Πικρία Προέδρου Χριστόφια για την συμπεριφορά μελών της ΕΕ απέναντι στην Κύπρο

16:57 12/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την πικρία του όσον αφορά τις διαθέσεις ορισμένων μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, με αφορμή την οικονομική κρίση, εξέφρασε σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, στη Βουλή των Ελλήνων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.
Συναντώντας τον κ. Μεϊμαράκη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αμέριστη συμπαράσταση του ελληνικού λαού, των εκπροσώπων του στο Κοινοβούλιο, αλλά και των Ελλήνων

Πρωθυπουργών και Προέδρων της Δημοκρατίας, στην Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας ότι η επίσκεψη του στην Αθήνα αποσκοπεί στο να «μοιραστούμε μαζί τα κοινά μας προβλήματα», καθώς «μπορεί να είναι η Τουρκία η οποία με την αλαζονεία η οποία τη διακρίνει τον τελευταίο καιρό αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο με τη σκληρή στάση», αλλά «από την άλλη είναι και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας».
Δήλωσε ότι φεύγει «πικραμένος» από μέρος του Συμβουλίου της ΕΕ λέγοντας ότι «η Κύπρος αυτή τη στιγμή νιώθει κατατρεγμένη. Προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί από τις τράπεζες, όπως ξέρετε, προσπαθούμε να τα επιλύσουμε. Υποχρεωθήκαμε να απευθυνθούμε στο μηχανισμό στήριξης και αντί στήριξης έχουμε έναν κατατρεγμό» και πρόσθεσε ότι «θυμήθηκαν τώρα τα περί ξεπλύματος χρήματος και μας έχουν στη γωνιά και αρνούνται να υπογράψουν μαζί μας ένα μνημόνιο το οποίο κανείς δεν μπορεί να το χειροκροτήσει».
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε τις διατάξεις του μνημονίου «οδυνηρές», αλλά όχι τόσο όσο το μνημόνιο που υποχρεώθηκε η Ελλάδα και πρόσθεσε ότι «πιθανόν να είναι για αυτό που δε θέλουν να προχωρήσουν». Ξεκαθάρισε ότι «εμείς δε φέρουμε καμία ευθύνη για την μη υπογραφή του μνημονίου μέχρι αυτή τη στιγμή» και πρόσθεσε ότι οι ίδιοι οι δανειστές δεν προχωρούν γιατί «θέλουν να επιβάλλουν και νέους επαχθείς όρους».
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε δικαιωμένος γιατί παρέλαβε μία Κύπρο «η οποία ήταν στη γωνιά από όλη την Ευρώπη και την ανθρωπότητα με τις κατηγορίες για την απόρριψη, τη δίκαια απόρριψη – αν με ρωτάτε – του σχεδίου Ανάν και αυτή τη στιγμή είμαστε εμείς ένα βήμα μπροστά είναι η Τουρκία που αρνείται καν να συνομιλήσει. Έχουμε προχωρήσει σε συγκλίσεις με τον πρώην ηγέτη της τ/κ κοινότητας και το αν τελικά θα ακυρωθούν και από εμάς – γιατί από τον κ. Έρογλου έχουν ακυρωθεί – στο τέλος της μέρας δε θα είμαστε πολύ μακριά από την οριστική διχοτόμηση και αυτό και αν θα είναι η τραγωδία για την Κύπρο και την Ελλάδα».
Δήλωσε ότι μετά την λήξη της θητείας του θα είναι ένας ενεργός πολίτης που θα συνεχίσει να αγωνίζεται «για την ελευθερία της Κύπρου για τη δικαίωση των απλών ανθρώπων, διότι αυτοί που πληρώνουν το τίμημα αυτή την ώρα, το σκληρό τίμημα και στην Ελλάδα και στην Κύπρο», τονίζοντας ότι πρέπει στο τέλος της μέρας «να αγωνιστούμε να τους δικαιώσουμε».

Ο κ. Μεϊμαράκης από την πλευρά του αναφέρθηκε στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που περνούν Ελλάδα και Κύπρος, λέγοντας ότι «με κανένα τρόπο δε θα επηρεάσουν τις σχέσεις μας και την εξωτερική μας πολιτική, στους στόχους που έχουμε χαράξει τόσο στο εθνικό θέμα, όσο και στα ζητήματα τα οποία πορευόμαστε και συμφωνούμε τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη». Δήλωσε πεπεισμένος ότι οι δύο χώρες μπορούν να ξεπεράσουν την κρίση και πείσουν τους εταίρους τους για τα προγράμματα τους «τα οποία πρέπει να στηρίζονται πάνω στην κοινωνική συνοχή και στις προσπάθειες και τις θυσίες των λαών μας», προσθέτοντας ότι «το θέμα όπως μπαίνει στους εταίρους μας δεν είναι να σωθεί η Ελλάδα ή η Κύπρος μεμονωμένα αλλά να σωθεί το σύνολο της Ευρωζώνης με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στις πιο αδύναμες τάξεις και πολίτες».

Ο κ. Μεϊμαράκης αναφερόμενος στην Κύπρο είπε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί «με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως γνωρίζετε και ενημερωνόμαστε τακτικά για την πορεία και των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων που υπάρχουν» για την οικονομία, λέγοντας ότι «πάντα ένα κλίμα εκλογικό δε βοηθάει σε συναίνεση και διάλογο ουσίας με πολλή ωριμότητα», σημειώνοντας ωστόσο ότι «στην Κύπρο γίνεται ένας πολιτισμένος προεκλογικός διάλογος, μία προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες και να πάνε στις κάλπες όσο πιο ενημερωμένοι γίνεται και εν πάση περιπτώσει όποιο και να είναι το αποτέλεσμα το σεβόμαστε και συνεργαζόμαστε θεσμικά όπως επιβάλλουν οι κανόνες και των διακρατικών σχέσεων και του διεθνούς δικαίου με όλες τις κυβερνήσεις οι οποίες είναι εκλεγμένες και εκφράζουν τους πολίτες και τους λαούς».
Στα εθνικά θέματα ο κ. Μεϊμαράκης έκανε αναφορά στην Τουρκία και τις σχέσεις της με την Ελλάδα, λέγοντας ότι η εξομάλυνση τους «περνάει πάντα μέσα από τη λύση του Κυπριακού. Αυτή είναι μία πορεία που έχουμε χαράξει, είμαστε αμετακίνητοι σε αυτή την πορεία θέλω να σας πω και να σας μεταφέρω τη βούληση όλων των κομμάτων και των βουλευτών ότι είναι αμετακίνητοι σε αυτή την κατεύθυνση και σε μία καλή συνεργασία που μπορούμε να έχουμε με την κυπριακή Βουλή θα απευθυνθούμε προς τους διεθνείς οργανισμούς, ώστε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση».

Τέλος ο κ. Μεϊμαράκης έκανε αναφορά στη συμβολή της Ελλάδας στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ πρόσθεσε ότι «σεβόμενοι πάρα πολύ τον Κυπριακό λαό για την πορεία του και για το σχέδιο Ανάν, πιστεύω ότι οφείλουμε και πρέπει αυτή την πορεία να τη συνεχίσουμε προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα».
Έκλεισε λέγοντας στον Πρόεδρο Χριστόφια ότι κανείς δεν έχει να του καταλογίσει τίποτα και είπε ότι ο ίδιος θεωρεί ότι «υποδεχόμαστε έναν Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος αποχωρεί με ψηλά το κεφάλι, που έχει κάνει το καθήκον του και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών το αναγνωρίζει»..

Keywords
Τυχαία Θέματα