Πρόεδρος Χριστόφιας: Δεν έχω τις καλύτερες και μεγαλύτερες προσδοκίες για τη συνάντηση

11:05 29/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Με τον τρόπο που συμπεριφέρεται η τουρκική πλευρά δεν έχω τις καλύτερες και μεγαλύτερες προσδοκίες για τη συνάντηση, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, φτάνοντας στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στις διήμερες συνομιλίες που θα διεξαχθούν στις 30 και 31 Οκτωβρίου, με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, στο συγκρότημα Greentree του Λονγκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης.

«Η έκκληση μου προς την τουρκοκυπριακή πλευρά

είναι να επιδείξει κατανόηση, να μεταλλάξει θέσεις προς το καλύτερο και θετικότερο και προς τα Ηνωμένα Εθνη και το Γενικό Γραμματέα, να υπερασπιστούν αρχές και προ πάντων τα ψηφίσματα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας στους ομογενείς ανταποκριτές.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως και στις 7 Ιουλίου, όταν οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στη Γενεύη με το Γενικό Γραμματέα, αναμέναμε ότι θα υπήρχαν κινήσεις προς τα εμπρός, όπως και οι δύο υποσχέθηκαν.

«Επιστρέψαμε στην Κύπρο και, δυστυχώς, ένεκα της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Τουρκίας, βεβαίως, είχαμε κινήσεις προς τα πίσω σε πολύ σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, κύρια στην πτυχή της διακυβέρνησης και όχι μόνο βέβαια».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εκτίμησε ότι οι δηλώσεις που γίνονται από την τουρκοκυπριακή πλευρά έχουν σκοπό τη δημιουργία ενός παιγνιδιού «επίρριψης ευθυνών» (blame game).

«Ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει μετακινηθεί αρνητικά σε σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, προσπαθεί να παρουσιάσει την κατάσταση ως να είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Προσδοκία δική μου ήταν να είμαστε κοντά σε συμφωνία. Δεν είμαστε, όμως, και εύχομαι και ελπίζω ο Γενικός Γραμματέας να έχει τη σωστή πληροφόρηση από τους συμβούλους του και βεβαίως και τη σωστή εκτίμηση της κατάστασης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί, πρώτα απ’ όλα, η συνάντηση του Greentree να είναι με τον ίδιο το γενικό γραμματέα και στη συνέχεια να ακούσει μία αντικειμενική εκτίμηση της κατάστασης από τα Ηνωμένα Εθνη.

«Εμείς ερχόμαστε με τη δική μας εκτίμηση της όλης κατάστασης. Τα μηνύματα που προσπαθεί η Τουρκοκυπριακή και Τουρκική πλευρά να μεταδώσει είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε λύση και ότι το επόμενο βήμα είναι η τετραμερής. Αυτά είναι, δυστυχώς, προπαγάνδα. Θέλω να πιστεύω λοιπόν ότι θα γίνουν πραγματικά βήματα προόδου στη διάρκεια αυτής της συνάντησης και όρος είναι να μετακινηθεί η Τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκική πλευρά εν γένει, από αδιάλλακτες θέσεις τις οποίες παρουσιάζει».

Μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη έφτασαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο σύμβουλος του Προέδρου στις συνομιλίες, Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Τουμάζος Τσελεπής.

Σήμερα στις 6 το απόγευμα (ώρα Κύπρου), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να έχει συνάντηση με τον ευρισκόμενο στη Νέα Υόρκης Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Λαμπρινίδη, ο οποίος την Πέμπτη συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με την Αμερικανίδα ομόλογό

Keywords
Τυχαία Θέματα