Παρέμβαση Κλίντον για το πετρέλαιο

09:53 31/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον συζήτησε το ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στις προσπάθειες διατήρησης μιας σταθερής παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου χθες με τον Σαουδάραβα μονάρχη Αμπντάλα, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία, το μεγαλύτερο πετρελαιοεξαγωγικό κράτος στον κόσμο,

διατηρούν μια στρατηγική συμμαχία από την δεκαετία του 1940, αν και πέρυσι οι σχέσεις τους γνώρισαν ορισμένες εντάσεις λόγω των διαφωνιών τους για το χειρισμό των εξεγέρσεων της λεγόμενης Αραβικής Ανοιξης.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν έκτοτε για αρκετά από τα θέματα που ανέκυψαν, ωστόσο εξακολουθούν να έχουν διαφορές για τους χειρισμούς στη Μέση Ανατολή και για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του πετρελαίου.

Οι ΗΠΑ και άλλες καταναλώτριες χώρες φοβούνται ότι η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή της εάν αποδεσμεύσουν στρατηγικά αποθέματα, εξουδετερώνοντας την προσπάθεια να μειώσουν με τον τρόπο αυτό τις τιμές της ενέργειας διεθνώς.

Η κ. Κλίντον συναντήθηκε με τον μονάρχη, τον Σαουδάραβα ΥΠΕΞ Σαούντ αλ Φάισαλ και άλλους αξιωματούχους χθες, μια ημέρα πριν από μια σύνοδο των χωρών του Κόλπου για να συζητηθεί η περιφερειακή ασφάλεια.

Πηγές είπαν ότι η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ήθελε να λάβει διαβεβαιώσεις ότι το Ριάντ δεν θα μειώσει την παραγωγή.

Οι τιμές του αργού έχουν ανέβει απότομα από την αρχή του χρόνου, φθάνοντας ακόμα και τα 128 δολάρια το βαρέλι, κυρίως λόγω των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι συνομιλίες της Κλίντον με τους Σαουδάραβες επικεντρώθηκαν επίσης στην βελτίωση των δυνατοτήτων πυραυλικής άμυνας στην περιοχή, τις μεταρρυθμίσεις και τη θέση των γυναικών στη Σαουδική Αραβία, τις προσεχείς πολυμερείς συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και την κρίση στη Συρία.

Στη σημερινή συνάντηση της κ. Κλίντον με τους ΥΠΕΞ των κρατών-μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) αναμένεται να κυριαρχήσει η βία στη Συρία.

Αύριο Κυριακή, η κ. Κλίντον αναμένεται να καλέσει την πολυδιασπασμένη συριακή αντιπολίτευση να ενωθεί ξεπερνώντας όποιες διαφωνίες χωρίζουν τους αντικαθεστωτικούς, στην διάρκεια επίσκεψής της στην Κωνσταντινούπολη.

Keywords
Τυχαία Θέματα