Προχωρούν σε διάλογο για κατάλογο διοριστέων Υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικές οργανώσεις

17:54 10/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε κωδικοποίηση των προτάσεων που ακούστηκαν στη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προχωρούν το Υπουργείο Παιδείας και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις με στόχο τη συνδιαμόρφωση ενός σχεδίου που θα εκσυγχρονίζει το σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών.

Η σημερινή συνάντηση στο Προεδρικό, των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ με τον

Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρουσία του Υπουργού Παιδείας Κυριάκου Κενεβέζου, ήταν μακρά.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση τόσο ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος, όσο και οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων έκαναν λόγο για μια πολύ θετική και εποικοδομητική συνάντηση και για έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με στόχο τη συνδιαμόρφωση της τελικής πρότασης, για να δοθεί χρόνος στο διάλογο.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις είχαν αναστείλει τις εξαγγελθείσες απεργίες πριν τη συνάντηση με τον Πρόεδρο. Παράλληλα η συνεδρία του Συμβουλίου Παιδείας που είχε προγραμματιστεί για τις 27 Δεκεμβρίου, μεταφέρθηκε για τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας Κυριακό Κενεβέζο, στη συνάντηση εκφράστηκαν σκέψεις και εισηγήσεις κι από τον ίδιο τον Πρόεδρο, οι οποίες θα μετουσιωθούν σε πράξεις τις επόμενες ημέρες.

«Το αποτέλεσμα της συνάντησης και οι συνέπειες είναι θετικές. Προσδοκώ ότι θα φανούν τις επόμενες ημέρες» είπε, αναφερόμενος σε μια «πολύ εποικοδομητική συνάντηση», στην οποία ακούστηκαν και αντίθετες απόψεις.

Όλοι, σημείωσε ο κ. Κενεβέζος, αντιλαμβάνονται την προτεραιότητα του στόχου που είναι η αλλαγή του συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών και πάνω σε αυτή τη βάση όλες οι πλευρές προσπαθούν να βρουν την κοινή συνισταμένη η οποία θα εξυπηρετεί τον πολύ ουσιαστικό αυτό στόχο.

Είπε στη συνέχεια ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι και πρωτίστως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στα πλαίσια της ευαισθησίας που επιδεικνύεται για την κοινωνική ομάδα των εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν το δημόσιο σχολείο τα προηγούμενα χρόνια, προσπαθούμε να βρούμε τρόπους ώστε να δοθούν ουσιαστικά προβαδίσματα σε αυτούς τους εκπαιδευτικούς τα οποία θα μπορούν να αξιοποιήσουν προς την ορθή κατεύθυνση».

Ο Υπουργός σημείωσε ότι «η υιοθέτηση και διαμόρφωση ενός τέτοιου συστήματος δεν είναι απλή, ούτε και ο διάλογος περνά από μια απλή διαδικασία».

Ανέφερε ακόμα ότι η σημερινή συνάντηση αποδεικνύει την ιδιαίτερη ευαισθησία της Κυβέρνησης για τα ζητήματα της εκπαίδευσης.

«Η εκπαίδευση αποτελεί για μας προτεραιότητα και σε αυτή τη βάση έγινε η σημερινή συνάντηση για να βρούμε τη χρυσή τομή υπό την έννοια της διαμόρφωσης μιας πρότασης η οποία θα καλύπτει τις πλείστες ή όσο το δυνατό περισσότερες από τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών και παράλληλα θα δίνει ευκαιρία στους νέους ανθρώπους, αλλά πρωτίστως θα δίνει ευκαιρία στο εκπαιδευτικό σύστημα» είπε.

Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες συναντήσεις με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει πεδίο ανταγωνισμού».

Σε «πολύ εποικοδομητικό και γόνιμο διάλογο, με πολλά επιχειρήματα» αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού.

Όπως ανέφερε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε με πολλή προσοχή τις ευαισθησίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων και τις ανησυχίες τους ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Άνοιξε η πόρτα ενός πολύ ουσιαστικού διαλόγου για να μπορέσουμε να δούμε πώς θα προχωρήσουμε στη συνέχεια» είπε.

Όσα ειπώθηκαν στη σημερινή συνάντηση, ανέφερε, πρέπει να μετουσιωθούν σε πράξεις και να ενσωματωθούν σ’ ένα σχέδιο. Πρόσθεσε ότι θα αναμένουν γραπτή πρόταση από το Υπουργείο που θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και οι εντολές του Προέδρου είναι να γίνει αυτό το συντομότερο.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελθείσες απεργίες, ο κ. Φυλακτού διευκρίνισε ότι αυτές αναστάληκαν πριν από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Είπε επίσης ότι θα υπάρξουν οπωσδήποτε συναντήσεις των συλλογικών οργάνων των εκπαιδευτικών οργανώσεων για ενημέρωση.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ Θέμη Πολυβίου, η συνεδρία του Συμβουλίου Παιδείας που ήταν προγραμματισμένη για τις 27 Δεκεμβρίου, θα γίνει μετά τις γιορτές, μετά από παράκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Με αυτά τα δεδομένα θα δοθεί ο χρόνος να διεξάγουμε το διάλογο με βάση αυτά που τέθηκαν στο τραπέζι, ώστε να γίνει μέσα στον Ιανουάριο η σύγκληση του Συμβουλίου Παιδείας και να καταλήξουμε σε μια κοινή απόφαση» είπε.

Απουσίες εκπαιδευτικών

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο 700 εκπαιδευτικοί, έγραψαν 12.5 χιλιάδες ώρες απουσίας τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, έκανε λόγο για επίθεση εναντίον των εκπαιδευτικών και εξήγησε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των απουσιών είναι λόγω εγκυμοσύνης, αδειών μητρότητας και ασθενείας.

«Οι αριθμοί είναι παραπλανητικοί ή θέλουν να αφήνουν κάποιοι εντυπώσεις. Εγώ τους προκαλώ να δώσουν αυτά τα στοιχεία για να διαφανεί αυτή η ανοίκεια επίθεση που γίνεται κατά των εκπαιδευτικών» είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι στη δημοτική εκπαίδευση το 80% του πληθυσμού είναι γυναίκες και μάλιστα σε νεαρή ηλικία.

Keywords
Τυχαία Θέματα