Προσπάθεια για αλλαγή των παραμέτρων που καθορίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους

08:43 9/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μεγάλη προσπάθεια για αλλαγή των παραμέτρων που καθορίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους καταβάλλει η Κύπρος.
Σε σύσκεψη χθες βράδυ στο Υπουργείο Οικονομικών, τέθηκαν επί τάπητος οι παραδοχές και η μεθοδολογία που χρησιμοποίησε στον διαγνωστικό της έλεγχο η Pimco, για τις κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών.

Στη

σύσκεψη πήραν μέρος ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή και υπηρεσιακοί του Υπουργείου, από πλευράς Κεντρικής Τράπεζας η Αλίκη Στυλιανού και η Αργυρώ Προκοπίου και από πλευράς κομμάτων οι Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ, Σταύρος Ευαγόρου του ΑΚΕΛ, Νικόλας Παπαδόπουλος του ΔΗΚΟ, Νίκος Νικολαϊδης της ΕΔΕΚ, εκπρόσωπος του ΕΥΡΩΚΟ και ο Αδωνις Γιάγκου των Οικολόγων.

Η Κεντρική Τράπεζα επέδωσε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, τους όρους εντολής της Πίμκο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικός όρος ήταν ο υπολογισμός των κεφαλαιακών αναγκών των Τραπεζών, όχι μόνο με βάση τις ζημιές από επισφάλειες, αλλά και με την ζημιά που θα προκύψει την ερχόμενη τριετία, βάση του ακραίου σεναρίου.

Η ΠΙΜΚΟ θα ετοιμάσει σενάρια για την κερδοφορία των Τραπεζών και των Συνεργατικών Ιδρυμάτων, με τα οποία θα καλύψουν τις κεφαλαιουχικές τους ανάγκες και θα παραδώσει στοιχεία για τις εξασφαλίσεις των Τραπεζών, κυρίως για τα ακίνητα.
Η ΠΙΜΚΟ διενήργησε άσκηση αντοχής, για τις Τράπεζες Κύπρου, Λαϊκή, ΑΛΦΑ, ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ, το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού και άλλα 15 συνεργατικά ιδρύματα.

Το ενδεχόμενο ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών επανέρχεται στο προσκήνιο, μία εβδομάδα πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΠΙΜΚΟ, για τις κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών.

Εάν αυτές ξεπερνούν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ και κυμαίνονται στα 10, τότε το χρέος καθίσταται μη βιώσιμο και ενεργοποιείται η πρόνοια του Μνημονίου για ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών.

Η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους τέθηκε επί τάπητος στην κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Βάσου Σιαρλή και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη.

Κοινός στόχος, η αλλαγή του τρόπου πρόβλεψης, για τα επόμενα τρία χρόνια, του ύψους της ανεργίας και της δυνατότητας αποπληρωμής οικιστικών, επιχειρηματικών, καταναλωτικών και άλλων χρεών, καθώς και της πορείας της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα