Παραμένει στις βρετανικές φυλακές ο ισλαμιστής κληρικός Αμπού Κατάμπα

20:02 31/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ενας ριζοσπαστικός μωαμεθανός κληρικός έχασε την πιο πρόσφατη νομική μάχη απελευθέρωσής του από τις βρετανικές φυλακές την Τρίτη, όπου κρατείται εν αναμονή προσπαθειών για την απέλαση του στην Ιορδανία για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για τρομοκρατία.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λονδίνου να αρνηθεί την απελευθέρωση υπό εγγύηση του Αμπού Κατάμπα θα είναι μια ανακούφιση για την Κυβέρνηση της Βρετανίας, η οποία ανησυχούσε ότι η απελευθέρωσή του κατά τη

διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου θα έθετε υπερβολικό βάρος στους ώμους των υπηρεσιών ασφαλείας και της αστυνομίας, οι οποίες έχουν ήδη επιπρόσθετα καθήκοντα.

Οι δικηγόροι του Αμπού Κατάμπα είχαν αμφισβητήσει προηγούμενη απόφαση δικαστή ότι η απελευθέρωσή του αυτή τη στιγμή θα ήταν «εξαιρετικά προβληματική» δεδομένου του κινδύνου φυγοδικίας του.

Δύο δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέρριψαν τα αιτήματά τους για αναθεώρηση του κατά πόσο η κράτησή του είναι σύμφωνη με το νόμο και να τον αφήσουν ελεύθερο με εγγύηση.

Η Βρετανία προσπαθεί εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία να απελάσει τον Ιορδανό κληρικό παλαιστινιακής καταγωγής, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί από ένα Ισπανό δικαστή παλαιότερα ως «το δεξί χέρι του Οσάμα Μπιν Λάντεν στην Ευρώπη».

Ο Αμπού Κατάμπα έχει περάσει σχεδόν επτά χρόνια στη φυλακή χωρίς να έχει κατηγορηθεί, μια περίοδο που σύμφωνα με τους δικηγόρους του είναι τόσο μεγάλη, που οποιαδήποτε συνέχισή της θα έπρεπε να κριθεί ως παράνομη.

«Οσο μεγάλος και να είναι ο κίνδυνος, έρχεται ένα σημείο που σταματάει να είναι έννομη η συνέχιση της κράτησης», ανέφερε ο δικηγόρος του Εντουαρντ Φιτζέραλντ στο δικαστήριο, προσθέτοντας ότι είναι μάλλον απίθανο να επίκειται σύντομα η απέλασή του.

Ο δικηγόρος της Κυβέρνησης Ρομπιν Ταμ επιχειρηματολόγησε από την πλευρά του ότι ο Αμπού Κατάμπα συνεχίζει να θέτει σε υψηλό κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, εκφράζοντας τη θέση ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να φυγοδικήσει.
Ο ισλαμιστής ιεροκήρυκας, ο οποίος δεν ήταν παρών στην ακρόαση, είχε τεθεί υπό κράτηση κάτω από τους αντιτρομοκρατικούς νόμους της Βρετανίας το 2002.

Αν είχε αφεθεί ελεύθερος θα ήταν μάλλον υποχρεωμένος να παραμείνει στο σπίτι του στο Λονδίνο, όπως έγινε και για δύο μήνες νωρίτερα φέτος προτού μεταφερθεί εκ νέου τον Απρίλιο σε φυλακή ασφαλείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα