Προς τι η συνάντηση στο Greentree, διερωτώνται οι Οικολόγοι

14:56 18/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι Οικολόγοι διερωτώνται, ενόψει της συνάντησης στο Greentree, γιατί γίνεται αυτή η συνάντηση και γιατί αυτή η συνάντηση γίνεται τώρα.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, το μέλος της Επιτροπής Μελετών του Κυπριακού του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Νίκος Παυλίδης δήλωσε ότι ”σε λίγες ώρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη για το δεύτερο γύρο συνομιλιών στο Greentree ενώ παράλληλα, στο κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου, πριν από δυο

ημέρες, αναφέρεται ότι ‘δεν υπήρξε η οποιαδήποτε πρόοδος κατά τις συνομιλίες από την τελευταία συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα’ ”.

”Γιατί επομένως γίνεται αυτή η συνάντηση, και γιατί αυτή η συνάντηση γίνεται τώρα; Στην καλύτερη των περιπτώσεων, γιατί λόγω των χειρισμών του Πρόεδρου και της Κυβέρνησης ή λόγω της έλλειψης χειρισμών τους, η μη αποδοχή μιας κατά τ’ άλλα ανεδαφικής και ανούσιας συνάντησης θα παρείχε στους επικριτές μας και αυτούς που μας επιβουλεύονται, οπλοστάσιο επιχειρημάτων θυματοποίησης της πλευράς μας και άδικης και επιζήμιας κριτικής”, ανέφερε ο κ. Παυλίδης.

Στη χειρότερη των περιπτώσεων, συνέχισε, γιατί κάποιοι αναμένουν ή σχεδιάζουν, ότι στη συνάντηση θα γίνει ένα ανατολίτικο παζάρι, με πάρε-δώσε προσχεδίων λύσης, ενδιάμεσων συμφωνιών ή κωδικοποιήσεων, εξέλιξη την οποία, το Κίνημα Οικολόγων προσπάθησε να αποτρέψει.

”Γιατί, έχοντας υπόψη την ανυπαρξία οποιασδήποτε προόδου, εξετάζεται το ενδεχόμενο σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης; Γίνεται να μπαίνουμε στη συζήτηση για τη διεθνή διάσκεψη χωρίς τουλάχιστον να αποκρυσταλλώνονται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σύγκλησή της, να αποσαφηνίζεται η αποδεκτή δομή και σύνθεσή της και να οριοθετείται το πεδίο των θεμάτων που θα μπορούσαν σε μια τέτοια διάσκεψη να εξεταστούν;”, διερωτήθηκε ο κ. Παυλίδης.

”Και εάν η πάγια θέση μας, και σημαία μας, είναι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, και λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κύπρος αποτελεί κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ποιος ο ρόλος και η αρμοδιότητα διεθνούς διάσκεψης, για θέματα τα οποία το σύγχρονο διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο όπως έχει διαμορφωθεί ευθαρσώς και επαρκώς Greentree, εκτός ίσως, για την άσκηση συνθλιπτικών πιέσεων στην πλευρά μας, για την αποδοχή παρεκκλίσεων από τους κανόνες αυτούς; Είναι αρκετή η επίκληση του επιχειρήματος ότι η διεθνής διάσκεψη αποτελεί μια παλιά και ξεχασμένη θέση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας;”, πρόσθεσε.

Ο κ. Παυλίδης ανέφερε ότι ”η 1η Ιουλίου, όντως πρέπει να αποτελέσει ορόσημο”.

Ορόσημο όμως για την Τουρκία, είπε, για να επιδείξει, μέχρι τότε, συμπεριφορά, λόγοις και πράξεσι, που αρμόζει και επιβάλλεται για ένα αξιολογούμενο προς ένταξη κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και όχι αυτήν του εισβολέα και κατακτητή κυρίαρχου και ισότιμου κράτους-μέλους της Ένωσης, το οποίο την 1η Ιουλίου αναλαμβάνει την προεδρία της.
”Σε αυτό το πλαίσιο, οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία της ημερομηνίας αυτής, όχι μόνο

Keywords
Τυχαία Θέματα