Προδικαστική διαδικασία κατά της Κύπρου για συγχωνεύσεις/ διασπάσεις επιχειρήσεων από ΕΕ

16:31 26/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε σήμερα τη δεύτερη φάση προδικαστικής διαδικασίας κατά της Κύπρου και άλλων τεσσάρων κρατών μελών (Ιταλία, Ρουμανία, Σλοβενία και Ισπανία) για μη εφαρμογή των υποχρεώσεών τους όσον αφορά την εφαρμογή απλοποιημένων κανόνων σε συγχωνεύσεις και διασπάσεις επιχειρήσεων.

Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι τα πέντε κράτη μέλη παρέλειψαν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους δυνάμει της οδηγίας 2009/109/EU σχετικά

με την εφαρμογή απλουστευμένων κανόνων για την υποβολή εκθέσεων και τεκμηρίωσης στην περίπτωση συγχωνεύσεων και διασπάσεων. Η προθεσμία για την εφαρμογή των εν λόγω κανόνων έληγε στις 30 Ιουνίου 2011.

Στόχος της οδηγίας είναι να απλοποιηθούν οι απαιτήσεις αναφοράς και δημοσίευσης σχεδίου όρων σχετικά με συγχωνεύσεις και διασπάσεις. Αυτό επιτυγχάνεται με τη μείωση των απαιτήσεων αναφοράς των επιχειρήσεων, ιδίως όταν οι μέτοχοι αποφασίζουν ότι ορισμένες από τις αναφορές δεν είναι απαραίτητες και στο πλαίσιο των λεγόμενων απλοποιημένων συγχωνεύσεων και διασπάσεων μεταξύ μητρικών και των θυγατρικών τους, την αποφυγή των διπλών αναφορών όταν απαιτήσεις αναφοράς απορρέουν και από άλλους κανόνες της ΕΕ και την καθιέρωση της δυνατότητας να χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις το Διαδίκτυο και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο προκειμένου να δημοσιεύουν το σχέδιο των όρων συγχώνευσης ή διάσπασης και να παρέχουν στους μετόχους την απαιτούμενη τεκμηρίωση.

Εάν η οδηγία δεν εφαρμόζεται πλήρως σε όλα τα κράτη μέλη, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να αποκομίσουν τα οφέλη από την ελάφρυνση των διοικητικών διατυπώσεων που επιτυγχάνεται με την οδηγία, αναφέρει η Επιτροπή, προσθέτοντας ότι η έγκαιρη και ορθή μεταφορά της οδηγίας στο εσωτερικό δίκαιο αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Το διάβημα της Επιτροπής προς τα αντίστοιχα κράτη μέλη λαμβάνει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης. Εάν οι εθνικές αρχές δεν απαντήσουν ικανοποιητικά εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει το θέμα στο Δικαστήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα