Παρέμβαση Θεοχάρους στη Μεικτή Διακοινοβουλευτική Επιτροπή Τουρκίας–ΕΕ

21:32 31/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με παρέμβασή της ενώπιον της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας–ΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους τόνισε ότι το θέμα της άρνησης της Τουρκίας να συζητεί με την Κυπριακή Προεδρία δεν είναι πρόβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά της ίδιας της ΕΕ, που θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο της διαχείρισης κρίσεως. Το θέμα αυτό ηγέρθη ενόψει της μετάβασης των Ευρωβουλευτών της εν λόγω

Επιτροπής στην Τουρκία, όπου θα συνεδριάσει μεταξύ 23 και 24 Φεβρουαρίου.

Τόσο ο Βρετανούς ευρωβουλευτής Άντριου Νταφ και η Βορειοϊρλανδή συνάδελφός του Αρλίν Μακάρθι υποστήριξαν ότι η ΕΕ προχωρεί με την Κυπριακή Προεδρία. Μάλιστα, ο κ. Νταφ δήλωσε ότι, εάν οι Τούρκοι συνάδελφοί του μποϊκοτάρουν τη διαδικασία, θα συνιστά τουρκικό και όχι ευρωπαϊκό μποϊκοτάζ.

Κατόπιν παρέμβασης της κ. Θεοχάρους, η Γραμματεία της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας-ΕΕ, ενημέρωσε την Κύπρια Ευρωβουλευτή ότι θα διερευνήσει την καταγγελία της περί του εντύπου που κυκλοφορούσε έξω από την αίθουσα συνεδριάσεως.

Το έντυπο υπογράφεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ακαδημαϊκών Σπουδών των Βρυξελλών και προσβάλλει τους Ελληνοκυπρίους. Λίγο αργότερα η Γραμματεία της Επιτροπής την ενημέρωσε ότι το έντυπο αποσύρθηκε. Σε αυτό τονιζόταν ότι: «Το Κυπριακό πρόβλημα ηγέρθη ως αποτέλεσμα της αντιδημοκρατικής καμπάνιας των Ελληνοκυπρίων, η οποία χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 20ου αιώνα και εκδηλώθηκε με στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον των Κυπρίων τουρκικής καταγωγής. Η Τουρκία άσκησε το εγγυητικό της δικαίωμα στηριζόμενη στο διεθνές δίκαιο και απέτρεψε γενοκτονία (σε βάρος των Τουρκοκυπρίων) με τη διενέργεια ειρηνευτικής επιχείρησης στο νησί».

Keywords
Τυχαία Θέματα