Περιορισμένες οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα για τη συμφωνία Κύπρου – Βρετανίας

14:15 18/1/2014 - Πηγή: OnlyCY


Πρωτοβουλίες στο θέμα των Βάσεων ζητεί από την Τουρκία ο πρώην σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη, Κουντρέτ Οζερσάι, ηγέτης της κίνησης «Συγκεντρωνόμαστε» ενώ, σύμφωνα με την Αφρίκα, τα πολιτικά κόμματα στα κατεχόμενα δεν έχουν κάνει ακόμη κανένα σχόλιο για την συμφωνία Κυπριακής Δημοκρατίας – Βρετανίας.

Όπως αναφέρεται, ο κ. Οζερσάι τόνισε ότι η τουρκική πλευρά θα πρέπει να προβεί σε ενέργεια προς όλες τις εγγυήτριες χώρες και τα ΗΕ. «Εάν σε αυτό το σημείο δεν κάνουμε τις απαιτούμενες κινήσεις, μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα, το συμφέρον της τ/κ κοινότητας θα τεθεί σε κίνδυνο». Λέγοντας πως

από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ε/κ και Τ/κ που είναι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στην περιοχή των Βάσεων, αυτό (η συμφωνία) είναι ένα θετικό βήμα, ο Κουντρέτ Οζερσάι υποστήριξε ότι τέτοιου είδους συμφωνίες χρειάζονται την συγκατάθεση όλων των πλευρών».

Εξάλλου η εφημερίδα Κίπρις Ποστασί γράφει σήμερα ότι ενώ επιδεικνύεται με ενδιαφέρον η κίνηση στην οποία θα προβεί η Τουρκία έναντι αυτής της συμφωνίας, ειδικοί – όπως αναφέρει – στα κατεχόμενα μιλούν για «νέα τετελεσμένα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε δηλώσεις στην εφημερίδα ο πρώην «βουλευτής» του ΡΤΚ, Μουσταφά Γιεκτάογλου έκανε λόγο για σφετερισμό συσχετίζοντάς το με το θέμα της κυριαρχίας και ζήτησε όπως η φωνή των Τ/κ ενταθεί στη διεθνή κοινότητα.

Ο καθηγητής διεθνών σχέσεων, Μεχμέτ Χασγκιουλέρ δήλωσε επίσης στην Κίπρις Ποστασί ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί την μεγαλύτερη αλλαγή μετά το 1974 (και την εισβολή), χαρακτηρίζοντάς την έκπληξη υπέρ της ελίτ των Ε/κ και προσθέτοντας ότι εμπεριέχει την λογική εάν οι Άγγλοι μπορούν να δώσουν έδαφος γιατί να μην το κάνουν και οι Τ/κ.

Keywords
Τυχαία Θέματα