Πώς συνδέεται η Διατροφή με την Αρτηριακή υπέρταση;

12:32 20/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η υπέρταση είναι μία χρόνια κατάσταση αρτηριακής πίεσης ανώτερης από τη φυσιολογική. Οι φυσιολογικές πιέσεις περιλαμβάνουν συστολικές/διαστολικές μετρήσεις 120/80 mmHg ή λιγότερο. Οι πιέσεις με μετρήσεις 140/90 mmHg έως 160/95 mmHg θεωρούνται ότι βρίσκονται στο όριο, ενώ οι μετρήσεις πάνω από 160/95 mmHg θεωρούνται καθαρά υπερτασικές.

ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ:

ΝάτριοΧλώριοΟινόπνευμαΘερμίδες (παχυσαρκία)ΠρωτεΐνηΣαχκαρόζηΚαφεΐνη

ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ:

ΚάλιοΑσβέστιοΜαγνήσιοΛινολεϊκό
οξύΦυτική ίναΒιταμίνες και ιχνοστοιχείαΆσκηση

(Σημείωση: επειδή η αιτιολογία της υπέρτασης είναι αβέβαιη, ο ρόλος των παραπάνω συστατικών πρέπει να θεωρείται υποθετικός)

ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

1. βασικές διαιτητικές αρχές υγιεινής διατροφής

2. τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτική ίνα

3. ήπια κατανάλωση αλκοολούχων ποτών

4. διατήρηση επιθυμητού σωματικού βάρους

5. επαρκής σωματική δραστηριότητα

6. μέτριος περιορισμός αλατιού – μαγείρεμα και επιπλέον προσθήκη αλατιού στη μερίδα

7. αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων, που περιέχουν χλωριούχο νάτριο ή άλλα νατριούχα άλατα

8. ανάγνωση διαιτητικής ετικέτας των τροφίμων

9. κατανάλωση συνιστώμενης ποσότητας ασβεστίου

Keywords
Τυχαία Θέματα