Παρουσία των δραστηριοτήτων της Βουλής κατά την Κυπριακή Προεδρία

12:32 3/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Δραστήρια συμμετοχή, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, θα έχει η Βουλή των Αντιπροσώπων στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας, διοργανώνοντας μια σειρά από διασκέψεις στην Κύπρο, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, με τη συμμετοχή εθνικών κοινοβουλίων των κρατών μελών, και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μιλώντας

το πρωί στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι το Κυπριακό δεν είναι στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παρουσία προσωπικοτήτων από τον Ευρωπαϊκό χώρο που θα συμμετάσχουν στις διασκέψεις αυτές, αποτελεί ευκαιρία για την προβολής του κυπριακού προβλήματος.

Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προβληθούν μέσω αυτών συναντήσεων πολλές πτυχές του Κυπριακού, όπως τα γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να ασκήσει τομεακές πολιτικές στις κατεχόμενες περιοχές, για παράδειγμα αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος.

“Το γεγονός ότι οι κοινοβουλευτικοί αντιπρόσωποι των χωρών μελών της ΕΕ θα είναι εδώ, σε μια χώρα της οποίας το 37% των ευρωπαϊκών εδαφών της κατέχεται στρατιωτικά από μια χώρα, την Τουρκία, η οποία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, αντιλαμβάνεστε ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη προβολή που θα μπορούσε να υπάρξει”, είπε ο κ. Ομήρου.

Συμπλήρωσε ότι αποτελεί επίσης μια ευκαιρία ευαισθητοποίησης των Ευρωπαίων εταίρων να στραφούν προς την Τουρκία, για να την πειθαναγκάσουν να συμμορφωθεί με τις επανειλημμένες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Προεδρίας, και την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας.

Το πιο σημαντικό, συνέχισε, είναι να συνεργαστεί η Τουρκία για λύση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι η Τουρκία αρνείται από το 2005 να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και “οξύνει και κλιμακώνει την προκλητική της συμπεριφορά έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατ` επέκταση, έναντι της ΕΕ”.

Μεταξύ των διασκέψεων που θα γίνουν στην Κύπρο, ο κ. Ομήρου είπε ότι η Βουλή θα φιλοξενήσει τη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ, στις 8 και 9 Ιούλιου, στη Λεμεσό.

Εξάλλου, αναφέρθηκε στην ιδρυτική Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ), που θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου, στην Πάφο.

Συμπλήρωσε ότι πρόκειται για “εξόχως σημαντική” συνάντηση, η οποία θα ασχοληθεί με την περεταίρω ενίσχυση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας σε ό,τι αφορά τα θέματα της Κοινής Εξωτερική Πολιτικής, Αμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ.

Λόγω της γεωγραφικής γειτνίασης της Κύπρου με την Μέση Ανατολή, συνέχισε, η διάσκεψη αναμένεται να ασχοληθεί και με το ζήτημα των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες της Αραβικής Ανοιξης.

Είπε ακόμη ότι στόχος είναι “να προωθηθούν πολιτικές της

Keywords
Τυχαία Θέματα