Πρόεδρος Βουλής: Η συνολική μείωση των απολαβών των Βουλευτών υπολογίζεται στο 28%

11:44 21/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Κατά 28% θα ανέλθει το ύψος των αποκοπών στους καθαρούς μισθούς των Βουλευτών το 2014, σε σύγκριση με τους μισθούς του 2010, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, δίδοντας συγκριτικά στοιχεία για το ύψος των απολαβών των Βουλευτών. Όπως ανέφερε, παραθέτοντας αριθμούς, ο καθαρός μισθός το 2010 ανερχόταν στα 5.903 ευρώ, και αναμένεται να μειωθεί, με τις αποκοπές που έχουν νομοθετηθεί, στα 4.302 το 2013 και στα 4.244 το 2014. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι οι απολαβές των Βουλευτών

έχουν μειωθεί όπως οι απολαβές όλων των εργοδοτουμένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε επίσης τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικήw ικανότηταw της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες, από το “B” στο “CCC+”, από τον Οίκο Αξιολόγησης Standard & Poor’s, ανησυχητική, σημειώνοντας πως επιβάλλεται η επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για συνομολόγηση της δανειακής σύμβασης με την Τρόικα.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Ομήρου είπε ότι θεωρεί πως τα δημοσιεύματα στον τύπο που αναφέρουν ότι τα μέλη της Βουλής δεν έχουν υποστεί οποιεσδήποτε συνέπειες στις απολαβές τους από τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης τα οποία επηρεάζουν όλο το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενδεχομένως να προέρχονται από ελλιπή ή λανθασμένη ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης σε σχέση με την πραγματικότητα.

«Οι απολαβές των Βουλευτών έχουν μειωθεί όπως οι απολαβές όλων των εργοδοτουμένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα με βάση τη νομοθεσία που ρυθμίζει τη μείωση των απολαβών και των συντάξεων όλων των αξιωματούχων και των εργοδοτουμένων στις κρατικές υπηρεσίες κατά τρόπο κλιμακωτό», είπε και πρόσθεσε πως οι απολαβές τους έχουν επίσης παγοποιηθεί όσον αφορά την ΑΤΑ και οποιεσδήποτε άλλες προσαυξήσεις σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία που ρυθμίζει τη μη παραχώρηση τέτοιων αυξήσεων σε όλη την κρατική υπηρεσία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι οι απολαβές των Βουλευτών έχουν μειωθεί με βάση τη νομοθεσία για την έκτακτη εισφορά που καλύπτει όλους τους εργοδοτούμενους, ενώ με την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013, έχει επίσης γίνει πρόβλεψη για τη φορολόγηση των επιδομάτων που λαμβάνουν οι Βουλευτές ως συμπλήρωμα των απολαβών τους.

«Όλες οι πιο πάνω αποκοπές έχουν ως αποτέλεσμα τη συνολική μείωση των απολαβών των βουλευτών κατά ένα ποσοστό που υπολογίζεται περίπου στο 28%», είπε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη συνέχεια σε κατηγορίες ενάντια στους Βουλευτές που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι απέφυγαν να ψηφίσουν με τον προϋπολογισμό του 2013 πρόταση για την περικοπή των επιδομάτων τους, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει τεθεί ενώπιον της Βουλής από την εκτελεστική εξουσία οποιαδήποτε πρόταση για περικοπή των επιδομάτων των Βουλευτών με τον προϋπολογισμό για το 2013.

«Ακόμα», συνέχισε, «διευκρινίζεται ότι δεν έχει υποβληθεί στην ολομέλεια για ψήφιση οποιαδήποτε τροπολογία για το θέμα αυτό, η οποία να έχει απορριφθεί από τη Βουλή. Εκείνο που έγινε με τον προϋπολογισμό του 2013», συμπλήρωσε, «ήταν να προταθεί η επιβολή φορολογίας επί των επιδομάτων των Βουλευτών η οποία και εγκρίθηκε από την Ολομέλεια».

Ο Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ακόμη πως τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων κατανοούν πλήρως τη δεινή οικονομική κατάσταση την οποία βιώνει ο τόπος μας σήμερα και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να εξαιρεθούν ούτε και επιχειρούν να εξαιρεθούν από τα μέτρα τα οποία βαρύνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλα τα στρώματα της κοινωνίας μας.

