Παρέμβαση MIGS για πορνεία και δημόσια υγεία

19:02 4/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σειρά ερωτημάτων και εισηγήσεων προς τις αρμόδιες αρχές υποβάλλει το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου(MIGS) με αφορμή την πρόσφατη σύλληψη ιερόδουλων στην Αθήνα με την κατηγορία της απειλής της δημόσιας υγείας και την συζήτηση που αναπτύσσεται και στην Κύπρο.

Σε ανακοίνωση το Ινστιτούτο αναφέρει ότι με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα στην Αθήνα, έρχονται στο προσκήνιο ”σοκαριστικές πραγματικότητες για τις γυναίκες στην πορνεία” και διερωτάται κατά πόσο η όλη δημοσιότητα που παίρνει το θέμα ”γίνεται με δεοντολογική ευαισθησία, έτσι ώστε να προστατευθεί η στοιχειώδης αξιοπρέπεια των γυναικών και ποιά είναι η ευθύνη των ΜΜΕ σε αυτό”.

Το MIGS διερωτάται ακόμη γιατί από τον διάλογο απουσιάζει η ευθύνη των πελατών και η δημοσιοποίηση των ονομάτων τους στην περίπτωση της Ελλάδας και κατά πόσο και οι πελάτες αυτοί δεν αποτελούν κίνδυνο για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Στην ανακοίνωση το Ινστιτούτο εκφράζει διαφωνία με τον όρο ιερόδουλες και αναφέρει ότι πρόκειται ”για γυναίκες που κατά πάσα πιθανότητα έχουν εξαναγκαστεί στην πορνεία, για απροστάτευτες γυναίκες που οι πιο πολλές είναι θύματα βίας και πολύ πιθανόν να μην είναι επιλογή τους η μη χρήση προφύλαξης”.

”Ο δημόσιος λόγος δεν πρέπει να περιστρέφεται μόνο γύρω από τη δημόσια υγεία αλλά γύρω από την πορνεία και την ανάληψη των ανάλογων ευθυνών”, σημειώνει.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης αναφέρεται ακόμη στο φαινόμενο της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική/οικονομική εκμετάλλευση από παράνομα εγκληματικά κυκλώματα, τα οποία και απομυζούν τεράστια κέρδη.

Το MIGS καλεί το κράτος να αρχίσει διάλογο για την ποινικοποίηση της ζήτησης για σεξουαλικές υπηρεσίες και την αποθάρρυνση της, να δώσει πρόσβαση στις γυναίκες αυτές σε περιεκτικά προγράμματα εξόδου από την πορνεία σε συνδυασμό με ψυχοκοινωνική στήριξη και διευκόλυνση της ένταξης τους στην εργασία, να δώσει πρόσβαση σε φθηνές, υψηλής ποιότητας, και εμπιστευτικές υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας καθώς και ψυχοκοινωνική στήριξη.

Το ΜΙGS κάνει επίσης αναφορά σε τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας σε τηλεοπτική εκπομπή, υποστηρίζοντας ότι ”στην ουσία έχει προβεί σε δημόσια παραδοχή ότι οι γυναίκες στην πορνεία είναι μετανάστριες τρίτων χωρών ,θύματα εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης”.

Παραθέτει αυτούσια την δήλωση του Υπουργού ότι, ”κατά την άφιξη τους στην Κύπρο μετανάστες/ριες περνούν από ιατρικό έλεγχο, και δεν υπάρχουν στοιχεία τα τελευταία 10 χρόνια για αύξηση των φορέων του AIDS Κάποιες από αυτές έχουν επισκεφτεί συγκεκριμένα ιατρικά κέντρα όπου τις έχουν πάρει αυτοί που τις προάγουν”.

Keywords
Τυχαία Θέματα