Πολύπλευρος ο ρόλος του Συνεργατισμού, λέει ο Ν. Συλικιώτης

13:42 29/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στον πολύπλευρο ρόλο που διαδραμάτισε και συνεχίζει να διαδραματίζει ο Συνεργατισμός αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, σημειώνοντας ότι έχει πάντα στο επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων και ενεργειών του τον άνθρωπο.

Ο κ. Συλικιώτης μιλούσε κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα του Συνεδρίου για την ανακήρυξη του 2012 ως Διεθνούς Έτους Συνεργατισμού από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, που διοργανώθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία.

Στα καταληκτικά του σχόλια, πριν τη

λήξη του συνεδρίου, ο Υπουργός είπε ότι στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σε παγκόσμια κλίμακα, ο Συνεργατισμός «διέψευσε όσους διατείνονται ότι είναι ένας παρωχημένος θεσμός που δεν έχει θέση στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον».

Είπε ότι ο Συνεργατισμός τήρησε τη δέσμευσή του και στάθηκε για ακόμη μια φορά δίπλα στον απλό άνθρωπο, τον φοιτητή, τον γεωργό, τον κτηνοτρόφο και τον μικροεπιχειρηματία, «την ώρα που άλλοι τους έκλειναν τη στρόφιγγα δανεισμού».

Πρόσθεσε επίσης ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση «κανένα Συνεργατικό Πιστωτικό Ίδρυμα δεν έχει μέχρι στιγμής αποτύχει».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο Συνεργατικό Κίνημα της Κύπρου, το οποίο επίσης απασχόλησε τις εργασίες του Συνεδρίου, λέγοντας ότι αποτελεί «χαρακτηριστικό παράδειγμα της συνεργατικής συνοχής».

Παρατήρησε ότι στις αναφορές των ομιλητών του συνεδρίου επισημάνθηκε ότι το Συνεργατικό Κίνημα της Κύπρου, το οποίο γεννήθηκε μέσα από συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης και τοκογλυφίας, αναπτύχθηκε και εδραιώθηκε στη συνείδηση του απλού πολίτη ως ο εγγυητής των συμφερόντων του.

«Στήριξε το κράτος μας και τον λαό μας σε πολύ αντίξοες συνθήκες, ιδιαίτερα κατά την τουρκική εισβολή, και έκτοτε αναδιοργανώνεται και αναβαθμίζεται συνεχώς, καταβάλλοντας ταυτόχρονα προσπάθεια για δραστηριοποίησή του σε νέους τομείς και συμβάλλοντας με διάφορους τρόπους στην εργασιακή απασχόληση και στη μείωση της ανεργίας» είπε ο Υπουργός.

Ακόμη, ανέφερε ότι ο Συνεργατισμός στην Κύπρο έθεσε σε εφαρμογή τη συνεργατική αρχή της αλληλεγγύης, με την εγκαθίδρυση του Κεντρικού Φορέα μέσω του οποίου παρέχεται αμφίδρομη εγγύηση των υποχρεώσεων των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων από τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και αντίστροφα.

«Αξίζει να επισημανθεί πως το Συνεργατικό Κίνημα της Κύπρου παρέμεινε πιστό σε επενδύσεις εντός της χώρας και δεν επένδυσε σε προϊόντα υψηλού κινδύνου του εξωτερικού, πράγμα το οποίο διασφαλίζεται και από τη νομοθεσία από την οποία διέπεται», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Εμπορίου δήλωσε «οπαδός των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων όταν αυτό επιβάλλει η εξελικτική πορεία των πραγμάτων» και ανέφερε ότι συμφωνεί απόλυτα με τις θέσεις που εκφράστηκαν στο συνέδριο για την ίδρυση μιας Ευρωπαϊκής Συνεργατικής Εταιρείας.

«Η υλοποίηση μιας τέτοιας ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης θα έχει ως αποτέλεσμα τον παραμερισμό των διασυνοριακών φραγμών μεταξύ των συνεργατικών εταιρειών όσον αφορά στις ανομοιότητες μεταξύ

Keywords
Τυχαία Θέματα