Πισσαρίδης : ‘Στην Βρετανία ανησυχούν για το έλλειμμα πέρα του δέοντος’

09:05 19/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Ο Κύπριος νομπελίστας , Χριστόφορος Πισσαρίδης , με άρθρο του στο περιοδικό New Statesman , παρεμβαίνει στα οικονομικά πράγματα της Βρετανίας με τη συμβουλή ότι η ορθότερη πολιτική στις σημερινές συνθήκες είναι εκείνη που συνδυάζει την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος με την αναζωογόνηση της Oικονομίας .

Στο άρθρο, που έχει τη μορφή επιστολής στον Υπουργό Οικονομικών, George Osborne , o συμπατριώτης μας διεθνούς εμβέλειας επιστήμονας εξηγεί ότι η κρίση των τελευταίων χρόνων διέφερε από τις προηγούμενες

στο ότι οφειλόταν σε δημοσιονομικά αδιέξοδα γεγονός που έκαμε τον κόσμο να φοβάται το χρέος . «Γνωρίζω ότι ανησυχείτε για το έλλειμμα αλλά πιστεύω ότι ανησυχείτε πέραν του δέοντος» , γράφει ο κ. Πισσαρίδης στον Βρετανό Υπουργό , σημειώνοντας ότι ενώ ο «Κευνσισμός» που χαρακτήριζε την οικονομική πολιτική μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν ισχύει τώρα , περιέχει μαθήματα για μας που είναι ακόμη χρήσιμα. Ανησυχώντας πέραν του δέοντος για το έλλειμμα σε περίοδο ύφεσης κάνει την ύφεση χειρότερη . Το πρόβλημα με την ύφεση είναι ότι τιμωρεί ένα σχετικά μικρό αριθμό ανθρώπων και τους τιμωρεί πολύ . Τις χειρότερες συνέπειες τις δέχονται οι άνεργοι , οι απόφοιτοι πανεπιστημίων και οι εθνικές μειονότητες . Και οι συνέπειες γι’ αυτούς δεν περιορίζονται στο χαμηλό εισόδημα , επεκτείνονται στην επίδραση στο αίσθημα της αυτοεκτίμησης , στην όλη κατάρτιση τους και στο επαγγελματικό τους μέλλον».

Ο κ. Πισσαρίδης πιστεύει ότι ο βαθμός αφαίμαξης της οικονομίας θα επιβραδύνει την ανάκαμψη και μπορεί να οδηγήσει σε δεύτερη φάση ύφεσης . «Το πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος , γράφει ο νομπελίστας στον Βρετανό Υπουργό Οικονομικών , έπρεπε να προχωρήσει σταδιακά και ν’ ανταποκρίνεται στην κατάσταση της οικονομίας . Να γίνει πιο δραστικό όταν η οικονομία γίνει περισσότερο αποδοτική . Μια πιο ευλύγιστη προσέγγιση στο θέμα των περικοπών είναι ορθή τακτική τόσο για την ανάκαμψη όσο και για το μέγεθος του ελλείμματος», καταλήγει ο Κύπριος νομπελίστας.

Keywords
Τυχαία Θέματα