Προκλητικός ο Έρογλου

09:06 9/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Για ”δυο λαούς” και ”δυο δημοκρατίες” στο νησί έκανε λόγο ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, στις, για άλλη μιας φορά, προκλητικότατες δηλώσεις του ύστερα από το δείπνο που παρέθεσαν χθες βράδυ στη Λεμεσό για αυτόν και τη σύζυγό του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και η σύζυγός του Άντρη.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως ήγειρε ένα αριθμό θεμάτων που είναι σημαντικά για τους Ελληνοκύπριους, όπως τη συνεχιζόμενη εισροή εποίκων στο νησί και την τύχη των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων, σημειώνοντας πως ”η άμεση έγνοια μου σχετίζεται με την παντελή έλλειψη ικανοποιητικής προόδου στη διαδικασία των συνομιλιών”.

Το δείπνο παρατέθηκε στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του κ. Αναστασιάδη με την τ/κ ηγεσία και σε ανταπόδοση δείπνου, που είχαν παραθέσει τον προηγούμενο χρόνο ο κύριος και η κυρία Έρογλου προς το ζεύγος Αναστασιάδη.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έθεσε ενώπιον του Ντερβίς Έρογλου την ανησυχία του για τις εξελίξεις και ”τους κινδύνους που διατρέχουμε σαν αποτέλεσμα της εμμονής κάποιων να οδηγηθούμε χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης και στα όσα επαπειλούνται μέσα από την επιστολή του ΓΓ για διεθνή διάσκεψη.

Ο κ. Αναστασιάδης ήγειρε θέματα, όπως η ροή εποίκων στα κατεχόμενα και η τύχη των ε/κ περιουσιών.
Στις δηλώσεις μετά το πέρας του δείπνου, ο Τ/κ ηγέτης μίλησε για ”δυο λαούς” και ”δυο δημοκρατίες” στο νησί και ανέφερε πως ”αναγνωρίζοντας το αυτό και προσεγγίζοντας τη διαδικασία με την αναγκαία ειλικρίνεια, είναι δυνατό να βρεθεί ένας συνολικός διακανονισμός. Εάν δούμε μια τέτοια προσέγγιση και από την Ε/κ πλευρά είναι δυνατό να βρεθεί μια διευθέτηση στην Κύπρο”, ανέφερε.

Είπε ακόμη, μιλώντας μέσω μεταφραστή, πως στη συζήτηση έγινε μια σύντομη αναφορά στην επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ που παραλήφθηκε από την τ/κ πλευρά το πρωί του Σαββάτου και σημείωσε ότι οι δυο πλευρές θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους δίνεται με τη συνάντηση του Greentree και να προετοιμαστούν στον καλύτερο δυνατό βαθμό.

”Αν βρούμε μια συνολική διευθέτηση που θα ικανοποιεί και τις δυο πλευρές θα ήταν δυνατό να πάρουμε την έγκριση μέσα από ξεχωριστά δημοψηφίσματα”, είπε ο κ.Έρογλου, προσθέτοντας ότι ”ο ΔΗΣΥ και ο κ. Αναστασιάδης είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες στη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό”.

Είπε ακόμη ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, θέτοντας συγκεκριμένες θέσεις, ενεργεί με θάρρος, και εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως ”μπορεί να ενθαρρύνει και άλλα πολιτικά κόμματα και παράγοντες, όχι μόνο στο πολιτικό του κόμμα αλλά επίσης στο Εθνικό Συμβούλιο, για τη διαδικασία των συνομιλιών στο Κυπριακό”.
”Ο στόχος μας”, συνέχισε ”είναι να διασφαλίσουμε μια συνολική διευθέτηση που να είναι βιώσιμη και βασισμένη στις παραμέτρους των ΗΕ που σχετίζονται με την Κύπρο”.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του που είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με έναν από τους σημαντικότερους, όπως είπε, πολιτικούς του νησιού, τον Γλαύκο Κληρίδη.

Πριν τη δήλωση Έρογλου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέ

Keywords
Τυχαία Θέματα