Πολιτικές παρεμβάσεις καταγγέλλει ο Αθανάσιος Ορφανίδης

17:22 30/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Για πολιτικές παρεμβάσεις από κύκλους του Προεδρικού και για χαλάρωση του εποπτικού πλαισίου της Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να εξυπηρετηθεί συγκεκριμένος επιχειρηματίας, έκανε σήμερα λόγο ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης κατά την τελευταία του παρουσίαση ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, αποφεύγοντας ωστόσο να αποκαλύψει το όνομα του συγκεκριμένου επιχειρηματία.

Κατά

την ομιλία του στη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Ορφανίδης ανέλυσε τις θέσεις και τους προβληματισμούς του σε ό,τι αφορά την παρούσα οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Όπως είπε, «η οικονομία μας αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία κρίσιμη κατάσταση λόγω των δυσμενών δημοσιονομικών δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και της πίεσης που αντιμετωπίζει το τραπεζικό μας σύστημα».

Υπενθύμισε ότι «στις αρχές του 2008 η κυπριακή οικονομία ήταν εύρωστη και δυναμική, μόλις είχαμε πετύχει την ένταξή μας στη ζώνη του ευρώ. Η Κύπρος απολάμβανε χαμηλό κόστος δανεισμού από τις αγορές με επιτόκιο που κυμαινόταν γύρω στο 4 με 5% ενώ το δημοσιονομικό πλεόνασμα ήταν της τάξης του 3,5% (554 εκατ.) το τέλος του 2007».

«Δυστυχώς όμως, κατά τη διάρκεια του 2008 ξεκίνησε η δραματική επιδείνωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου, αφού το πλεόνασμα του μισού και πλέον δις του προηγούμενου έτους εξανεμίστηκε σχεδόν ολόκληρο. Αυτό μάλιστα έγινε σε συνθήκες ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, της τάξης του 3,6% σε πραγματικούς όρους, και αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 1,3 δις», πρόσθεσε.

«Τον αμέσως επόμενο χρόνο, δηλαδή το 2009», συνέχισε, «το πλεόνασμα μετατράπηκε σε έλλειμμα της τάξης του 6,1% του ΑΕΠ. Το πλεόνασμα, δηλαδή, του μισού και πλέον δις σε ονομαστικούς όρους στο τέλος του 2007 μετατράπηκε σε έλλειμμα του ενός και πλέον δις στο τέλος του 2009. Συνολικά, την περίοδο 2007-2009, άνοιξε ένα δημοσιονομικό χάσμα της τάξης του 1,6 δις».

Είπε ότι «το 2009, βεβαίως, δημοσιονομική επιδείνωση παρουσιάστηκε στις πλείστες χώρες της ζώνης του ευρώ και είναι γι’ αυτό το λόγο, ίσως, που η σημασία της δεν έγινε αντιληπτή στο βαθμό που έπρεπε στη χώρα μας. Όμως, ενώ σε άλλες χώρες η δημοσιονομική επιδείνωση μπορούσε να εξηγηθεί από τη βαθιά ύφεση που είχε δημιουργηθεί, στην Κύπρο η μείωση του 1,8% στο ονομαστικό ΑΕΠ (ή κατά 0,3 δις ευρώ) δεν μπορεί να εξηγήσει την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος η οποία ήταν τετραπλάσια (1,2 δις ευρώ) της μείωσης του ΑΕΠ».

«Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την υπέρμετρη αύξηση των δαπανών κατά 1,3 δις από το τέλος του 2007 μέχρι το τέλος του 2009», είπε και σημείωσε ότι «η δραματική αυτή αύξηση δεν προήλθε από αύξηση των πληρωμών σε ανεργιακά επιδόματα αφού ως τότε η ανεργία δεν είχε παρουσιάσει ουσιαστική άνοδο. Οφείλεται σε αυξημένες δαπάνες για κοινωνικές παροχές, μισθούς και συντάξεις. Αυτός ήταν ουσιαστικά ο λόγος για την επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της τάξης του 1,6 δις την διετία 2007-2009,».
Δυστυχώς, συνέχισε, «παρά τον ορατό κίνδυνο, η απαραίτητη δημοσι

Keywords
Τυχαία Θέματα