από τη θαλασσαιμία».

«Εάν το φάρμακο είναι «ύποπτο», όπως το ονομάζει το δημοσίευμα μήπως είναι ευθύνη των διεθνών οργανισμών να το επισημάνουν και όχι μιας κυπριακής εφημερίδας;», διερωτώνται οι σύνδεσμοι.

Οι σύνδεσμοι απευθύνουν παράκληση «όπως οποιαδήποτε διερεύνηση των διαδικασιών να μην συνεπάγεται διακοπή της προμήθειας».

Παράκληση επίσης, προστίθεται στην ανακοίνωση, «είναι να σταματήσει ο άδικος πόλεμος ενάντια σε μια αγωγή που είναι παγκόσμια αποδεκτή τόσο από οργανισμούς φαρμάκων όσο και από όλους τους γιατρούς που χειρίζονται τη θαλασσαιμία».

Keywords
Τυχαία Θέματα