Πρ.Χριστόφιας: Η Μάλτα συμμερίζεται τους στόχους της Κύπρου για την Προεδρία

16:52 8/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Μάλτα συμμερίζεται το στόχο που έχει θέσει η Κύπρος: Προς Μια Καλύτερη Ευρώπη, στη βάση της θεμελιώδους αρχής για αλληλεγγύη και συμβάλλοντας στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στην ανάπτυξη είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Πρωθυπουργό της Μάλτας Λόρενς Γκόνζι, στη Βαλέτα όπου εκτελεί επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας στην εναρκτήρια του δήλωση, είπε ότι είχαν «μια καρποφόρα και παραγωγική συζήτηση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος

και με χαρά σημειώνω ότι η Κύπρος και η Μάλτα έχουν κοινές θέσεις στα θέματα που έχουν συζητηθεί».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ανασκόπησαν τις εξαίρετες διμερείς σχέσεις και «συμφωνήσαμε να τις εμβαθύνουμε περαιτέρω σε όλους τους τομείς, ενώ ταυτόχρονα εντοπίσαμε νέους τομείς συνεργασίας».

Συζήτησαν, επίσης, τρέχοντα ευρωπαϊκά θέματα ενόψει της επικείμενης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ που αρχίζει τον Ιούλιο του 2012 όπου και παρουσίασε τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στον Πρωθυπουργό και αντάλλαξαν απόψεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και τη διαδικασία διεύρυνσης.

Η Μάλτα, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «συμμερίζεται το στόχο που έχει θέσει η Κύπρος: Προς Μια Καλύτερη Ευρώπη, στη βάση της θεμελιώδους αρχής για αλληλεγγύη και συμβάλλοντας στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στην ανάπτυξη. Εχουμε συμφωνήσει να εργαστούμε μαζί προς αυτή την κατεύθυνση».

Η Κυπριακή Προεδρία, ανέφερε, θα επιδιώξει, επίσης, να φέρει την Ευρώπη πιο κοντά στους γείτονες της και να εργαστεί για την ενδυνάμωση της ΕΕ παγκοσμίως.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι συζήτησαν τις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη και ”εκφράσαμε την κοινή μας ανησυχία για την αυξανόμενη ένταση και βία στη θερμή περιοχή μας. Επηρεαζόμαστε από τα γεγονότα στην περιοχή μας και εύχομαι η «αραβική άνοιξη» να αποτελέσει πραγματική άνοιξη και θα εργαστούμε με τους γείτονες μας προς αυτή την κατεύθυνση”, είπε.

Σε σχέση με την κρίση στην ευρωζώνη είπε, «συμφωνήσαμε ότι η αντίδραση μας θα πρέπει να καθοδηγείται από κοινωνική ευαισθησία, θα πρέπει να οδηγήσει σε δημοσιονομική εξυγίανση και ταυτόχρονα θα πρέπει να επικεντρωθεί στις κοινωνικές ανάγκες των πολιτών. Ιδιαίτερα, πρέπει να δοθεί σημασία στις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας μας».

Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε στον Πρωθυπουργό ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πρέπει, ανέφερε, να αποδείξει έμπρακτα τη βούληση της για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

Υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της, «η Κύπρος θα λειτουργήσει ως έντιμος διαμεσολαβητής και θα συνεχίσει να εξετάζει με αντικειμενικό τρόπο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Την ίδια ώρα θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν θα επιτρέψ

Keywords
Τυχαία Θέματα