Πορτογαλία: Έγκριση Συμφώνου Δημοσιονομικής Πειθαρχίας

15:22 13/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Πορτογαλία κατέστη την Παρασκευή η πρώτη χώρα της ΕΕ που επικύρωσε το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Πειθαρχίας, καθώς το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε σε ψηφοφορία το μεσημέρι το Σύμφωνο που αποτελεί το κύριο όπλο της Ευρωζώνης έναντι στην κρίση χρέους.

Υπέρ του Συμφώνου τάχθηκαν 204 βουλευτές, εναντίον 24, ενώ υπήρξαν και δύο αποχές.

Οι Πορτογάλοι βουλευτές ενέκριναν επίσης, όπως αναμενόταν, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που αποτελεί το ταμείο προστασίας και τη δεύτερη γραμμή

άμυνας κατά της μετάδοσης της κρίσης χρέους.

Η Πορτογαλία είναι μία από τις τρεις χώρες της Ευρωζώνης που διασώθηκαν από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της χώρας ώθησε τα επιτόκια δανεισμού στις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων, αρχικά της Ελλάδας και στη συνέχεια της Ιρλανδίας, σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Παρόλο που η Πορτογαλία κατέστη η πρώτη χώρα που επικύρωσε τους νέους κανόνες, είναι επίσης μία από τις χώρες της Ευρωζώνης που έχει τις μεγαλύτερες δυσκολίες για επίτευξη των στόχων.

Ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Pedro Passos Coelho, υποστηρίζοντας ένθερμα το Σύμφωνο σε ομιλία του την Πέμπτη στο κοινοβούλιο, όπου διαθέτει άνετη πλειοψηφία, δήλωσε ότι το σύμφωνο προϋπολογισμού ”αντιπροσωπεύει την άρνησή μας να επαναλάβουμε τα σφάλματα του παρελθόντος”.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης, είχε δηλώσει ότι θα ψηφίσει υπέρ ώστε να μην υπονομεύσει την αξιοπιστία της χώρας.

Ωστόσο, Πορτογάλοι σοσιαλιστές, από κοινού με πολλά σοσιαλιστικά κινήματα στην ΕΕ, θεωρούν ότι το Σύμφωνο δεν δίνει αρκετή προσοχή στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το Σύμφωνο υπεγράφη στις Βρυξέλλες στις 2 Μαρτίου από τα 25 κράτη της ΕΕ ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις, αλλά δεν υπεγράφη από τη Βρετανία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Η Ιρλανδία έχει υπογράψει το Σύμφωνο, αλλά θα το θέσει για έγκριση σε δημοψήφισμα.

Το Σύμφωνο και οι κανόνες τους για έλεγχο των δημόσιων οικονομικών, θα αρχίσει να εφαρμόζεται μόλις επικυρωθεί από 12 χώρες.

Οι νέοι αυτοί κανόνες σημαίνουν σχεδόν αυτόματη επιβολή κυρώσεων σε χώρες οι οποίες επιτρέπουν ετήσια ελλείμματα του προϋπολογισμού τους που παραβιάζουν τα συμφωνηθέντα όρια.

Το ανώτατο διαρθρωτικό έλλειμμα ορίστηκε στο 0,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, to μέγιστο όριο δημοσιονομικού ελλείμματος (συμπεριλαμβανομένων των κυκλικών παραγόντων) στο 3,0% της παραγωγής και το ανώτατο όριο χρέους στο 60% της παραγωγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα