ΠΑΣΥΚΑΦ: Ενάντια στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

14:01 20/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η 6η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έχει οριστεί από τις 21-28 Ιανουαρίου 2012 και σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκυπρίου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ) ”ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι η 2η συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως”.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας ο ΠΑΣΥΚΑΦ με το γνωστό του σύνθημα ”Μην αφήσεις να σε διαπεράσει. Ο χρόνος μετρά. Πρόλαβε τον” συνεχίζει την ενημέρωση του κοινού για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Με διαλέξεις

σε Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, σε Κοινότητες και Οργανισμούς καθώς και με παρουσιάσεις σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, δημοσιεύματα στον Τύπο και με την παροχή ενημερωτικού υλικού όπως φυλλάδια και αφίσες στο κοινό, ο ΠΑΣΥΚΑΦ συνεχίζει τη δράση του για ευαισθητοποίηση του κοινού για πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη του καρκίνου αυτού.

Στο πλαίσιο της διετούς παγκύπριας εκστρατείας ενημέρωσης και πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου που πραγματοποίησε ο ΠΑΣΥΚΑΦ κατά το 2010 – 2011, ο Σύνδεσμος πρόσφερε πρόληψη και προστασία από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) με τη δωρεάν παροχή 321 εμβολίων, σε 107 κορίτσια και νεαρές γυναίκες. Επίσης, πρόσφερε δωρεάν εξέταση Παπανικολάου σε 28 γυναίκες.

Οσοι Οργανισμοί, Εταιρείες, Κοινότητες και Χωριά παγκύπρια θα ήθελαν να πραγματοποιήσουν διάλεξη για το ανθρώπινο δυναμικό τους ή για την κοινότητα τους ή για να λάβουν φυλλάδια ή άλλη πληροφόρηση για το θέμα αυτό να επικοινωνήσουν με τα Κεντρικά Γραφεία του ΠΑΣΥΚΑΦ. Ολα τα προγράμματα διαφώτισης προσφέρονται δωρεάν.

Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας το κοινό μπορεί να προμηθευτεί επίσης από τον ΠΑΣΥΚΑΦ, το ”Μαργαριτάρι της σοφίας” το παγκόσμιο σύμβολο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ο καρκίνος αυτός επηρεάζει το κατώτερο σημείο της μήτρας, τον τράχηλο που συνδέει τη μήτρα με τον κόλπο, δεν είναι κληρονομικός και μπορεί να προκληθεί μετά από μόλυνση από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV – Human Papilloma Virus)”.

Ο ιός μεταδίδεται συνήθως με τη σεξουαλική επαφή (κολπική, πρωκτική ή στοματική) από ένα άτομο σε άλλο.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αντιμετωπισθεί με πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη που περιλαμβάνει τον εμβολιασμό και το Τεστ Παπανικολάου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της WHO, σε όλη την Ευρώπη, περίπου 60 χιλιάδες γυναίκες νοσούν και 30 χιλιάδες πεθαίνουν από καρκίνο του τραχήλου κάθε χρόνο, ενώ οι γυναίκες που ζουν με καρκίνο του τραχήλου (έχοντας θεραπευθεί ή όχι) είναι περισσότερες από 225 χιλιάδες.

Τα ποσοστά του καρκίνου του τραχήλου ποικίλλουν ευρέως από χώρα σε χώρα με κάποιες χώρες στην ανατολική Ευρώπη να εμφανίζουν ποσοστά 2-5 φορές υψηλότερα από τα αρχικά 15 μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό.

Σύμφωνα με την ECCA (European Cervical Cancer Association) αυτές οι διαφορές οφείλονται κατά ένα μεγάλο μέρος στην παρουσία ή απουσία προγραμμάτων πρόληψης του καρκίνου του τρ

Keywords
Τυχαία Θέματα