Προσπάθειες επαναπροσδιορισμού του χρηματοδοτικού κανονισμού για τους Τ/κ καταβάλλει το ΥΠΕΞ

16:23 14/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Προσπάθειες επαναπροσδιορισμού του κοινοτικού χρηματοδοτικού κανονισμού για την τ/κ κοινότητα, έτσι ώστε αυτός να προάγει τον πραγματικό στόχο της επανένωσης της Κύπρου και να μην παίρνει το χαρακτήρα της χρηματοδότησης της κατοχής, καταβάλλει το Υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Υπουργείου.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων συζήτησε σήμερα την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον χρηματοδοτικό κανονισμό, η οποία παραδέχεται ότι επτά χρόνια μετά την εφαρμογή

του, ο κανονισμός δεν πέτυχε τον κύριο του στόχο του, δηλαδή την προώθηση της επανένωσης της Κύπρου.

Σύμφωνα με σημείωμα της Επιτροπής, από το 2006 μέχρι σήμερα ο προϋπολογισμός του κανονισμού ανήλθε στα €311 εκατομμύρια, ενώ ποσό €31 εκατ. έχει προνοηθεί για το 2013. Σε ετήσια βάση ο χρηματοδοτικός κανονισμός προνοεί κονδύλι 28 εκ. ευρώ.

Βουλευτές διατύπωσαν την άποψη ότι από αυτά τα κονδύλια πρέπει να διατεθούν περισσότερα χρήματα για συντήρηση κονδυλίων για αναστήλωση μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Προσπαθούμε να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους του κανονισμού προς την κατεύθυνση των έργων δικοινοτικού χαρακτήρα», ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ, Ανδρέας Μαυρογιάννης προσθέτοντας όμως ότι το Υπουργείο θα επιθυμούσε όπως ο προϋπολογισμός του κανονισμού για την επόμενη επταετία διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα.

«Δεν θα θέλαμε να αυξηθεί το ποσό έτσι ώστε να φαίνεται ότι η Κομισιόν χρηματοδοτεί την κατοχή», είπε.

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι οι χειρισμοί που γίνονται για το όλο θέμα είναι πολύ ευαίσθητοι, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «περπατούμε πάνω σε αυγά». Είπε δε ότι τα θέματα αυτά επισημαίνεται σε παρατηρήσεις που γίνονται από το ΥΠΕΞ επί της έκθεσης της Κομισιόν.

Επεσήμανε δε πως μέσα από τον στόχο του κανονισμού για εξοικείωση της τ/κ κοινότητας με το κοινοτικό κεκτημένο ελλοχεύει ο κίνδυνος να δοθεί η εντύπωση επίσημης οντότητας στα κατεχόμενα.

Σημείωσε ακόμη ότι η θέση του ΥΠΕΞ είναι ότι ο χρηματοδοτικός κανονισμός πρέπει να αφαιρεθεί από το κεφάλαιο προενταξιακή βοήθεια και να μεταφερθεί από κάτω από το κεφάλαιο άλλων δραστηριοτήτων.

Κατήγγειλε εξάλλου ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν ιδιωτικά συμφέροντα που δεν επιτρέπουν την απρόσκοπτη λειτουργία του κανονισμού.

Ο Προεδρεύων της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας πως η διαπίστωση της ίδιας της Επιτροπής μέσα από την έκθεση είναι δυστυχώς ότι είναι πολύ περιορισμένος ο βαθμός επιτυχίας.

«Υπάρχει ένα ανυπέρβλητο μέχρι στιγμής πρόβλημα που είναι ότι από τουρκικής πλευράς συμπεριφέρονται μέσω αυτής της βοήθειας ωσάν να κάνει προχωρημένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις ένα τμήμα της Τουρκίας, ενώ βεβαίως δεν είναι καθόλου αυτή η πραγματική και νόμιμη τάξης πραγμάτων», είπε.

Σημείωσε σε πως η Κυβέρνηση για την επόμενη κατανομή των κονδυλίων προτείνει την ενίσχυση των έργων ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, του περιβάλλοντος και του ζητήματος των αγνοουμένων.

Ο κ. Προδρόμου εξέφρασε επίσης φόβους ότι η Τουρκία μέσω αυτών των διαδικασιών και μέσα από δικούς της σχεδιασμούς, κυρίως μέσα από διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων, εκμεταλλεύτηκε τα προγράμματα αυτά για να ελέγξει πλήρως τις υποδομές, δηλαδή να ελέγξει ακόμη περισσότερο τους Τ/κ.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής ανέδειξε το ότι από τα συνολικά 311 εκατομμύρια, παραχωρήθηκαν μόλις τα 2 εκ. για συντήρηση μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς τόσο στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές,

Λέγοντας όλα τα ε/κ μνημεία είναι 1.200, ο κ. Φυττής είπε ότι «το ποσό αυτό είναι τόσο χαμηλό, που τα περισσότερα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που ανήκουν στους Ε/κ μετά από λίγα χρόνια θα καταστραφούν όλα».

Συμφώνησε με την πρόθεση της Κυβέρνησης να ζητήσει αύξηση των ποσών για συντήρηση των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και για τους αγνοούμενος. «Νοουμένου ότι το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων ανέρχεται σε 80% η ΕΕ θα μπορούσε να διαθέσει περισσότερα κονδύλια για αυτούς τους δύο σκοπούς», κατέληξε.

Και ο Βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης είπε πως ο κανονισμός έχει αποτύχει στην πράξη και «πρέπει να αναμορφωθεί όσον αφορά η διαδικασία και να μην αφήνει περιθώρια αναγνώρισης του ψευδοκράτους».

Αναφέρθηκε σε επιστολή του Επιτρόπου για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε προς τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου που αναφέρεται σε αλλαγή των νόμων του ψευδοκράτους. «Ουσιαστικά είναι μια έμμεση αναγνώρισης ύπαρξης νομικής οντότητας στα κατεχόμενα».

«Αυτό έχει μια πολιτική αναπηρία και επικινδυνότητα για αυτό και εμείς πιστεύουμε ότι και αυτός ο κανονισμός υπό το φως του ότι η ίδια η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι έχει αποτύχει ουσιαστικά στους στόχους του πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να κλείσουν όλα τα παράθυρα αναγνώρισης», κατέληξε.

-

Keywords
Τυχαία Θέματα