Πρέπει να επικρατήσει η ειρήνη στη Μέση Ανατολή

12:12 10/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Την εκτίμηση ότι πρέπει να επικρατήσει η ειρήνη στις χώρες της Μέσης Ανατολής, εξέφρασε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, υποδεχόμενος στο Αεροδρόμιο Λάρνακας τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, και πρόσθεσε ότι όλοι πρέπει να συμβάλουν για να ανατείλουν καλύτερες ημέρες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, αφού ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για την πρόσκλησή του να επισκεφθεί

το νησί, είπε ότι η επίσκεψη αυτή έχει κύριο σκοπό τη μέριμνα των Εκκλησιών Κύπρου και Ιεροσολύμων για τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, η οποία διέρχεται πολιτική και κοινωνική κρίση.

Ο Κύπρου Χρυσόστομος είπε πως η σημερινή επίσκεψη του Πατριάρχη είναι επίσημη και πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί «θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, να συνομιλήσουμε επί διαφόρων θεμάτων που απασχολούν τις δύο Εκκλησίες και την Ορθοδοξία, αλλά και τον χριστιανικό κόσμο ευρύτερα».

Ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθούν επίσης συνομιλίες για «τον μουσουλμανικό κόσμο που γειτονεύουμε τόσο τα Ιεροσόλυμα όσο και η Κύπρος”.

“Πιστεύω ότι περισσότερο από κάθε άλλη φορά χρειάζονται αυτές οι συναντήσεις, οι συνομιλίες, γιατί πρέπει εδώ στη Μέση Ανατολή να επικρατήσει ειρήνη. Ακόμη θα δούμε και θέματα του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής», του οποίου προεδρεύει ο Πατριάρχης για αρκετά χρόνια, και «είναι ευκαιρία για να υπεισέλθουμε σε αυτές τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στην περιοχή μας, ούτως ώστε να συμβάλουμε στο να ανατείλουν καλύτερες ημέρες», είπε.

Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε πως «η γειτνίαση μας με τα Ιεροσόλυμα μας έδωσε τη χαρά να έχουμε από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια χριστιανική εκκλησία”.

“Λόγω αυτής της γειτνίασης, ένα νέφος αγίων και μαρτύρων της Εκκλησίας μας έλαβαν χώρα στην ιστορική πορεία της Εκκλησίας μας και τούτο οφείλεται ακριβώς στην γειτνίαση με την Εκκλησία των Ιεροσολύμων», είπε και πρόσθεσε ότι «είχαμε αγαστές σχέσεις, έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε».

Ανέφερε ότι «πλείστοι Κύπριοι ήταν μέλη της αγιοταφίτικης αδελφότητος και ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα αναβιώσει και πάλι αυτός ο θεσμός ούτως ώστε και πάλι να αποτελούν μέλη της αγιοταφίτικης αδελφότητας».

Αφού καλωσόρισε και πάλι στην Κύπρο τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, ο Αρχιεπίσκοπος του ευχήθηκε «καλή παραμονή στην Κύπρο, έστω και ολιγοήμερη, γιατί οι ενασχολήσεις που έχει ο Μακαριότατος είναι αρκετές έτσι το πρόγραμμα είναι πολύ σύντομο και πιεσμένο, και ευελπιστώ ότι θα έχουμε συχνές πυκνές συναντήσεις, έτσι ώστε όλα τα θέματα που μας απασχολούν ευκαίρως ακαίρως να τα εξετάσουμε».

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ανέφερε ότι ο στόχος της επίσκεψης «δεν αποβλέπει μόνο στην ανανέωση των ιστορικών, αδελφικών εκκλησιαστικών δεσμών μεταξύ Εκκλησίας Ιεροσολύμων και Κύπρου, αλλά αποβλέπει σε ένα πιο συγκεκριμένο σκοπό, στη μέριμνα μας για τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, η οποία ως γνωστόν διέρχεται μια πολιτική και κοινωνική κρίση”, είπε, επισημαίνοντας ότι “οι εξελίξεις στην περι

Keywords
Τυχαία Θέματα