«Είναι γι’ αυτό που η ίδια η Βουλή των Αντιπροσώπων πριν ακόμη επιβληθούν οποιαδήποτε άλλα μέτρα εξυγίανσης από την εκτελεστική εξουσία με δική της πρωτοβουλία προχώρησε να νομοθετήσει την εθελοντική εισφορά των βουλευτών μειώνοντας κατά 10% τις απολαβές των μελών της από τον Ιούλιο του 2010 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2012, οπότε και προωθήθηκαν τα καθολικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης», δήλωσε.

Δίνοντας περαιτέρω στοιχεία, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως στις 31 Ιουλίου 2010, όταν ακόμα δεν είχε επιβληθεί οποιαδήποτε αποκοπή, ο καθαρός μηνιαίος μισθός των Βουλευτών ήταν 5.903 ευρώ. Το 2012, όπως είπε, με την επιβολή διαφόρων αποκοπών, ο καθαρός μηνιαίος μισθός έγινε 5.185 ευρώ, δηλαδή υπήρξε μια μείωση της τάξης του 12%.

Ο κ. Ομήρου συνέχισε λέγοντας πως το 2013, με την επιβολή επιπρόσθετων αποκοπών, όπως προβλέπονται στις σχετικές νομοθεσίες που ψήφισε η Βουλή, θα υπάρξει περαιτέρω μείωση και ο καθαρός μηνιαίος μισθός θα είναι 4.302 ευρώ, δηλαδή με μια μείωση της τάξης του 27%. «Το 2014 με την επιβολή περαιτέρω αποκοπών που έχουν ήδη νομοθετηθεί, ο καθαρός μηνιαίος μισθός θα κατέλθει στα 4.244 ευρώ. Συνολική δηλαδή μείωση που υφίσταται ο μισθός των Βουλευτών είναι 28%», ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει τη νέα υποβάθμιση του Οίκου Αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο κ. Ομήρου είπε πως είναι ανησυχητική. «Η νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ανησυχητική. Θεωρώ», πρόσθεσε, «ότι επιβάλλεται η επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, η αποσαφήνιση του τοπίου με την οριστικοποίηση του λεγόμενου διαγνωστικού ελέγχου ούτως ώστε να προχωρήσει η συνομολόγηση της δανειακής σύμβασης».

Ο Γιαννάκης Ομήρου σημείωσε πως ο κυπριακός λαός προβαίνει σε θυσίες, αλλά πρέπει να γνωρίζει ότι αυτές οι θυσίες θα έχουν αντίκρισμα. «Δεν μπορούμε να μπούμε σε μια λογική τραβήγματος των χρόνων γιατί αυτό θα αποτελέσει θανάσιμο κίνδυνο για την κυπριακή οικονομία», είπε, επαναλαμβάνοντας, παράλληλα, πως χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών.

«Αυτή είναι η ισχυρή προτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, δεδομένου ότι η Βουλή έχει κινηθεί με ταχύτητα, με αποφασιστικότητα, με σωφροσύνη, με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό και στον τόπο για να διευκολύνει τους επιβαλλόμενους χειρισμούς της εκτελεστικής εξουσίας, σε ό,τι αφορά τη συνομολόγηση της δανειακής σύμβασης.

Τέλος, με την ευκαιρία των Χριστουγέννων, ο Πρόεδρος της Βουλής απηύθυνε εκ μέρους του σώματος, θερμές ευχές για Καλά Χριστούγεννα, «με την προσδοκία ότι οι ελπίδες και οι προσδοκίες που γεννά και εκφράζει αυτή η μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης θα ανοίξουν μια καινούρια εποχή και για την Κύπρο μας και για το λαό μας, για την εθνική λύτρωση από το μίασμα της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής αλλά και για το ξεπέρασμα της βαθειάς οικονομικής κρίσης που πλήττει την Κύπρο και το λαό μας και για μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση που τόσο μας χρειάζεται για να ξεπεράσουμε τις σημερινές δυσκολίες. Χρόνια Πολλά σε όλους», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα