Πρόεδρος: Χωρίς νόημα η συνάντηση με το ΓΓ αν δεν υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες

14:11 4/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Δεν βλέπει νόημα σε μια νέα συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ εάν δεν υπάρξει πρόοδος στις δύο επόμενες συναντήσεις με τον Ντερβίς Έρογλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε συνέντευξή του στον ανταποκριτή της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ, Ομέρ Μπιλγκέ, η οποία φέρει τον τίτλο ”Αφήστε μας ήσυχους”, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν πάνε καλά. ”Αυτή η χώρα δεν υπάγεται ούτε στην

Ελλάδα, ούτε στην Τουρκία. Οι μητέρες πατρίδες να μας αφήσουν ήσυχους. Να συμβάλουν στη λύση. Η Τουρκία πρέπει να ανάψει το πράσινο φως για τη λύση. Το κλειδί της λύσης είναι στην Τουρκία”.

Όσον αφορά το θέμα του φυσικού αερίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι ”εξασφαλίσαμε σημαντικά αποτελέσματα από τη γεώτρηση για ανεύρεση φυσικού αερίου. Υπό κανονικές συνθήκες δεν αναμένεται να υπάρξει κρίση εξαιτίας του φυσικού αερίου. Η Τουρκία είναι που δημιουργεί την κρίση. Αυτή είναι που παραβιάζει επανειλημμένα το διεθνές δίκαιο. Είναι δυνατό να διατεθεί το φυσικό αέριο στην αγορά μέσω της Τουρκίας, όμως αυτό είναι ένα δευτερεύον θέμα. Εξάλλου, θα χρειαστούν το λιγότερο τέσσερα χρόνια για να έρθει το αέριο στο νησί”.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημειώνει ότι από το φυσικό αέριο θα επωφεληθούν και οι δύο κοινότητες. «Τόσο οι Τ/κ, όσο και οι Ε/κ, είμαστε έτοιμοι να επωφεληθούμε από το αγαθό αυτό του φυσικού αερίου. Η χώρα αυτή δεν ανήκει ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Τουρκία. Οι μητέρες πατρίδες να μας αφήσουν ήσυχους και να συμβάλουν στην επίτευξη λύσης».

Για τις συνομιλίες, η Χουριέτ γράφει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι δεν πηγαίνουν καθόλου καλά. ”Δεν καταφέραμε να επιτύχουμε την πρόοδο στην οποία αναφέρθηκε ο ΓΓ των ΗΕ κατά την τελευταία μας συνάντηση μαζί του. Ο Ερογλου λέει ότι ‘ο Χριστόφιας θέλει και τη Μόρφου και την Καρπασία’. Το θέμα της επιστροφής της Μόρφου σε εμάς υπήρχε και στο σχέδιο Ανάν. Εάν δεν επιτύχουμε πρόοδο στις τελευταίες δύο συναντήσεις μας, τότε δεν θα υπάρχει νόημα να πάμε στη Νέα Υόρκη στο τέλος του μήνα. Ευχόμαστε η Τουρκία να ανάψει πια το πράσινο φως για την επίτευξη λύσης. Το κλειδί της λύσης του Κυπριακού βρίσκεται στην Τουρκία”.

Για την Προεδρία της ΕΕ αναφέρει ότι η Τουρκία δεν επιδεικνύει σεβασμό (στο θέμα της ανάληψης της Προεδρίας από την ΚΔ). ”Ο Πρόεδρος της Τουρκίας μας αποκαλεί ‘μισό κράτος’. Για μια χώρα μέλος της ΕΕ και, επιτέλους, εμείς στηρίζουμε την υποψηφιότητα της Τουρκίας, αυτό είναι πολύ εξυβριστικό. Είναι μια στάση που δεν δείχνει σεβασμό. Ούτε στο εσωτερικό της ΕΕ αντικρίζεται θετικά η στάση αυτή της Τουρκίας».

«Εάν με προσκαλέσει ο κ. Ερντογάν (στην Τουρκία), τότε εγώ θα πάω αμέσως. Ο Ερντογάν δεν μπορεί να πιεί ρακί λόγω θρησκείας, όμως εγώ μπορώ να πιω και καφέ και ρακί και οτιδήποτε άλλο. Είμαι έτοιμος να πάω είτε στην Κωνσταντινούπολη, είτε στην Αγκυρα», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οσον αφορά το θέμα ότι χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία κρύβονται πίσω από το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι είτε υπήρ

Keywords
Τυχαία Θέματα